אישה בהריון עומדת במטבח, נינוחה מחייכת ואוכלת (צילום: jupiter images)
מלפפון ירוק, לא מלפפון חמוץ | צילום: jupiter images

יש נשים שלא הרגישו בחילה אחת בשליש הראשון, יש שלא מפסיקות לסבול מצרבות עד השבוע ה-40 ויש שמתעוררות בכאב חד מהתכווצויות בשרירים. במשך תשעת חודשי ההריון יכולות להופיע כל מיני תופעות פיזיולוגיות לא נעימות במיוחד. כדאי להכיר אותן ולא פחות חשוב – כדאי לדעת כיצד ניתן לצמצם ולהפחית את השפעתן על גופנו.

תבואי מוכנה

בדרך כלל אנחנו מתחילות להתכונן להריון כשאנחנו כבר בהריון. כלומר אנחנו מתחילות לשנות את הרגלי התזונה שלנו ואת אורחות החיים בשבועות הראשונים להריון. אבל כדי שההריון יעבור בצורה מוצלחת ובריאה כדי להכין את הגוף כבר בשלב התכנון והפריון. הנה כמה פעולות שמומלץ לבצע בשלב שלפני ההתעברות:
• הפסקת נטילת ויטמין A – מינון גבוה של ויטמין A בגוף האישה עשוי להגביר את הסיכון למומים מולדים אצל התינוק. נשים שנוטלות תוספי מזון המכילים ויטמין A או משתמשות בקרמים רפואיים המכילים אותו, צריכות להפסיק את השימוש במוצרים אלו.
• נטילת חומצה פולית- החומצה הפולית מסייעת לחלוקת תאים תקינה בגוף וחיונית להתפחות תקינה של העובר. מומלץ לקחת תוסף של חומצה פולית כשלושה חודשים לפני ההתעברות ובשליש הראשון להריון.
•הפסקת עישון - רצוי מאוד להפסיק את ההרגל לפני הכניסה להריון. הסיבה פשוטה: לגוף לוקח זמן להתנקות מהניקוטין והרעלים שהצטברו בו בתקופת העישון. בנוסף רצוי שבן הזוג ייפרד מההרגל ולו לזמן מה; מחקרים הוכיחו כי העישון משפיע על איכות תאי הזרע.

בוקר טוב או בוקר בחילות?

השבועות הראשונים להריון עשויים להיות מלווים בבחילות בשעות הבוקר כאשר הקיבה ריקה. תדירות הופעת הבחילות משתנה מאישה לאישה ובכל הריון. בדרך כלל, הבחילות נעלמות בתום השליש הראשון, אבל יש שיחיו איתן בגבורה במשך כל תשעת החודשים. במידה וזה קורה, וישנה ירידה משמעותית במשקל, יש להתייעץ עם הרופא כדי להשלים את רכיבי התזונה החסרים.

כיצד ניתן להקל על בחילות הבוקר?
• הקפידו על אכילת מזון בריא ומאוזן המספק את כל רכיבי התזונה. תפריט עשיר בירקות, פירות, דגנים, קטניות ודגים ודל בסוכרים, מזון מעובד ושומנים רוויים.
• מומלץ להתחיל את הבוקר עם אכילת פחמימה יבשה כמו קרקר, לחמית, פתית ואפילו לחם. פחמימות יבשות סופגות את החומצה בקיבה ומקלות על הבחילות.
• הימנעו מאכילת מזון שומני, מטוגן ומתובל מדי, שמגדיל את הפרשת החומצה בקיבה ומחמיר את הבחילות.
• התרגלו לאכול ארוחות קטנות ותכופות. עדיף לאכול שש ארוחות קטנות ביום במקום שלוש ארוחות גדולות.
• שורש הזנגוויל (ג'ינג'ר) מקל על בחילות הבוקר. מומלץ לנסות.

צרבות ושאר ירקות:

צרבת נגרמת מעליית חומצה מהקיבה לוושט. כדי למנוע את הופעת הצרבת מומלץ לאמץ כמה כללים:
• לאכול ארוחות קטנות ותכופות כדי לא להעמיס על הקיבה.
• להימנע משכיבה עד שעה אחרי הארוחה, כדי שהאוכל יתעכל בצורה טובה ולא יעלה במהירות חזרה.
• להפחית בשתיית משקאות תוססים. כדאי להימנע משתייתם במהלך הארוחה.
• להמעיט בצריכת הקפאין שמצוי בתה, בקפה, בקקאו ובקולה; קפאין מגביר את הפרשת החומצה.
• להפחית באכילת מאכלים שומניים; שומן מחליש את השסתום העליון של הקיבה.
• להימנע ממזונות חומציים, חריפים ומתובלים כמו פירות הדר, עגבניות, סחוג, שום וכו'.
אם אכלתן המבורגר נוטף שמן עם צ'יפס, מלפפון חמוץ וכוס קולה בצד, לבריאות. אבל אם במקרה תתקוף אתכן צרבת, שקדים ומלפפונים ירוקים עשויים להקל על התחושה.

התכווצות שרירים: יש נשים הרות שסובלות במהלך ההריון מהתכווצויות ברגליים. מדובר בתופעה שמתרחשת בעיקר בלילה כאשר שריר ברגל נתפס וגורם לכאב חד ומעורר במיוחד. במקרה זה מומלץ להתייעץ עם רופא לגבי נטילת תוסף של מגנזיום אורגני, שיכול לעזור. בקרב נשים שסובלות מההתכווצויות, נמצאה רמה נמוכה של מגנזיום בדם.


רעלת הריון: רעלת הריון, פריקלמסיה (Pre-Eclampsia) יכולה לגרום בין היתר ללידה מוקדמת ולסיבוכים במהלך הלידה. הרעלת מאופיינת בלחץ דם גבוה, בבצקת, ובנזק כלייתי. יתר לחץ-דם הריוני הינו תופעה נפוצה ביותר. במחקרים שנערכו בנושא נמצא כי תוספת של סידן ומגנזיום עשויים להפחית ב-60 עד 70 אחוזים את הופעתן של תופעות אלה. חוקרים קובעים כי בדרך כלל רמת הסידן הנצרכת על ידי נשים בזמן הפריון, אינה מספקת כדי לאפשר מהלך הריון תקין. במחקרים נמצא כי לקיחת תוסף של מגנזיום מתחילת ההריון הפחיתה את הסיכוי ללקות ביתר לחץ דם במהלך חודשי ההריון.

טחורים: במהלך ההריון נוצרים טחורים כתוצאה מיציאות לא סדירות, ומלחיצות חזקות במהלכן.
כדי שהיציאות יהיו תקינות, יש להרבות בצריכת מזונות עשירים בסיבים, ירקות ופירות, לשתות כשני ליטר מים ביום ולבצע פעילות גופנית שמותאמת לחודשי ההריון.

אין לראות בעצות המוגשות בטור זה כתחליף לייעוץ רפואי. בכל תופעה ולפני נטילת תוסף מזון מכל סוג יש להתייעץ עם הרופא המטפל.

צרו קשר עם ליז רובין