אישה בהריון סובלת מכאב ראש (צילום: GlobalStock, Istock)
הריון זה כיף, אבל לא פיקניק. הנה כמה עצות איך להתמודד עם תופעות הלוואי | צילום: GlobalStock, Istock
ברזל הינו מינרל חיוני ביותר במהלך כל תקופת ההיריון. העובר המתפתח ברחם האישה תלוי באופן בלעדי במאגרי הברזל של אמו ועל כן חשוב ביותר לשמור על רמות תקינות של ברזל בגוף האישה ההרה. על פי הערכות כ-35% מהנשים ההרות סובלות מחוסר ברזל במהלך הטרימסטר הראשון של ההריון וכ-85% מהן, תהפוכנה לסובלות מחוסר ברזל עד הטרימסטר השלישי של ההריון. 

מי סובלת בעיקר ממחסור בברזל ומה עליה לעשות?

חוסר ברזל בהריון נמצא כשכיח במיוחד בקרב נשים הנושאות תאומים, צמחוניות או נשים שנעשות הרות מספר פעמים בהפרשי זמן קצרים. אישה בוגרת צריכה לספוג בין 1.5- 2 מ"ג ברזל ליום. עבור אישה הרה הערך הזה יכול לעלות ל-2- 4 מ"ג בטרימסטר השני ו-3 -6 מ"ג בטרימסטר השלישי. כמעט פי-3 (!) מכמות הצריכה הנדרשת לאישה שאינה הרה.

חוסר ברזל בהריון עלול להשפיע גם על רמות הברזל בגוף האם לאחר הלידה. אם לא מטפלים ומקפידים על רמות תקינות של ברזל בהריון, סביר שהן תשפענה על האשה בתקופה שלאחר הלידה, כאשר המצב מוחמר עוד יותר על-ידי אובדן הדם במהלך הלידה ועל-ידי ההנקה. ספיגת ברזל הינה תהליך מורכב ואחוז גדול מהברזל במזון שאנו אוכלים מופרש למעשה החוצה.

הרופא המטפל יבצע במהלך ההיריון מעקב אחר רמות הברזל שלך במרווחי זמן סדירים על מנת לוודא שלגופך כמויות מספיקות של ברזל עבורך ועבור העובר המתפתח ברחמך. אם תתגלי כסובלת מחוסר ברזל בהריון , רוב הסיכויים כי הרופא שלך ימליץ לך ליטול תוסף ברזל על מנת להגביר את רמות הברזל שלך.

למרות זאת, לא כל תוספי הברזל הינם זהים ונשים רבות חוות תופעות לוואי בלתי נעימות (כגון עצירות, כאבי בטן, בחילה או כאבי ראש) מנטילה של תוספי ברזל בטבליות. ההערכה היא שספיגת ברזל מטבליות הינה בשיעור של עד 10% . משמעות הדבר שהנך נוטלת מינון גבוה של ברזל (בדרך כלל 25-100 מ"ג) אבל סופגת כמות קטנה בלבד. הברזל העודף המופרש החוצה גורם לתופעות הלוואי הבלתי נעימות  המאלצות נשים רבות להפסיק ליטול את התרופה שנרשמה להן.

האופציה החדשה: מי מעיין עשירים בברזל

 _OBJכאשר את באה לבחור את תוסף הברזל אותו תיטלי במהלך ההריון,  חשוב ביותר שתתייחסי לכמות הברזל הנספגת מאותו מוצר ולא לכמות הברזל הקיימת בו.

ספאטון הינו מי מעיין עשירים בברזל המספקים מענה אידיאלי לנשים הרות. מדובר במי מעיין הנובע בהרים שבווילס אנגליה. המים נובעים עם הברזל בתוכם וכל שנותר לעשות הוא לאסוף אותם לשקיות המכילות מנות יומיות מדודות ואישיות. בספאטון כל שקית מכילה 5 מ"ג בלבד של ברזל אלמנטלי (המופיע כיסוד) אבל סופגת הרבה (40% ) – ללא כל תוספות אחרות!! הגיוני שלגופך נשאר מעט מאוד ברזל להפריש ולכן הסיכוי שתסבלי מתופעות הלוואי המוכרות אפסי ועדיין תספקי לגופך כמויות מספיקות של ברזל למענך ולמען העובר המתפתח ברחמך. 

במחקרים קליניים ספאטון הדגים אחוזי ספיגה של עד 40%, וחשוב עוד יותר – ללא תופעות לוואי במערכת העיכול – זאת בשל המבנה הייחודי שלו. ספאטון הוכח קלינית כמסייע למניעת חוסר ברזל בהריון, תוך היותו עדין באופן מיוחד לקיבה.  

במילים אחרות: LESS IS MORE – מעט ברזל, עם אחוזי ספיגה גבוהים מוביל לכך שהאישה ההריונית מקבלת את כל הברזל לו היא זקוקה, ללא תופעות הלוואי המוכרות לנו. פחות זמן לדאוג לגבי עצירות, יותר זמן ליהנות מההריון שלך- בזכות ספאטון, תוסף תזונתי של ברזל טבעי ב-100%!

ההמלצות הן לצרוך את ספאטון  כשעה לפני האוכל, מומלץ בבוקר על קיבה ריקה. המוצר בעל טעם קצת מתכתי, ולכן לחוששות מהטעם מומלץ לשתות אותו עם מיץ תפוזים או כל מיץ אחר (שאינו מיץ ענבים).

>> לא נעים אבל חשוב להכיר: תופעות לוואי קשות בהריון
הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים