אמא ותינוק בבית1 (צילום: THINKSTOCK)
היית נעזרת במישהי שהיא לא אמא בעצמה? | צילום: THINKSTOCK
כולנו מתים לדעת מי עושה סתימות לרופא השיניים שלנו, מי מסדרת לקוסמטיקאית הקבועה את הגבות ולאיזה גן הגננת שולחת את הילדים הפרטיים שלה. לניסיון האישי יש משקל משמעותי בהחלטה שלנו באיזה איש שירות לבחור, וכשזה נוגע לילדים שלנו – על אחת כמה וכמה. אבל יש גם נשות מקצוע מצוינות – מקצועיות, אמפתיות, רגישות – שאינן אמהות, או לפחות לא היו כאלה כשהתחילו את דרכן המקצועית ונכנסו לתחום ההיריון, הלידה וההורות. דיברנו עם כמה מהן, ושמענו איך הלקוחות מקבלים עצות התפתחותיות, קונים תיק החתלה או אפילו לומדים איך להניק מנשים שאין להן ילדים משל עצמן.

 "היתרון הבולט שלי הוא שאני זמינה וגמישה"

נועה ברומשטיין - לא אמהות (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
נועה ברומשטיין | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
מי אני: נועה ברומשטיין, 'לגדל תינוקות עם חיוך': מלווה התפתחותית ויועצת שינה.

איך הגעת למקצוע? "מאז שאני זוכרת את עצמי עבדתי עם ילדים ותינוקות. סיימתי בהצטיינות תואר B.Ed בחינוך מיוחד, עבדתי במשרד החינוך כמה שנים והגעתי להבנה שכדי לחולל שינוי אמיתי צריך להגיע אל ההורים הרבה לפני גיל בית ספר. החלטתי ללמוד ליווי התפתחותי ב"צעד ראשון",  בהמשך למדתי ייעוץ שינה והיום אני לומדת הנחיית קבוצות הורים לילדים בגיל הרך וממשיכה לצמוח ולהתפתח".
יש לקוחות שמפריע להם שאת לא אמא בעצמך? "זה נדיר מאוד, רוב האמהות שמגיעות אלי יודעות שאני עדיין לא אמא ואלו שלא יודעות מופתעות מאוד. לגיטימי שיהיו גם הורים שירגישו נח יותר לעבוד עם מי שכבר יש לה ניסיון אישי, אבל אני מאמינה שלפעמים דווקא ההסתכלות הרחבה מאפשרת לי להיות יותר פתוחה ופחות מקובעת באופן העבודה שלי".
יש יתרונות בלהיות בלי ילדים במקצוע שלך? "אחד היתרונות הבולטים הוא השעות הגמישות שבהן אני זמינה להורים איתם אני עובדת, גם בשעות הערב והלילה המאוחרות. יתרון נוסף הוא שאני מגיעה כדף חלק, אך עם הרבה ידע. מכיוון שאין לי ילדים עדיין, אני לא עורכת השוואות למה שקרה אצלי בבית ויכולה לבוא לכל משפחה עם ראש פתוח ולהתאים את אופי העבודה שלי לסגנון ההורות הייחודי של ההורים".
האת לא מרגישה שחסר לך משהו כדי להזדהות באמת עם הלקוחות שלך? "ממש לא, אני דווקא חושבת שהזדהות מוחלטת מובילה לחוסר מקצועיות. למרות שאני עדיין לא אמא.  אני יכולה להיות אמפתית לכל קושי אבל לא להזדהות בצורה שתאפיל על שיקול דעתי.  הקשיים שהורים חווים בכל יום אינם פשוטים, אך כדי לעזור להם אני צריכה להיות שם בשבילם ולא להרגיש במקומם". 
מה נראה לך שתקחי מהמקצוע לגידול ילדייך הפרטיים, לכשיהיו לך כאלו? "את ההבנה שאין הורות מושלמת אבל יש הורות שלמה, וגם את היכולת לבקש עזרה במקומות שבהם יהיה לי קשה".

"החלום הגדול שלי הוא להיות אמא והחלטתי להקיף את עצמי באמהות"

 

רוני טל - לא אמהות (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
רוני טל | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
מי אני: רוני טל,  דולה, מדריכת הכנה ללידה, מדריכת עיסוי תינוקות ומטפלת ב'בית מעבר' לתינוקות לפני אימוץ.

