אישה בהריון סובלת מחום (צילום: diego_cervo, Istock)
התנוחה הקלאסית של (כמעט) כל הריונית בשלב כזה או אחר | צילום: diego_cervo, Istock
אחרי "חיבוק אסלה", ורגליים מוצלבות בתנוחת "מתה לפיפי!!!", הפוזה ההריונית המוכרת ביותר היא יד שמונחת על הגב התחתון, בצירוף הבעה מיוסרת. כן, באופן לא מאוד מפתיע, לבטן העצומה הזו יש השפעה על השלד והשרירים, ונשים הרות רבות סובלות מכאבי גב ובעיות אורתופדיות שונות במהלך ההריון. איך נמנעים? ומה אפשר לעשות אם כבר כואב לך נורא? הנה מדריך קצר, שהכנו יחד עם ד"ר צאקי זיו-נר, מנהל המחלקה לשיקום אורתופדי בביה"ח שיבא וחבר מזכירות ההסתדרות הרפואית.

1. אילו בעיות אורתופדיות נפוצות בהריון?

"הבעיה הנפוצה ביותר היא כאבי גב, גם אצל נשים שלא חוו זאת מעולם - קל וחומר אצל נשים שסבלו מכאבים גם לפני ההריון. הסיבה היא שהרחם מהווה משקולת קדמית, שמפרה את האיזון הטבעי של הגוף. חלק מהנשים עושות היפר-לורדוזיס: קימור יתר של עמוד השדרה התחתון, מה שתורם לכאב ולחוסר האיזון. בעיה נוספת היא סימפיזיוליזיס - ההורמונים שאמורים לרכך את הרצועות באגן לקראת הלידה עובדים טוב מדי, וגורמים להגמשת-יתר של רצועות נוספות בגוף, מה שמסב לנשים כאבים קשים לאורך ההריון. בעיות נוספות הן "תסמונת התעלה הקרפלית", שמתבטאת בכאבים בכפות הידיים ובעקצוץ ונימול באצבעות. אחרי הלידה יש נטייה לדלקות באבדוקטוס פוליציס, הגיד שמרחיק את האגודל והגיד שעושה את התנועה ההפוכה, ובאזור המרפק, וכן המשך של כל הכאבים שאופייניים להריון ולא תמיג נעלימים עם סיומו". 

2. איך יודעים שאלו לא כאבי גב "רגילים", שכמעט כל הריונית חווה, וצריך לראות אורתופד? 

"לפי הגישה שלי, הריון הוא לא מחלה, ואין שום סיבה שאישה תסבול כאבים. אם כואב לה - שתלך לראות רופא, זו לא שאלה של פינוק או כוח סבל. יש מה לעשות, וחבל לסבול סתם".  

3. אילו טיפולים מותר לקבל במהלך ההריון?

"אצל נשים הרות אנחנו מוגבלים למדי בטיפול התרופתי שאפשר לתת, במיוחד בטרימסטר הראשון. בכל מקרה, בכל מקרה שאישה בהריון או אישה מניקה נוטלת תרופה כלשהי, חשוב להתייעץ עם רופא הנשים או עם מכון טרטולוגי. בדלקות גידים, גם בלי קשר להריון אני יותר מאמין בטיפול פיזיקלי: אולטרסאונד או לייזר בעצמה נמוכה, טיפולים פיזיותרפיים, דיקור וכירופרקטיקה, שלא מושפעים מההריון ולא מסכנים את העובר". 

4. האם בעיות כמו פריצת דיסק עלולות למנוע מאישה לקבל אפידורל?

"אין שום מניעה - למעשה, בטיפולי כאב בפריצות דיסק, הן אצל נשים הרות והן אצל אנשים אחרים, זה בדיוק מה שעושים: מזריקים חומר מאלחש לחלל האפידורלי, כדי להקל על הכאב - בדיוק כמו שהמרדים עושה בחדר הלידה". 

זריקת אפידורל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הבשורה המרגיעה למי שרוצה: פריצת דיסק לא מפריעה למתן אפידורל בלידה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

5. מה אפשר לעשות כדי למנוע או להפחית את הסיכון לבעיות אורתופדיות בהריון? 

"מי שמועדת לפורענות מהריונות קודמים או מלפני ההריון, יכולה להיעזר בסד מיוחד למניעת בעיות גידים, שמתאימים בעזרת האורתופד המטפל. בנוסף, אני ממליץ מאוד על אימוני פילאטיס, לחיזוק שרירי הליבה ושיפור היציבה, בחיים בכלל ובהריון בפרט, ובלבד שמתאמנים אצל מדריכים שיודעים מה המגבלות וכיצד לאמן נשים הרות בלי להזיק להן או לעובר. באופן כללי, לא צריך לחכות להתקף או לכאבים: התעמלות ושמירה על משקל גוף תקין יכולים למנוע לא מעט בעיות. גם התאמת תנוחת השינה, קרי: לשכב עם כרית מתחת לברכיים, או בין הרגליים, יכולה לעזור מאוד לכאב קיים ולמנוע כאבים עתידיים, וכאמור: אם כואב, לא לסבול בשקט, אלא ללכת להתייעץ ולקבל טיפול". 

עוד ב-9 חודשים:

>> מי הנשים שמצלמות את הלידה ומעלות אותה ליוטיוב?
>> מוחאים כפיים וצוחקים: מה עוברים עושים ברחם?

>> 10 עובדות על אפידורל