מי מאיתנו לא מתעניינת אילו ויטמינים ומינרלים חסרים בגוף שלה, בטח עם כל הטרנדים הקיים בשוק. אבל כשאת בהריון, כל החלטה שכזו הופכת להיות חשובה הרבה יותר. עם כל המידע שרץ ברשת, דווקא ברגעים הללו עדיף לסמוך על מומחה. כי מה שנכון לך, לא בהכרח נכון לנשים רבות אחרות, עם טרנד שכולן מדברות עליו או בלעדיו. פניתי לד"ר גיא גוטמן, גניקולוג מומחה כדי לקבל תשובות.

היי גיא, האם באמת צריך תוספי ברזל בזמן ההיריון?
"ברזל הוא אבן היסוד של ההמוגלובין ושל כדוריות הדם האדומות. כדוריות הדם האדומות, הן אלו שמעבירות חמצן ממערכת הנשימה אל המוח ואל כל האיברים. חוסר בברזל מוביל לחוסר בהמוגלובין ובכדוריות דם אדומות, אשר בסופו של דבר יכול להוביל לחוסר של חמצן אצל העובר. עוברים עם מחסור בברזל, עלולים לסבול ממשקל לידה נמוך, מלידות מוקדמות, במקרים קיצונים אפילו מפגיעה קוגניטיבית ומפגיעה בפוטנציאל האינטלקט".

כמה זה באמת חשוב, ומתי מומלץ להתחיל עם זה?
"חוסר בברזל עלול לגרום לעייפות, לחיוורון, לחוסר יכולת לבצע מאמצים, לקוצר נשימה, לפגיעה באיכות השינה, ובכלל לחולשה כללית. לכל הנשים הנושאות ברחמן עובר מומלץ לקחת תוספי ברזל. כמות הברזל שאנחנו מקבלים מהתזונה היומית לא מספקת, בטח כשמדובר בכמות שאמורה לספק גם את העובר וגם את האם. מומלץ לקחת תוספי ברזל כבר בתחילת תקופת ההריון כדי לא להגיע למצב של אנמיה, חולשה, עייפות וחלילה פגיעה בעובר".

מהם מאגרי הברזל שלנו ולמה הם כל כך חשובים בהריון?
"מאגרי הברזל נמצאים באיברים השונים בגוף, ביניהם הכבד ומח העצם, בהם האימא אוגרת ברזל בשביל להעביר אותו בהמשך לעובר. מאגרי הברזל האלה נוטים להידלל, להיחלש ולהיגמר במהלך ההיריון בגלל הצריכה המוגברת של ברזל מצדו של העובר. מאגרי הברזל בגוף האדם נמצאים בעיקר בכבד. לכן חשוב לאכול כבד המכיל כמות גדולה של ברזל החיוני לגוף שלנו. רוב הנשים לא אוכלות מספיק בשר בעת תקופות ההריון, ונוטות לפתח אנמיה הריונית".

האם תזונה עשירה בברזל באמת יכולה להספיק?
"אין על כך תשובה חד משמעית, אך ההמלצות מדברות על 300 גרם בשר ליום. אם נוסיף לכך את כל התופעות שהגוף עובר במהלך ההריון כמו צרבת, בחילות, הקאות ושלשולים. מומלץ לקחת תוספי ברזל כל ההיריון עד הלידה, וגם כ 6 שבועות אחרי הלידה. לנשים המניקות, מומלץ לצרוך תוספי ברזל גם במהלך ההנקה".

מהם הסימנים לחוסר ברזל? איך אפשר לזהות אותם? ומתי צריך לגשת לרופא?
"קל לזהות את זה. זה בא לידי ביטוי בחיוורון, בחולשה ובקוצר נשימה אצל האם. במידה והעובר לא עולה מספיק במשקל. כדי למנוע את זה מומלץ לצרוך תוספי ברזל טובים ומתאימים כבר בשלב מוקדם של ההיריון ובכך להימנע מסיכונים. בכל שלב מומלץ להיוועץ עם רופא מוסמך".

הכתבה בחסות חברת לפידות מדיקל, משווקת תוסף הברזל ספאטון בישראל