איך הגעת למקצוע? "כששמעתי בפעם הראשונה על כך שמתחילה התעוררות וחזרה למקצועות התמיכה, המשמעותיים כל כך עבור אמהות בעולם של ימינו, הרגשתי שאני נמשכת למקום הזה, ורוצה להעניק תמיכה וליווי לנשים בשלבי המעבר והכניסה להורות. חלום גדול שלי הוא להיות אמא, והיה לכך חלק בהחלטה שקיבלתי להקיף את עצמי, גם מבחינה מקצועית, באמהות ובתינוקות". 
את חושבת שתמשיכי לעסוק בזה גם כשתהיי אמא? "אני רוצה מאוד להמשיך להתפתח לעומק, ולעסוק במקצוע המספק לי משמעות, והינו אהבה גדולה בשבילי. אני חושבת שכל שלב בחיים מאפשר גילוי מחדש של רובד נוסף בתוכנו, ומקווה שכך ארגיש לגבי המקום המקצועי שלי גם כשאהיה אמא". 
יש יתרונות בלהיות בלי ילדים במקצוע שלך?
" לוח הזמנים שלי פנוי יחסית ואין לי את הדאגות היומיומיות שיש לכל אמא, לכן אני מגיעה ממקום רגשי נקי יותר לתמיכה ולליווי של אמהות". 
את לא מרגישה שחסר לך משהו כדי להזדהות באמת עם הלקוחות שלך?
"לא.  אני מרגישה שהחיים מלאים בהזדמנויות ללמידה, להתמודדות, לצמיחה, לשינוי, לקבלת אחריות, וכל זאת בתוך תהליכים של נתינה והענקה לזולת ולעצמנו. לכן, את מקורות ההזדהות אני שואבת מנסיון החיים שלי. בנוסף, כחלק מהעיסוק שלי, אני מהווה דמות טיפולית משמעותית עבור התינוקות, בהם אני מטפלת בבית המעבר לפני אימוץ. קווי הדמיון לקשר בין הורה לילד , מעניקים לי קרקע עשירה של התנסויות והתמודדויות עם מצבים שונים בגידול תינוקות".  
מה נראה לך שתיקחי מהמקצוע לגידול ילדייך הפרטיים, לכשיהיו לך כאלו? "הזכות לתמוך וללוות אמהות ותינוקות, ברגעים היקרים והאינטימיים כל כך בהם נולד גם הקשר ביניהם, מלמד אותי כל הזמן, בדרכים רבות ומגוונות.  היופי בעיני הוא שתמיד אפשר לתקן, ולבחור לראות בהורות  תהליך מתמשך, בו ניתנת לנו האפשרות לבטא את עצמינו באופן המלא והשלם ביותר".

איך אוכל ללמד אחרות את מה שעוד לא חוויתי בעצמי?

נינה קרבצוב - לא אמהות (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
נינה קרבצוב | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
מי אני: נינה קרבצוב, מדריכת הכנה ללידה, דולה, מטפלת בעיסוי לנשים, מדריכת עיסוי תינוקות וסטודנטית להדרכת הנקה.

איך הגעת למקצוע? " כשאחותי החליטה שהיא רוצה ללדת את בנה השלישי בבית, התחלנו לחקור ביחד את הנושא. כבר אז הרגשתי את החיבור הגדול שלי לתחום. הלכנו למעגלי נשים אצל מיילדת הבית שלה, וכך נכנסתי לעולם הריון, לידה והורות ראשונית ולהרגיש בו בבית. ההתלבטות הגדולה מכל היתה: איך אוכל ללמד אחרות את מה שעוד לא חוויתי בעצמי? אבל כשהתחלתי ללמוד, הבנתי שהניסיון האישי פחות חשוב ושמה שבאמת חשוב זה ידע שיכול לשנות ולהטיב את חויית הלידה עבור נשים וזוגות שיגיעו אלי.".
יש לקוחות שמפריע להם שאת לא אמא בעצמך? "בקורסי הכנה ללידה לא נתקלתי בזה. כדולה, היו כמה מקרים בהם לאישה היה חשוב שהדולה שלה תהיה אמא בעצמה. שחררתי אותן באהבה, כי אני מאמינה שלכל אחת מגיע לקבל את הליווי והתמיכה מהאדם שנכון להן".
יש יתרונות בלהיות בלי ילדים במקצוע שלך? "מבחינה אישית, אני לומדת המון וצוברת ידע רב שאני מאוד מקווה שיעזור לי כשאחליט להפוך לאמא, ומבחינה מקצועית, הזמינות והגמישות שלי הרבה יותר גבוהה, אני לא צריכה לחפש בייביסיטר או לדאוג לסידור אחר, כך שאני יכולה להתמסר למקצוע שלי ב 100%, גם כשמדובר בעבודה סביב לשעון בליווי לידה או קורסי הכנה ללידה בשעות פחות שגרתיות". 
את לא מרגישה שחסר לך משהו כדי להזדהות באמת עם הלקוחות שלך? "ממש לא. אמנם אין לי ניסיון משלי, אבל יש לי שפע של ניסיון שאני צוברת מהנשים שאני מכינה ומלווה ללידה. זה כיף להיות מצד אחד 'נקיה', כך שאני לא משליכה את החויה האישית שלי על האישה שיושבת מולי, ומצד שני להיות בעלת ידע ויכולת לתת מענה, לעזור ולתרום לחוויה טובה יותר עבור הלקוחה שלי. זה כמו שלא תצפה מרופא שידע לטפל בבעיה רק אם חווה אותה על בשרו, אלה על בסיס הידע והניסיון שלו". 
מה נראה לך שתיקחי מהמקצוע לגידול ילדייך הפרטיים, לכשיהיו לך כאלה? "אני מקווה שכל הידע והניסיון יהיו לי להכנה הכי טובה ומלאה שרק יכולה להיות לקראת ההריון והלידה שלי. למדתי המון על חשיבות של המגע והבונדינג שבין הורה לתינוק, ואני מאוד מקווה להשתמש כמה שיותר בידע שיש לי בהקשר של גידול ילדיי בעתיד".

 "לא צריך להיות חולת סכרת כדי להדריך חולי סכרת"

 

רונית קינן - לא אמהות (צילום: יניב דרוקר)
רונית קינן | צילום: יניב דרוקר
מי אני: רונית קינן, "טיפה פרטית" – טיפת חלב פרטית עד הבית.

איך הגעת למקצוע? "התחום הרפואי תמיד משך אותי, ותחום הילדים והתינוקות בפרט. בתחילת דרכי המקצועית כאחות מוסמכת ניסיתי את כוחי במחלקת בטיפול נמרץ ילדים בבית החולים, אבל אז החלטתי שיותר מתאים לי לעבור לכיוון המניעתי - למנוע ככל האפשר את המחלות ואת הכאב של ההורים והילדים, כי הרי תמיד יותר קל ופשוט למנוע בעיות מאשר לטפל בהן".
יש לקוחות שהפריע להם שלא היית אמא בעצמך? "היו לקוחות בודדים (ואפילו זכורה לי אמא מפורסמת אחת) שאמרו לי 'איך את יכולה לומר לנו איך לטפל בילד שלי אם את לא אמא בעצמך?'. תמיד עניתי שאני לא צריכה להיות חולת סכרת כדי להדריך חולי סכרת כיצד להתמודד ולטפל במחלה. עם זאת, כיום שאני כבר אמא אני חשה יותר אמפתיה והזדהות עם הלקוחות שלי".
יש יתרונות בלהיות בלי ילדים במקצוע שלך ?"כעצמאית, היתרון היחיד הוא שיש יותר שעות פנויות להיות זמינה ללקוחות".
לפני שהפכת לאמא, לא הרגשת שחסר לך משהו כדי להזדהות באמת עם הלקוחות שלך? "רגישות, דאגה ואכפתיות תמיד מלוות אותי כאדם, וכמובן זה מתבטא אצלי בעבודה ובגישה ללקוחות שלי. מאז שהפכתי לאמא, האופן שבו אני מזדהה עם לקוחות שינה אופן כמובן, אבל ההזדהות תמיד היתה".
מה לקחת מהמקצוע לגידול ילדייך הפרטיים? "להיות אמא שהיא גם אחות טיפת חלב כמובן עושה את החיים פשוטים קצת יותר, עם פחות סימני שאלה, חששות וחוסר הבנה. ממש כמו מוסכניק שיש לו רכב משלו".

"אני באמת מאמינה שלא הייתי צריכה להניק בעצמי"

שרית פאר - לא אמהות (צילום: שירה וייס)
שרית פאר | צילום: שירה וייס
מי אני: שרית פאר, אחות מוסמכת, יועצת הנקה, יועצת שינה ומלווה לאחר לידה.

איך הגעת למקצוע? "כשסיימתי את לימודי האחיות הציבו אותי במחלקת תינוקות, למרות שמה שעניין אותי זה מחלקת מיון וטראומה - רציתי להציל חיים. התאהבתי בתחום הבריא והנפלא הזה, ובזמן העבודה האמהות ביקשו ממני הרבה פעמים לסייע להן בהנקה. מכיוון שלא לומדים על כך בלימודי הסיעוד או הרפואה, נדרשתי לעשות קורס נוסף בכדי שאוכל לסייע לאמהות בצורה הטובה והמקצועית ביותר. ראיתי עד כמה העזרה קריטית ועד כמה ההנקה אינה טבעית, והחלטתי שאני רוצה ללמוד כל מה שאפשר על הנקה ועשיתי את המבחן הבינלאומי שנקרא IBCLC וכרגע הינו התואר הגבוה ביותר בהנקה (כמו דוקטורט), ומאז אני במקצוע".
יש לקוחות שהפריע להן שלא היית אמא בעצמך? "כששמעו שעדיין אין לי ילדים הן תמיד תהו איך אוכל לעזור להן. התשובה הקבועה שלי הייתה: 'אני אוהבת ומאמינה במה שאני עושה ואני גם עוסקת בזה על בסיס יומי במסגרת הבית חולים'. אני באמת מאמינה שלא הייתי צריכה להניק בעצמי, מכיוון שהידע המקצועי שלי היה ועודנו מלא ומקיף, ויחד עם הניסיון שצברתי בעבודה יכולתי לעזור לנשים להניק עוד לפני שהנקתי אפילו פעם אחת בעצמי".
יש יתרונות בלהיות בלי ילדים במקצוע שלך? "החופש האישי והמקצועי להיות זמינה וספונטנית בזמן שלי".
האם הרגשת שחסר לך משהו כדי להזדהות עםה לקוחות לפני שהיית אמא? "ממש לא, בגלל שחוויתי הנקה עם אמהות שונות כל יום ומספר פעמים היום הרגשתי יחד איתן בתהליך. אני משתמשת במילה 'חוויתי' כי במפגש הזה שנוצר לי עם אישה אחרי לידה, אני יחד איתה חווה את הקשיים ולשמחתי לרוב יש לי מענה לתת לה. את השינוי בעבודה הרגשתי בבטן – גם לפני כן הזדהיתי עם הלקוחות שלי, אבל אחרי שהפכתי לאמא ההזדהות נהייתה עמוקה יותר, ממש הרגשתי בגוף מה שעובר עליהן". 
מה לקחת מהמקצוע לאמהות שלך? "כשילדתי את בתי הבכורה ידעתי בדיוק מה אני רוצה, ידעתי איך אני רוצה ללדת, ידעתי שאני לא רוצה לשים אותה לשנייה אחת בתינוקיה ושתהיה צמודה אליי, ידעתי למה לצפות מבחינת הנקה ותינוק חדש בבית וכך בעצם בכל התהליך הרגשתי בטוחה ורגועה. הידע שהיה לי כשבתי נולדה עשה את התקופה הראשונה, חופשת הלידה ובכלל השנה הראשונה לכייפית ומהנה, וגם כשעלו קשיים, ואל תטעו: עלו קשיים -  היה לי את ארגז הכלים שלי, שהיה מלא בפתרונות שאספתי לאורך השנים ולכן כל בעיה נפתרה במהירות ובקלות".

"הלקוחות שלי בכל פעם מופתעים שאני מבינה אותן למרות שאני לא אמא"

עדי סמואל - לא אמהות (צילום: תום ברטוב)
עדי סמואל | צילום: תום ברטוב
מי אני: עדי סמואל, מעצבת ובעלת מותג התיקים  "היידי".

איך הגעת למקצוע?  "לתיקי העגלה לאמהות נחשפתי בפעם הראשונה בגיל 22, עוד בזמן התואר, כשראיתי את תיק עגלה של קרוב משפחה שלי ולא אהבתי את המראה שלו. מאוחר יותר נחשפתי יותר לנישה ברחובות תל אביב, ובתור חובבת אסתטיקה התיקים נראו לי כמשהו בנאלי ולא מושך ויזואלית. התחלתי לחקור את התופעה והתחלתי לברר מה קורה שם בחדר הלידה. שמתי לי למטרה לעצב לאמהות תיק שהן היו קונות גם ללא קשר לאמהות. כזה שיהיה יפה, פרקטי ונוח לכל בחורה באשר היא".
יש לקוחות שמפריע להם שאת לא אמא בעצמך? "ממש לא, להיפך. הלקוחות שלי מפרגנים ובכל פעם מופתעים מכך שאני מצליחה לחשוב על כל הפרקטיקה של התיק מבלי שאני אמא בעצמי. כשאני מתכננת תיק  הקו המוביל אותי הוא איך לי יהיה נוח לארגן את הדברים בתיק, ומשם אני מעצבת".
יש יתרונות בלהיות בלי ילדים במקצוע שלך? "התיקים שלי הם הילדים שלי. היתרון הגדול הוא שכל האנרגיה שלי מופנית כלפי היצירה, התכנון ופיתוח המותג. אני בטוחה שכשיהיו לי ילדים יגיעו איתם גם תובנות ויתרונות נוספים". 
את לא מרגישה שחסר לך משהו כדי להזדהות באמת עם הלקוחות שלך? "אני חושבת שדווקא מהמקום הזה, ללא ילדים, אני מצליחה ליצור תיקים שהם שיקים ואופנתיים ולא סטנדרטיים. מספיק לבלות עם האחיינים שלי או עם הילדים של החברות שלי כדי להבין שכשהילד בוכה את רוצה שהבקבוק שלו יהיה בשלוף כדי להגיע אליו כמה שיותר מהר, אז צריך כיסים חיצוניים לבקבוקים וכן הלאה". 
מה נראה לך שתקחי מהמקצוע לגידול ילדייך הפרטיים, לכשיהיו לך כאלו? "אני בטוחה שאני הולכת להיות אמא מאד מסודרת ומאורגנת, בדיוק כמו התיקים שאני מתכננת, כזו שלא שוכחת שום פריט כשיוצאים מהבית, ויודעת בדיוק איפה כל דבר נמצא. מצד שני הכל פתוח וכנראה רק כשאגיע לרגע האמת אבין עד כמה התיקים שאני כל כך אוהבת 'יעצבו' את האימהות שלי". 

"האהבה לספורט לא קשורה לילדים"

אלינור למפל - לא אמהות (צילום: אפרת שיין)
אלינור למפל | צילום: אפרת שיין
מי אני: אלינור למפל, מאמנת כושר מומחית לנשים בהריון ולאחר לידה.

 איך הגעת למקצוע? "תמיד הייתי ספורטאית, ואהבתי את התחום מאוד. אחרי הצבא התחלתי לימודי תואר ראשון בחינוך גופני, ובשנה השנייה בחרתי להתמחות בגיל הרך. באותו זמן שמעתי גם שנפתח קורס לאימון נשים בהריון בקמפוס שיאים, וזה נראה לי מסלול שהתאים לאימון הגיל הרך שכבר בחרתי בו". 
יש לקוחות שמפריע להם שאת לא אמא בעצמך? "לא נתקלתי באחת כזאת.
יש יתרונות בלהיות בלי ילדים במקצוע שלך? "הזמן הפנוי והעובדה שאני לא צריכה להתחשב בחופשות וכדומה נותנת לי הרבה חופש פעולה, ואני יכולה לעבוד בשעות גמישות ונוחות".
את לא מרגישה שחסר לך משהו כדי להזדהות באמת עם הלקוחות שלך? "לא. האהבה לספורט לא קשורה לילדים".
מה נראה לך שתקחי מהמקצוע לגידול ילדייך הפרטיים, לכשיהיו לך כאלו?" אני יודעת שאדאג לעשות איתם כושר ממש מגיל צעיר, אצא איתם להליכות ואשחק איתם משחקים פיזיים - זו הרי ההתמחות שלי".

>> עושות כסף מהתינוקות: האמהות שעשו הסבת מקצוע אחרי שילדו
>> גאלה קוגן: "בהריון החזה שלי סוף סוף גדל"
>> לגדול בלי חיתול: 3 אמהות משתפות בהחלטה

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים