מה לא אמרו וכמה לא צחקו על המוח ההריוני? יש אינספור סיפורים קורעים על דברים משונים וחסרי הגיון שנשים הריוניות עושות כל יום, והנטייה היתה תמיד להאשים את ההורמונים המשתוללים, אבל מחקר חדש מוצא שיש דבר כזה מוח-הריוני, ויש מאחוריו סיבה פיזיולוגית של ממש: המוח הנשי, כך מתברר, משתנה לקראת ההריון ובמהלכו, וכמות החומר האפור בו מתמעטת.

על פי ממצאי המחקר הנוירולוגי החדש שמתפרסם בכתב העת המקצועי ׳טבע ומדעי המח׳, מוחה של האישה ההריוני עובר שינויים מבניים שממשיכים לא פחות משנתיים. המדענים מאמינים ששינויים מוחיים אלה אמורים להכין את האם לעתיד לדרישות האמהות, ושרמת ההשתנות שמתבצעת במח הספציפי יכולה לחזות את רמת ההקשרות שתתקיים בין האם לתינוקה. "ההריון מייצר שינויים הורמונליים וביולוגיים קיצוניים בגוף, אבל מעט מאוד ידוע על התהליכים המתרחשים במח בתקופה זו", מסבירים החוקרים. "זאת למרות שידוע ששינויים הורמונליים קיצוניים אצל נשים, כמו בגיל ההתבגרות למשל, משנים את מבנה המוח".

הריון  (צילום: Shutterstock)
"הסיבה העיקרית למחסור במחקר בנושא היא שנשים לא מעוניינות לבצע סריקות מח בזמן הריון" | צילום: Shutterstock

החוקרים, מאוניברסיטת אוטונומה בברצלונה, מסבירים שהסיבה העיקרית למחסור במחקר בנושא היא שנשים לא מעוניינות לבצע סריקות מוח בזמן הריון, שיתפו פעולה עם מכון פוריות בוולנסיה, וחקרו 25 נשים שעמדו להפוך לאמהות לראשונה בחייהן. הנשים הללו הושוו לנשים שטרם הרו. גם מוחות גבריים נסרקו, של אבות ושל רווקים ללא ילדים, על מנת לוודא שהשינוי במבנה המוח קשור באמת להריון עצמו. הסריקות שנעשו, ברזולוציה גבוהה, ליוו את הנשים בשלוש נקודות: לפני ההריון, לקראת סופו ושנתיים לאחר שהתרחשה הלידה. החוקרים מצאו שחל דילול בחומר האפור, שינוי שנותר ניכר גם שנתיים לאחר הלידה.

מה שכן, השינויים במוח שנצפו לא אמורים להיות קשורים לאובדן זכרון, ובכלל, שינויים קוגניטיביים לא אובחנו. יש המאמינים שהדילול הזה יוצר תהליך שדווקא משפר את יעילות המוח בכך שהוא משיל ממנו נוירונים בלתי נחוצים. התהליך הזה מוכר במוחם של מתבגרים ובתקופות של שינויים פסיכולוגיים דרמטיים. כעת ימשיכו החוקרים במחקר הייחודי הזה, וכבר החלו לעבוד על כמה וכמה כיוונים נוספים, ביניהם: מה קורה בהריון נוסף, האם השינוי מתרחש שוב והאם ניתן לזהות בעזרתו סיכויים גבוהים יותר לדכאון אחרי לידה.

>> מה תהיה המילה הראשונה של התינוק? מסתבר שיש לנו (סוג של) שליטה על זה