פוריות 2 (צילום: Denis Raev, Istock)
מנסים להרות במשך חצי שנה ללא הצלחה? תקראו את זה | צילום: Denis Raev, Istock
ד"ר גוגל אף פעם לא מומלץ בתור מקור מידע. הוא נוטה להלחיץ, לאבחן לכם תסמונות נדירות על סמך סימפטומים כמו נזלת וכאב ראש ובעיקר להנחית עליכם הרים של מידע שרק שבריר ממנו, אם בכלל, רלוונטי עבורכם. וכאשר מגיעים לנושאי פוריות – עניינים טעונים ורגישים ממילא – החיטוט האינסופי רק מכניס עוד בעיות אפשריות למשוואה.

אז נכון, הכתבה שלפניכם היא כמובן לא תחליף לפגישה עם רופא פוריות (במידה שאתם חוששים שמשהו לא בסדר), אבל בהחלט יכולה לעשות קצת סדר בבלגן. שוחחנו עם ד"ר איליה בר מהמרכז הרפואי לפוריות, שסיפר לנו על הסיבות הנפוצות ביותר לבעיות פוריות – ועל דרכי הטיפול בהן.

"אצל זוג בריא, בטווח הגילים שבין 25-35, הריון טבעי אמור להיווצר תוך חצי שנה, בתנאי שמחזור הווסת סדיר ושמתקיימים יחסי מין פעמיים-שלוש בשבוע", אומר ד"ר בר. "חשדות אמיתיים לליקוים במערכת הרבייה אצל אחד מבני הזוג או או אצל שניהם צריכים לצוף אם נכשלים בהשגת היריון תוך 6-12 מחזורי וסת, או אם התרחשו הפלות עצמוניות בטרימסטר ראשון. הדרך הנכונה לטיפול במקרים אלו היא עריכת בירור מקיף אצל שני בני הזוג, המאפשר לקבוע אבחנות מדויקות כמה שיותר - כולל בתחום הרגשי, שכן לתופעת האי פריון מתווסף מתח נפשי רב, סמוי או גלוי, שמקשה עוד יותר בהשגת המטרה ואף עלול לפגוע בזוגיות".

ומה הסימנים שעלולים לבשר על הימצאותם של ליקויי פוריות? ד"ר בר מפרט.

1. ביוץ לא תקין. וסת לא סדיר (כלומר, מחזורים קצרים או ארוכים מ- 28 יום) יכול להעיד על ביוץ לא תקין או אפילו היעדר ביוץ. אם אכן קיימת בעיית ביוץ, ישנם טיפולים תרופתיים (בכדורים או בזריקות) שיכולים לסייע בעניין, אולם ד"ר בר מדגיש כי כדי לגרום לגוף האישה להפיק כמות אופטימלית של ביציות, יש להתאים את טיפולי השראת הביוץ באופן אישי למצב ההורמונלי של המטופלת. "לא כדאי להסכים לקבלת טיפול ביוץ 'כללי', שאינו מותאם אישית ואמור לגרום לביוץ יתר - טיפול לא מתאים עלול להביא לפעילות הפוכה של דיכוי הביוץ הקיים, או גירוי יתר שחלתי".

 2. ירידה בכמות הדימום החודשי בזמן מחזור. בעיית ווסת נפוצה נוספת היא ירידה בכמות הדימום בזמן הווסת לעומת העבר. מצב כזה עשוי להצביע על בעיה ברירית הרחם או ברחם עצמו, ואחרי בירור מכוון ניתן לקבוע את הטיפול המתאים – כמו למשל תרופות לעיבוי הרירית או אפילו קילוף הרירית באופן יזום כדי להגביר את צמיחתה. ירידה בכמות הדימום עלולה להצביע על בעיות נוספות ברחם, והדרך הטובה ביותר לברר את העניין תהיה באמצעות צילום רחם אבחנתי או טיפולי במקרה הצורך.

3. אימפוטנציה. "אין אונות חלקית או מלאה יכולה להיות הסיבה לחוסר מפגש בין הביצית והזרע. במקרה זה בנוסף לבדיקה במישור הגופני נבצע גם הערכה רגשית של המטופל. אין אוננות קשורה פעמים רבות לדרך המחשבה ומושפעת ממגורמים כמו בעיות עם בן הזוג. טראומות מאירועים קודמים או חששות מביצועים ירודים – ואת הרוב המכריע של הבעיות ניתן לפתור בטיפול רגשי או תרופתי במידת הצורך". 

זוג אחרי ריב (צילום: BONNINSTUDIO, Thinkstock)
ביוץ לא תקין, אימפוטנציה והפלות חוזרות ונשנות? סיבות טובות לבדוק עם הרופא | צילום: BONNINSTUDIO, Thinkstock

4. הפלות. "עבר של הריונות לא מוצלחים, עם הפלה מוקדמת כבר בטרימסטר הראשון, מצביע על בעיה. לאחר שתי הפלות רצופות, לא מומלץ לנסות היריון שלישי ללא התייעצות עם רופא, כדי לערוך בירור במטרה להבין מה גורם להפלות. חלק מהבירור יהיה בדיקה גנטית של בני הזוג. בדרך זו  ניתן לאתר את הפגמים בגנטיקה של בני הזוג, שאין להם ביטוי בחיי ההורה אך הם מועברים בתורשה לעובר עם המטען הגנטי וגורמים בין היתר להיריון לא מוצלח, או ילד עם פגם גנטי. אם אכן קיימת בעיה, יעברו העוברים של בני הזוג אבחון גנטי טרום השרשתם ברחם, וייבחרו רק עוברים תקינים גנטית. גם בדיקת קרישיות לאם יכולה לגלות בעיה בקרישת הדם שלה, שיכולה להיפתר בטיפול תרופתי פשוט יחסית".

5. הריונות כימיים. "הריון כימי הוא מצב שבו נראה חיווי חיובי על הריון רק בבדיקת דם או שתן, אך בפועל ההיריון מופסק במהרה", מסביר ד"ר בר. "גם במקרה כזה נערוך בירור גנטי מקיף, ונוסיף גם בירור נרחב של מצב הרחם ורירית הרחם. חשוב להזכיר כי ייתכן שקיימים מספר גורמים לאי פריון, ולכן גם אם רופא איתר קושי כלשהו אסור להיות פזיזים ולהתחיל טיפול העונה על בעיה אחת, כי אולי ברקע קיימת בעיה נוספת שלא טופלה ותטרפד את השגת ההיריון התקין".

>> והנה עוד כמה סיבות אפשריות