הקלישאה גורסת שהריון נמשך שמונה חודשים ושנה, ואכן: כמות הקיטורים, המכאובים והייאוש גדלה פי מיליון כשאת נכנסת לחודש התשיעי. 

הכל מציק יותר, נסבל פחות ונמאס לגמרי בשלב הזה. אבל מה עושים כשגם החודש התשיעי עובר (והוא עובר בסוף), ועדיין לא נראה תינוק באופק?

הריון ראשון עודף עלול להיות סימן לבאות

אחרי שבוע 40, האישה נכנסת למעקב של "הריון עודף". עד כמה מדובר בתופעה רווחת, איך מתבצע מעקב ההריון בימים האלה ומתי מתחילים לזרז לידה באופן מלאכותי? הנה מדריך קצר לפילפילות שבחבורה.

1. מתי הריון נחשב "עודף", ומה הסיבה לו?

" לפי ההגדרה היבשה, הריון עודף נחשב כאשר האישה סוגרת 42 שבועות הריון מלאים. בפועל, היא תהיה במעקב צמוד למדי מתום שבוע 40, ובמעקב צמוד עוד יותר משבוע 41. הפרוטוקולים למעקב משתנים מבית חולים אחד למשנהו, ומתייחסים כמובן אך ורק לנשים שהריונן תקין והן בריאות לחלוטין.  

כאשר מדובר בהריון בסיכון כללי המשחק שונים. הסיבה להריון עודף לא ידועה. ישנם מחקרים הקושרים אותו להתפתחות מוח העובר או לחוסר בהורמונים המופרשים מהשליה, אך ככלל, אין כל דרך לנבא מי תמשיך להריון עודף ומי תלד לפני סוף ההריון המשוער. גורמים כמו גיל האישה, משקלה ואורח חייה לא משפיעים על התמשכות ההריון מעבר למועד הלידה המשוער, אולם ישנו פרמטר אחד שיכול לנבא, גם אם לא בדיוק מלא - בדרך כלל, נשים שהגיעו להריון עודף בהריונן הראשון, נוטות לחזור על כך גם בהריונות הבאים. 

2. האם הריונות ראשונים נוטים להתארך יותר מהריונות אחרים?

מדובר בדעה רווחת למדי, ויש גם כמה דיווחים מחקריים בעניין, אבל זה לא בהכרח נכון. אך יש נטייה של נשים למשוך הריונות, כלומר מי שבהריון הראשון ילדה בשבוע 42, יש יותר סיכוי שתגיע לשלב מתקדם למדי גם בהריונות הבאים.

3. למה חשוב לעקוב באופן צמוד יותר אחרי הריון עודף?

ככל שההריון מתקדם יש עלייה בסיבוכים, בעיקר מבחינת העובר. מחקרים רבים מצביעים על עלייה קלה מאוד - אך קיימת, וכזו שלא ניתן להתעלם ממנה -  באחוז התחלואה והתמותה של עוברים אחרי שבוע 40, וביתר שאת משבוע 42 ואילך.

בנוסף, ככל שגיל ההריון מתקדם עולה הסיכון לרעלת ולהיפרדות שליה, יותר מים מקוניאליים ויותר פרע כתפיים; מצב מסוכן שבו הכתפיים של התינוק נתקעות בתעלת הלידה. 

4. מה כולל המעקב?

אישה שמגיעה לבדיקה שגרתית אחרי שבוע 40 תעבור קודם כל בדיקת לחץ דם ודופק, וכן בדיקת חלבון בשתן באמצעות סטיק שאותו טובלים בדגימה. בנוסף יבוצע מוניטור כדי לבדוק את דופק העובר (וכן לראות האם ישנם צירים), וכן בדיקת אולטרסאונד למדידת כמות מי השפיר וזיהוי תנועות של העובר.

5. כמה נשים מגיעות למצב הזה?

מעל 50 אחוז מהנשים יולדות עד שבוע 40, כאשר כ- 10 אחוז מהן יולדות אחרי שבוע 42. אחוזים בודדים בלבד אף יגיעו לשבוע 43.

אישה בהריון מתקדם (צילום: Shutterstock)
תצא פליז? | צילום: Shutterstock

6. באיזה שלב ישקלו לזרז?

ישנו קונצנזוס על כך שלא מומלץ למשוך הריון אחרי שבוע 42, מכיוון שכאמור, אחוז התחלואה והתמותה של העוברים עולה משמעותית בשלב הזה. לגבי שבוע 41 אין הסכמה כללית, יש בתי חולים שבהם נהוג להציע לאישה השראת לידה וכאלה שלא ממהרים לזרז. עם זאת, חשוב לציין שעבודות מחקר שונות הראו כי זירוז בשבוע 41 משפר את התוצאות המיילדותיות (כלומר, יותר אמהות ותינוקות בריאים) מבלי להעלות את שיעור הניתוחים הקיסריים, וזה בהחלט משהו שיש להביא בחשבון.

סייע בהכנת הכתבה: ד"ר ראיד סלים, מנהל יחידת חדרי הלידה במרכז הרפואי העמק, מקבוצת הכללית

בואו לדבר על זה בפייסבוק של 9 חודשים