לא מעט נשים בהיריון מוצאות את עצמן במצבים שלא ראינו בתחילת המגיפה. האם באמת הקורונה משפיעה יותר על נשים בהיריון? פרופ' יריב יוגב, מנהל בית החולים ליולדות ליס, איכילוב, מספר על יולדת אחת שמדגימה את המצב.

"לפני שלושה וחצי שבועות התאשפזה אצלנו אישה בהיריון בחודש שביעי עם קורונה. בזמן שהיא מאושפזת היא מדרדרת ומועברת לטיפול נמרץ. בזמן שהיא נמצאת בטיפול נמרץ היא מדרדרת שוב וצריך להנשים אותה. אנחנו מבצעים ניתוח קיסרי בטיפול נמרץ ולא בחדר ניתוח. הילד הולך לפגייה. אתמול היא מנותקת ממכשיר ההנשמה ומתחילה להשתפר.

"אין ספק שאנחנו רואים בסבב הזה שינוי בתפיסה של מה שחשבנו על היריון. רוב הנשים בהיריון הן מאוכלוסייה בריאה. גם מי שחלו באופן קל. אנחנו לא כל כך מבינים למה, אבל כנראה שכרגע אנחנו יודעים שנשים בהיריון חולות קשה יותר מנשים באותו גיל ועם אותם גורמי סיכון שהן לא בהיריון. כלומר, היריון הפך לגורם סיכון בקורונה.

"אנחנו מניחים שיש הרבה יותר נשים בהיריון שחולות. כמות הנדבקות בדצמבר-ינואר הוא גדול יותר מאשר בכל השנה החולפת. למה? דבר ראשון, האוכלוסייה הזאת לא חוסנה. לא חוסנו נשים בהיריון. גם כי פייזר אמרו שהם לא חיסנו נשים בהיריון וגם כי לקח זמן למשרד הבריאות לתת הנחיה לחסן בהיריון. גם הייתה פתיחה של מערכת החינוך והנשים נדבקו מהילדים. יכול להיות שגם המוטציות יותר מדבק באנשים צעירים. כנראה ההשפעה שלהן בהיריון יותר משמעותית מהמוטציות הקודמות".

אם החלטתם להאשים את החרדים בכל העניין, פרופ' יוגב מבקש שתחשבו שוב. "האם זה קורה רק אצל חרדים? התשובה היא לא. זה קורה בכל הארץ ובכל מקום"

נופר בבייב מבאר יעקב שאלה מהבית את פרופ' יוגב מה ההשלכות של החיסון על העובר?

"וירוס הקורונה לא יכולה לעבור את השילייה", ענה יוגב. "רוב הנשים שחלו בקורונה, לא הייתה הדבקה של העובר. אין כמעט הדבקה של אישה בהיריון שמדביקה את היילוד שלה. החיסון עצמו לא מעביר לא את הווירוס ולא וירוס מומת. לוקחים מקטע מאוד קטן של החומר הגנטי של הווירוס. מחברים לו מוביל קטן, מולקולות שומן קטנות, ובעצם את מפתחת נוגדנים. מכיוון שהנוגדנים האלה יעברו את השיליה, זו הזדמנות נהדרת לתת איזשהו חיסון ליילוד לאחר הלידה.

"אבל אנחנו יודעים שהחיסון הזה אינו גורם למוטציות, הוא לא יכול לגרום למומים לעובר, הוא לא גורם להפלות. אנחנו יודעים שנשים עם קורונה - לא הייתה להן בעיה להיכנס להיריון. זה לא פגע להן בפיריון. הן לא הפילו יותר מנשים אחרות. אנחנו יודעים שנשים בהיריון שחלו בקורונה, המחלה הייתה מאוד משמעותית וקשה, במיוחד בתקופה האחרונה. זה סיכן את היילוד שלהן הרבה יותר מהחיסון".

לדברי יוגב, עד היום חוסנו בישראל אלפי נשים בהיריון, בעולם מאות אלפים. לא ראו שום תופעות לוואי בטווח הקצר. "אני אומר שאין מה להתלבט. המחלה מסכנת אותך הרבה יותר. מי שלא יתחסן, מתישהו יחלה בקורונה. זה לא יעזור. הילד יחזור, השכנה, המעלית... בסוף מי שלא יחוסן יחלה בקורונה בשנה-שנתיים הקרובות".

תשובה לפייק ניוז

פרופ' יוגב ענה גם לשמועות שמופצות ברשת באשר לחיסון. "אחד הפייק ניוז הראשונים הוא שאמרו שהחיסון הזה הוא דומה למשהו שלייתי והוא יגרום להפלות. לא יגרום להפלות ולא בטיח. לכן אין בעיה להתחסן בטרימסטר הראשון, ואין בעיה להתחסן כשרוצים להיכנס להיריון.

"אמרו שזה יכול לגרום למומים. לנו, בני האדם, אין שום יכולת לקחת RNA, שזה חלק מהחיסון, ולהפוך אותו ל-DNA. אנחנו לא יודעים לעשות את זה. לכן ברור שזה לא יכול להיכנס לחומר הגנטי לא שלנו ולא של העובר. בשבוע האחרון, אני ממליץ לכל המטופלות שלי ללכת להתחסן".