פה מלא שיניים של בחורה מחייכת עם אודם (צילום: nilgun bostanci, Istock)
נוטלת ברזל? שימי לב לשינויים | צילום: nilgun bostanci, Istock
בין שאר התיקים ותחומי האחריות שנופלים עלייך בהריון (כי בינינו, מי מנהלת קלסר מעקב בדיקות אם אין לה עובר או שניים בבטן?) ניצב בגאון מדד התזונה – עד כמה את מקפידה לאכול נכון, לתסף איפה שצריך ולוודא שאת והתינוק שלך מקבלים כל מה שאתם צריכים. אחד התוספים החשובים ביותר לך (ולתינוק, ברור) הוא ברזל – בהיעדרו, את והתינוק עלולים לפתח אנמיה ועוד שלל תופעות מטרידות.  אבל שלא כמו תופעות נפוצות כמו עצירות או בחילה, ישנן תופעות לוואי מוזרות ונדירות, שאמנם לא תוקפות הרבה נשים – אבל כדאי שתכירי. הנה כמה מהדברים הפחות סבירים שהברזל עלול לעולל.

שינוי בצבע השיניים. אז הישבן שלך מקבל השראה מהבטן ותופח מדי יום, העור שלך לא מגיב יפה למתקפת ההורמונים והוורידים ברגליים שלך נראים כמו קטע מווידאו ארט בגלריה מופרעת במיוחד. אם חשבת שלפחות החיוך המקסים שלך יציל אותך, פשוט קווי שלא תהיי מאותן נשים שהברזל גורם לשיניים שלהם לשנות גוון, ולהפוך מלבנות-פנינתיות לחומות-עגומות. איך זה קורה? הברזל נספג בגוף, מופרש בין היתר דרך בלוטות הרוק שבפה וצובע את השיניים בגוון עכור. ניקוי אינטנסיבי אצל שיננית (שממילא מומלץ מאוד בהריון, בגלל הנטייה לפתח בעיות חניכיים שעלולות להביא ללידה מוקדמת) אמור לפתור את הבעיה, ובכל מקרה – גם אם את נראית כמו אוסטין פאוורס, עדיין אין לך פטור מנטילת הברזל.

טעם מתכתי. לא, את לא משוגעת – זה שאת מרגישה כאילו ליקקת לום זה נורמלי לחלוטין. הקשר בין ברזל כתוסף לברזל כמתכת אמנם נשמע מעט מופרך, אבל יש נשים שבהחלט מדווחות על טעם חזק של מתכת לאורך תקופת נטילת התוסף. גם כאן, ממש לא מדובר בסיבה מספקת לזנוח את התכשיר, מה גם שייתכן שהטעם המגעיל לא מציף לך את החיך רק בגלל הברזל, אלא מגיע כחלק מהשינויים ההורמונליים (בדיוק אלו ששולחים אותך להתייחד עם צנצנת חרדל וכפית, למשל). יש הטוענות שנטילת התוסף יחד עם תוסף ויטמין C  או פרי שמכיל כמות נכבדת ממנו (גמבה, תפוז או קיווי הם המצטיינים) מפחית את תחושת הגועל – ומכיוון שויטמין C גם מגביר את ספיגת הברזל בגוף, מדובר ברעיון לא רע בכלל.

ראייה כפולה. לא ממש ברור מדוע יש נשים שמפתחות הפרעות ראייה בעקבות נטילת ברזל, ואם את אכן רואה מטושטש או כפול את חייבת להיבדק בהקדם האפשרי (מחשש שהטשטוש לא נובע מתגובה לברזל אלא מרעלת הריון). ועדיין, יש נשים שמדווחות על קשר ישיר בין נטילת התוסף שלהן לטשטוש בראייה עד כדי ערפול של ממש, ובחלק מהתוספים אף אפשר למצוא את התופעה כחלק מרשימת תופעות הלוואי המלחיצה. אחרי שנבדקת ונשללה רעלת, את בהחלט צריכה להתייעץ עם הרופא שלך לגבי החלפת התוסף או מציאת פתרון שיאפשר לך גם לראות משהו, ולא רק להיות עתירת ברזל בהריון – אבל אל תפסיקי על דעת עצמך את נטילת הברזל, אלא רק אחרי שהתייעצת עם איש מקצוע.

כאבי שרירים ומפרקים. כמובן שיש לשרירים שלך מספיק על מה להתלונן גם בלי שיסבלו מ"אלרגיה" לברזל שאת לוקחת – בכל זאת, הם רגילים לסחוב אותך ובחודשים האחרונים את קצת עובדת עליהם – אבל ישנם מצבים נדירים שבהם נטילת תוסף ברזל בכמות לא מתאימה גורמת לתהליך דלקתי בשרירים ובפרקים, ומסבה לנוטלת כאבים. הפתרון? ללכת לרופא, לבצע בדיקת דם ובדיקות כלליות שישללו גורמים אחרים לכאבים – ובמידת הצורך, להתאים את סוג וכמות התוסף מחדש.

רגישות יתר למזהמים. באופן אירוני, דווקא התוסף שאמור לחזק אותך עלול לגרום לך לפתח רגישות מוגברת לרעלנים, וביניהם הסלמונלה הידועה לשמצה (זו שמרחיקה אותך ממוס שוקולד וגלידריות בוטיק, מחשש שאיזו ביצה סוררת תזיק לך ולעובר). למעשה, זו תופעת הלוואי הכי פחות מטרידה – כהריונית, את ממילא מצווה להתרחק מכל מקור סיכון לזיהומים בכלל ולהרעלות מזון בפרט (ויעיד על כך מוכר הסנדוויצ'ים בעבודה, שתזרים המזומנים שלו ירד משמעותית מאז שהרית) – וההתנהלות היומיומית שלך לא אמורה להשתנות.

למידע נוסף על תוסף ברזל ללא תופעות לוואי לחץ כאן 

>> סימנים שאת סובלת ממחסור בברזל
>> חשק הזוי: אכלה חול כל ההריון

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים