הלכתן בהיריון כמו ברווז, פשוט כי כאב לכן נורא האגן? כנראה שסבלתן מסימפיזיוליזיס. הסימפיזיוליזיס (symphysiolysis) הוא כאב אורטופדי שכיח בהריון, הנגרם בשל הפרשת הורמונים שמטרתם לרכך את המפרקים והשרירים באזור האגן לקראת יציאת התינוק. נשים רבות סובלות מהתופעה החל מהשליש השני או השלישי של ההיריון, והכאבים הקשים שנמשכים לעתים גם אחרי הלידה משבשים את חיי היומיום וגורמים להן לסבל רב, ולעתים מביאים אותן לשימוש בהליכון או בכיסא גלגלים.

הסימפיזיוליזיס נחשב למצב ללא טיפול רפואי יעיל, ועד היום קיבלו הנשים הסובלות ממנו משככי כאבים והפניה לטיפולים אלטרנטיביים. כעת, לראשונה, יש פתרון של ממש: זריקת אלחוש מקומי בשיפולי הבטן, שיוצרת בלוק של עצב המפשעה וחוסמת את הכאב.

"כשרואים נשים בהריון או כמה חודשים אחרי לידה הולכות בצליעה כמו ברווז, זה כנראה זה", אומר ד"ר גיל פומפ, רופא מומחה במיילדות וגינקולוגיה ומנהל תחום רפואת נשים במרחב בית שמש במכבי שירותי בריאות שפיתח את שיטת הטיפול החדשה. "כשביקשתי מנשים לכתוב לי על החוויה שלהן בדף הפייסבוק שלי, קיבלתי עשרות תגובות".

"רק אחרי שילדתי גיליתי איך קוראים לכאבים שלי", כתבה אישה אחת בתגובה לפוסט, "הכאבים היו בלתי נסבלים. כל יציאה מהמיטה הייתה סבל ממשי. הייתי הולכת ממש לאט כדי להפחית קצת את הכאב". אישה נוספת סיפרה: "סבלתי מזה כבר מחודש רביעי. הגעתי למצב שלא יכולתי ללכת והשתמשתי בכיסא גלגלים. הפעולה הפשוטה של לקום ממצב שכיבה לעמידה כרוך בכאב ודורש תמיכה של בן הזוג. קושי לקום, לשים מכנסיים, גרביים, קושי ללכת. הלכתי כמו פינגווין. כאב לי כל כך חשבתי שאני מתה. סיוט".

>> 10 דרכים להקל על כאבי גב בהריון

ד"ר  פומפ גילה את הטיפול לגמרי במקרה. "בהיותי מנהל מחלקת יולדות בבית החולים לניאדו, הייתה מטופלת אחרי לידה עם סימפיזיוליזיס קשה שישבה בכיסא גלגלים", הוא מספר, "התכוונתי לתת לה טיפול לשיכוך כאבים בזריקה לאזור המפרק בעצם המפשעה, כדי לאפשר לה להיות שעתיים על הרגליים בברית המילה של הילד, לפני שתחזור לאשפוז. כדי שהמחט הגדולה שהתכוונתי להכניס לא תכאיב לה, הזרקתי לה אלחוש צדי. פתאום היא קמה מכיסא הגלגלים! הבנתי שההכנה לטיפול, זריקת האלחוש עצמה, ניתקה את מסלול הולכת הכאב".  

 

לדבריו של ד"ר פומפ, הזריקה עובדת כמו אפידורל וגם החומרים הכלולים בטיפול דומים לאלו שניתנים באפידורל, אבל במינונים נמוכים יותר ובצורה לא פולשנית. הרעיון נרשם כפטנט בימים אלה, ובמכבי שירותי בריאות כבר מציעים אותו כטיפול לנשים בהיריון. החזון של ד"ר פומפ הוא להפוך את הטיפול הפשוט הזה למוצר מדף בבתי המרקחת, שמטופלות יוכלו לרכוש - במרשם רופא כמובן – ולהזריק לעצמן בבית.

ד"ר פומפ נרגש מאוד להקל על הנשים הסובלות. "מאוד מרגש לראות מישהי קמה מכיסא הגלגלים ומתחילה ללכת. נכנסה אליי למרפאה מטופלת צולעת שלא מסוגלת לעלות במדרגות, וכמה דקות אחרי הטיפול היא מסתובבת בחופשיות. למרות שציפיתי להקלה של כמה שעות, המטופלת הזו דיווחה על שעות מרובות ושינה ללא כאבים".

נכון להיום, ד"ר פומפ הוא היחידי המבצע את הטיפול. "המשימה הבאה תהיה להנגיש את הטיפול, ובכוונת הנהלת מכבי להכשיר רופאים נוספים שיוכלו לתת אותו. אני בטוח שגם בקופות האחרות יאמצו את המודל", הוא אומר בתקווה.