טרשת נפוצה היא מחלה שכיחה יותר בקרב נשים. הסיכוי של אישה לחלות גבוה פי שלושה מאשר של גבר. אופן הופעת המחלה שונה בין שנים לגברים. כך למשל נטילת גלולות למניעת היריון מורידה את השכיחות להתקפי המחלה. זאת ועוד, במהלך ההיריון השכיחות של התקפים כתוצאה מטרשת נפוצה יורדת ונשים בגיל המעבר ירגישו אף הן ירידה בשכיחות התקפים אלו. 

לקראת ההיריון: לחכות להפוגה

בראש ובראשונה נשאלת השאלה האם בכלל כדאי לנשים החולות בטרשת נפוצה להיכנס להריון. התשובה היא בהחלט כן. בעבר הייתה סברה שההיריון עצמו עלול לסכן נשים החולות בטרשת נפוצה, היום המצב שונה ורופאים מעודדים נשים החולות בטרשת נפוצה שרוצות בכך, לא לתת למחלה לעצור אותן מלתכנן משפחה. זאת כל עוד התהליך נעשה בליווי מתאים תוך תכנון אסטרטגי ומחושב כדי להפחית סיכונים שעלולים להוות אתגר.

כיון שטרשת נפוצה היא מחלה המתאפיינת בעליות ומורדות, מומלץ להיכנס להיריון בזמן שהמחלה 'שקטה' כדי להפסיק את הטיפול התרופתי בצורה נינוחה. עם זאת, יצוין כי נשים עם מחלה סוערת צריכות להמשיך את הטיפול התרופתי גם במהלך ההיריון. במקרים בהם נשים מתקשות להיכנס להריון ונעזרות בתכשירים שונים להגברת הפוריות, חשוב לשים לב שיש תכשירים שמעלים את הסיכון להתקפי הטרשת ולכן חשוב לקיים שיח משותף בין המטופלת לבין הרופא המטפל ורופא הפוריות כדי לנהל את הסיכונים הקיימים. 

כאמור, לעיתים יש להפסיק את הטיפול התרופתי במהלך ההיריון וכן בתקופה שלפני הכניסה להיריון. מטופלת שנוטלת תרופות המבוססות על נוגדנים מונוקלונליים צריכה לחכות ארבעה חודשים בין הפסקת הטיפול ועד הניסיון להרות. במקרה של מטופלת הנוטלת תרופות פומיות (כדורים), יש הבדל בין תרופה לתרופה מבחינת משך הזמן לפני ההיריון שצריך להפסיק את הטיפול. התרופות הוותיקות יחסית המבוססות על אינטרפרונים בטוחות יותר ואפשר להפסיק אותן עם גילוי ההיריון בצורה שתהה נוחה למטופלת.

במהלך ההיריון: לא לשכוח ויטמין D

לרוב ההיריון הוא תקופה טובה עבור נשים המתמודדות עם טרשת הנפוצה. שכיחות ההתקפים הולכת ויורדת ומגיעה לשיא שלילי בטרימסטר השלישי. את רוב הטיפולים התרופתיים כאמור יש להפסיק ליטול לפני ההיריון או בתחילתו אלא אם המצב חמור. במקרה של התקף, מתן סטרואידים נחשב בסך הכול לבטוח. ההיריון של נשים החולות בטרשת נפוצה אינו שונה מנשים אחרות. הן עוברות את אותן בדיקות וההיריון אינו מוגדר כהיריון בסיכון, אלא אם כן מדובר במטופלות שסובלות מנכות כלשהי כתוצאה מהמחלה.

לעיתים קרובות אימהות צעירות החולות בטרשת נפוצה דואגות מהעברת המחלה לעובר. לצערנו, למרות ההתקדמות הנרחבת בתחום הגנטי, טרשת נפוצה מתאפיינת בגנטיקה מאוד מורכבת ולכן אין אפשרות לדעת מראש או למנוע את האפשרות שהמחלה אכן תעבור לעובר.

מומלץ לחולי טרשת נפוצה ופרט חולות שנמצאות בהיריון ליטול ויטמין D. מחקרים מעידים שלוויטמין D השפעה חיובית על  מדדי המחלה והדבר נכון ביתר שאת אצל נשים בהיריון. זאת ועוד, ויטמין D מגן על העובר ועל כן קיימת המלצה חד משמעית לכלל הנשים ליטול אותו במהלך ההיריון.

לידה והנקה

נשים החולות בטרשת נפוצה יכולות ללדת בלידה רגילה ומי שתרצה בכך תוכל לבקש אפידורל כדי להקל על צירי הלידה. עם זאת, ישנן נשים שכתוצאה מהמחלה יחושו חולשה בשרירי האגן ועל כן יתקשו לסייע בתהליך הלידה. 

מחקרים מראים שהנקה מפחיתה את הסיכון להתקפים. זאת למרות העובדה שבחודשים שלאחר הלידה נשים החולות בטרשת נפוצה עלולות לסבול מעלייה בהתקפים. הנקה כאמור יכולה לסייע בהפחתת תסמיני המחלה, אך לא ניתן להניק בזמן קבלת טיפול תרופתי לכן ההחלטה על המשך התכנית הטיפולית לאחר הלידה תתקבל באופן פרטני על פי מצבה של המטופלת. 

בסופו של דבר נשים עם טרשת נפוצה יכולות להקים משפחה ללא כל חשש ואנו בקהילת הרופאים אף מעודדים זאת, כל עוד הדברים נעשים בצורה מושכלת ומתוכננת היטב.

הכותבת היא רופאה בכירה במערך הנוירולוגי במרפאה הנוירו-אימונלוגית בבית החולים איכילוב