כמות הבדיקות הגנטיות שעושות נשים בזמן היריון, גם אם היא נראית עצומה, לא מצליחה להקיף את כל מגוון המחלות והלקויות הקיימות, אם הם נפוצים יותר או פחות – ואוטיזם הוא אחד מהם. אבל לאחרונה מצאו חוקרים מהמרכז הלאומי ע"ש עזריאלי לחקר האוטיזם ונוירו-התפתחות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, ומהמרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה, כי אפשר לזהות סימנים מוקדמים לאוטיזם כבר בשליש השני להיריון.

במחקר נמצא כי ממצאים אנטומיים חריגים במבנה הלב, הכליות, והראש התגלו בבדיקות אולטרסאונד טרום-לידתיות שגרתיות אצל עוברים שפיתחו אוטיזם. המחקר העלה כי אצל כ-30% מהם התגלו ממצאים אנטומיים חריגים גם בבדיקת סקירת המערכות. שיעור זה הוא פי שלושה יותר משיעור ממצאים כאלה באוכלוסייה הכללית ופי שניים יותר ממה שנמצא באחים של אותם ילדים, שהיו בעלי ההתפתחות תקינה. בנוסף, הממצאים האלו היו נפוצים יותר אצל בנות, והיו קשורים גם לחומרת הסממנים האוטיסטיים בילדים.

חוקרים  (צילום: דני מכליס, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב)
מימין:  אוהד רגב, פרופ' רלי הרשקוביץ ופרופ' עידן מנשה | צילום: דני מכליס, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

"רופאים יוכלו להיעזר בממצאים האלו כדי להעריך את הסיכון, והם מצביעים שמנגנונים ביולוגים (גנטיים) התורמים להתפתחות אוטיזם הם שאחראים להתפתחות איברים אלה", אומר פרופ' עידן מנשה מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, שהוביל את המחקר. "בנוסף, אומנם הממצאים אינם ייחודיים לאוטיזם, אבל במקרה שהם נמצאים יוכלו הרופאים להפנות את הנשים למכון גנטי", ציינה פרופ' רלי הרשקוביץ, מנהלת החטיבה למיילדות וגינקולוגיה בבית החולים סורוקה.

הכנס הישראלי לחקר האוטיזם בחסות המרכז הלאומי ע"ש עזריאלי לחקר אוטיזם ונוירו-התפתחות, ייערך באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בין התאריכים 15 עד 17 בפברואר. בכנס יוצגו מחקרים חדשים בנושא, ובהם שירות צבאי משמעותי, מוזיקה ואוטיזם, התמודדות עם תחלואה נלווית, טכנולוגיה בשירות האוטיזם ועוד.