פריצת דרך משמעותית בתחום הגניקולוגיה הגנטית: מדענים יפניים הצליחו לבודד זרעים נקביים וזכריים בניסוי שנערך על עכברים. המחקר, שפורסם ב "PLOS Biolog", הראה התקדמות עצומה בתחום, והוא מעורר סקרנות לגבי ההשלכות לעתיד האנושי. לקחנו צעד אחד אחורה, כדי לברר מהן הדרכים המקובלות כיום לקביעת מין הילוד, והאם אכן ההתקדמות במחקר הנוכחי אמורה לשנות את פני המפה הגנטית?

ד"ר עופר גונן, מנהל מרפאת הפריון ו"המרכז לבריאות האישה" בשרותי בריאות כללית, מחוז שרון שומרון, מסביר כי כיום הדרך המדויקת היחידה המאפשרת לקבוע מראש את מין היילוד בבני אדם, היא באמצעות הפרייה חוץ גופית ובדיקה גנטית של העובר. לדבריו, מדובר בפעולה מורכבת, הדורשת טיפול הורמונלי ושאיבת ביציות שנעשית בהרדמה מלאה.

View this post on Instagram

A post shared by Baby-Scan United Kingdom (@baby_scan_unitedkingdom) on

אבל לפני שאתם רצים לתאם תור, תקשיבו להמשך דבריו: "פעולה זו מותרת בישראל רק למשפחות שבהן 4 ילדים מאותו המין, והיא דורשת אישור ועדה מיוחדת של משרד הבריאות. כמו כן, מדובר בהליך יקר מאוד הנעשה במימון אישי ועלותו מוערכת בכ 20,000 שקלים למחזור טיפול". ד"ר גונן מציין שבנוסף לטכניקה מדעית זו, ישנן טכניקות נוספות שעברו מדור לדור ללא מחקר מדעי מסודר: תזמון יחסי המין, שטיפות נרתיקיות בחומץ ובבסיס ואף תזונה מסויימת למשל, נחשבים כשיטות המשפרות את הסיכוי "לקלוע" למין המבוקש.

לדבריו, ספק אם שיטות אלה משפרות משמעותית את הסיכוי להצליח. שיטה מקובלת נוספת, שאינה מצריכה אישורים מיוחדים או פרוצדורה רפואית מורכבת, היא "הזרעה" של זרע שעבר מיון מקדים. "נוזל הזרע, עובר השבחה במעבדה, במהלכה עובר הזרע מיון לפי מהירותו או תכונותיו. הנוזל מוחדר לרחם האישה, דרך הנרתיק וכך גדל הסיכוי להשגת המין הרצוי. ההצלחה באמצעות שיטות אלה שנויה במחלוקת וודאי אינה משיגה מעל 70 אחוזי הצלחה", מוסיף ד"ר גונן.

View this post on Instagram

A post shared by Saoirse Eclipse (@saoirse.eclipse) on

המחקר החדש: הצלחה של 90 אחוז לקבוע את מין היילוד בבעלי חיים

הבשורה הגדולה שמביא עמו המחקר החדש אם כן, היא למעשה שיפור משמעותי בסיכויי הצלחת קביעת מין הילוד באמצעים בלתי פולשניים. "הדרך שבה ניתן להפריד את הזרע היא הרבה יותר טובה בהשוואה לשיטות הקיימות, אשר אינן מצריכות הפרייה חוץ גופית. עדיין, היא אינה מושלמת", מסביר ד"ר גונן. "שיטה זו למעשה מתבססת על קולטן הממוקם על פני הזרעונים, אותו גילו החוקרים. כאשר מחברים לקולטן חומר ייחודי, הוא הופך את הזרע הנבחר לאיטי במיוחד ומאפשר הפרדה למשל בין הזרע הזכרי הזריז, לבין הזרע הנקבי.

סיכויי הצלחת השיטה עומדים על כ 90 אחוזים, שזה כאמור שיפור משמעותי ביחס לשיטות אחרות שאינן פולשניות, לרבות שיטת ההזרעה. "אני מניח שבעתיד פרוצדורה כזאת תקבל אישור לשיווק מסחרי, בעיקר מאחר שהצלחת השיטה אינה מובטחת - מה שמשאיר מקום להתערבות הגורל. לכן, גם מבחינה אתית אני לא צופה שתהיה פה בעיה".

View this post on Instagram

A post shared by Gabrielle Gen Photography (@gabriellegenphotography) on

גם גיל עצמון, פרופ' לנטיקה ואפיגנטיקה מעריך שלא ירחק היום שבו נוכל לראות את אותן תוצאות מיושמות גם על בני אדם. "אותו ניסוי בוצע גם על פרות וגם על חזירים, מה שככל הנראה מעיד על סיכויי הצלחה עתידיים טובים מאוד גם בניסוי דומה בבני אדם. הרעיון עצמו מבריק. למעשה החוקרים הצליחו לייצר חומר שמעכב את אנרגיית זנב הזרע, מה שגורם לו להיות איטי יותר. בהחלט מדובר בצעד חסר תקדים, שככל הנראה יוכל לסייע לרבים בהגשמת חזונם לבחירת מין הילוד".