גינת רותם ובנה ברי (צילום: אלבום פרטי)
גינת רותם ובני ברי | צילום: אלבום פרטי

"את הדבר המתוק הזה כמעט ולא הבאנו לעולם", מצביעה גינת רותם על ברי, תינוק מתוק בן שבועיים. גינת, 33, אמא גם לנרולי (בן שנה ותשעה חודשים), התבשרה בתחילת ההיריון שהיא נדבקה בנגיף ה-cmv, נגיף אלים לעובר שיכול להוביל לחירשות, עיוורון ועוד. ההמלצה הרפואית הייתה חד משמעית – הפסקת הריון.

"המומים וכואבים, לא ידענו איך להכיל את הבשורה וביקשנו לחקור את הנושא", מספרת גינת, "משהו בנו אמר לנו שיש פה עובר בריא ומתוק שמתחנן לחיות, ומבקש שלא יוותרו עליו". אמהות הנושאות את הנגיף מופנות בישראל מיד להפסקת הריון, אבל גינת ובן זוגה גילו חדשות מפתיעות שלימדו אותם שאפשר גם אחרת.

גינת הגיעה לרופאת המשפחה שלה עם כאבי בטן. לאחר שתוצאות הבדיקה הגיעו, התקשרה אליה הרופאה ובישרה לה שהיא חלתה ב-cmv, וירוס ממשפחת ההרפס, שהשפעתו דומה לזו של מחלת הנשיקה. הסימפטומים כוללים עייפות וכאבי בטן, ואופן ההדבקה מהנגיף הוא לרוב מילדים קטנים, דרך נוזלי גוף כמו רוק ונשיקות. הרופאה המליצה לגינת לא להיכנס להריון בחצי שנה שאחרי קבלת תוצאות הבדיקות, כדי שהעובר לא יידבק. אבל כשגינת גילתה שהיא בשבוע השני להריונה, היא חזרה לרופאה וזו המליצה מיד עלהפסקת הריון. גם רופאת הנשים שאליה הופנתה להתייעצות דחופה המליצה על הפסקת הריון, כשהיא מסבירה את טווח הפגיעות הרחב בעובר. גם המשפחה של גינת עודדה אותה להפסיק את ההיריון. כולם טענו שאין בכלל סיבה להתלבטות. "לא אהבתי את הזילות שבה אנשים מציעים להפסיק הריון", מודיעה גינת, "מה גם שהרופאה לא יידעה אותי שיש אפשרות להמשיך את ההיריון תוך מעקב, אלא נתנה את התחושה שאין מה לעשות".

למרות סימפוניית הקולות שקראו לה לוותר, גינת הייתה קשובה לעצמה והחלה לחקור את הנושא ברשת. היא מצאה את העמותה הישראלית להריון עם cmv, שאותה הקימו שלוש נשים שחוו הריון עם הנגיף. באתר האינטרנט של העמותה גינת היא מצאה מענה לכל השאלות שלה, והבינה שיש גם פתרון אחר. "זו הייתה מתנה אמיתית, בזכותן החלטתי שאני ממשיכה בהריון. בארץ יש הפחדה וחוסר ידע, עד לפני כמה שנים המערכת פעל על אוטומט – כל מי שהייתה נדבקת הייתה נשלחת להפלה. היום זה פחות קורה. מתברר שוועדות רפואיות, במיוחד באיכילוב, לא מאשרות מהר הפסקת הריון בגלל cmv, משום שאפשר לעקוב בצורה אדוקה אחר התפתחות העובר במהלך הלידה ולאחריה. אבל זה מחדל שבכזו קלות הריונות שלמים הלכו לפח".

"אישה יכולה להתחרט על זה כל חייה"

דרך האתר הגיעה גינת לפרופ' מלינגר מאיכילוב, ולוותה על ידו בבדיקות השונות. למרבה הצער, בבדיקת מי השפיר התגלה שהעובר נדבק, ושוב גינת נאלצה להתמודד עם סוגיית סיום ההיריון. "כשרופאת הנשים התקשרה להודיע שהתוצאות חיוביות, היא ביקשה שאגיע לדבר איתה על הפסקת ההיריון. חוסר הרגישות שלה רק עודד אותי להמשיך, הרגשתי שיש כאן עוול".

גינת חזרה לשאוב מידע ועידוד ברשת, גם בקבוצת פייסבוק לנשים שנדבקו. הרבה נשים כתבו לה שהן נדבקו ועשו הפסקת הריון, אבל אין יום שבו הן לא מתחרטות. "לא תמיד קל להיכנס להריון, וגם ככה יש חרדות, חבל להרים ידיים בשלבים ראשונים", היא מסבירה את בחירתה. "אני ידעתי לאורך כל הדרך שיש סיכוי סביר שאקבל עובר בריא לחלוטין, ושגם בכל רגע אולי אאלץ לסיים את ההיריון, אבל זה הרגיש לנו פחות אכזרי מאשר לוותר על עובר שייתכן שהוא בריא לחלוטין. גם אם יש לקות שמיעה קלה, יש לזה טיפול. לא חבל להקל כך ראש בחיים של אדם?".

גינת עברה עשר סקירות בהריון, בהן התוצאות היו טובות, רק בבדיקת MRI עלו שני ממצאים שלא ידעו בוודאות מהם. הפרופ' שליווה אותה המליץ על בדיקה ודאית יותר שנערכת בווינה, וכשהיא בשבוע 34, טסו גינת ובעלה למרכז הרפואי באוסטריה, שם קיבלו כעבור שעה מהבדיקה תשובה שאין חשש לעובר. כמה שבועות לאחר מכן, נולד ברי בלידה טבעית ומהירה.

הבדיקות שלאחר הלידה הראו שהוא אכן נדבק בנגיף, אבל בדיקות הראייה והשמיעה שלו היו תקינות לחלוטין. הוא צריך להיות במעקב עד גיל 5 כל כמה חודשים כדי לוודא שהנגיף לא התפרץ ופגע בשמיעה. וגינת? "אני מאושרת שלא שמעתי בעצת הרופאות ששלחו אותי להפסיק את ההיריון. צריך לבדוק, לקחת אחריות לנסות להבין מה עומד מאחורי ההבחנה הרפואית, כי אולי יש כאן טעות שאישה עשויה להתחרט עליה כל חייה. אין ספק שיצאנו למסע מטורף, ואנחנו לא מתחרטים על שום דקה".

פרופ' גוסטבו מלינגר, מנהל יחידת אולטרה סאונד נשים בבית החולים "ליס" במרכז הרפואי תל אביב סוראסקי, מסביר ש-CMV הוא אחד מהווירוסים הבודדים שעלולים לעבור מאם לעובר, וזאת בניגוד לרוב המחלות אשר לא עוברות את השלייה. כאשר הנגיף עובר את השלייה, הוא עלול לגרום נזק רב לעובר, אבל זה תלוי בפרמטרים רבים, אחד מהם הוא שלב ההיריון. "ככל שהחשיפה לווירוס מוקדמת, כך גדל הסיכון שייגרם נזק. גם סוג הווירוס משפיע על מידת הנזק שתיגרם, חלק מהזנים אלימים יותר", מסביר פרופ' מלינגר.  

בעולם נולדים בין חצי אחוז לאחוז מהילדים עם CMV, לאחר שהאם העבירה להם את הנגיף. רק מיעוטם מפתחים תסמינים של המחלה לאחר הלידה. "המערכת הרפואית בארץ, בעיקר זו הקשורה להריון ועוברים, נמצאת תחת לחץ וחשש לטעות", אומר פרופ' מלינגר. "יש פה כמות תביעות על רקע רפואי שאין לה אח ורע בכל מקום בעולם, גם לא בארה"ב. כתוצאה מהפחד הזה יש ריבוי של הפסקות הריון של עוברים בריאים לחלוטין".   

גינת רותם בבדיקה בבית החולים (צילום: אלבום פרטי)
גינת רותם בבדיקה בבית החולים | צילום: אלבום פרטי

אין שום מדינה בעולם, כולל ישראל, שיש בה הנחייה לבדוק CMV בהריון, אך בארץ, בשל הצורך לשמור על האוטונומיה של המטופל על פי חוק זכויות החולה, אין מנוס מליידע את המטופלות על קיומן של בדיקות, לדוגמה CMV, גם אם הן לא מומלצות ואין בהן צורך רפואי. וכשיש חשד להימצאות הנגיף,  עולה תמיד השאלה של הפסקת הריון.

לפני כ-15 שנה התברר שאפשר לבדוק אם העובר מפריש את הווירוס בדיקור מי שפיר. לא מעט נשים בהריון החליטו שלא להפסיק את ההיריון למרות התוצאה החיובית במי השפיר, מסיבות מוסריות או על רקע דתי, אלא אם כן הן ידעו בוודאות שהעובר פגוע.

"אנו יודעים מהספרות הרפואית שבילודים עם CMV אשר נמצאו להם ממצאים במוח אחרי הלידה, בדיקות ה-CT והאולטרסאונד שנעשו להם במהלך הלידה, הצביעו על סיכון של מעל 90 אחוז שיהיו פגועים. אם במהלך ההיריון אין ממצאים, ובדיקות האולטראסאונד תקינות עד סמוך ללידה, הסיכוי שהעובר יהיה פגוע הוא מאוד קטן, אם כי לצערנו אין דרך לשלול פגיעה בשמיעה", אומר פרופ' מלינגר.

במחקר שפרסם השנה ביחד עם צוותו, נדגמו 50 עוברים שנחשדו כחולים בנגיף, אך ללא ודאות מאחר שהאמהות לא עברו בדיקת מי שפיר. בדיעבד, 40 מתוך 50 התינוקות שנולדו היו ללא CMV. אך במהלך ההיריון בבדיקות האולטרסאונד שנעשו לעוברים אלה, היה חשד של פגיעה ב-10 אחוז מהמקרים, בבדיקות ה-MRI היה חשד בקיום פגיעות טיפוסיות של CMV ב-25% מהמקרים".

ממצאי האולטרסאונד נחשבים היום למאוד בטוחים, אולם פרופ' מלינגר בכל מקרה ממליץ להורים לפנות לחוות דעת נוספת. בית החולים בווינה שאליו פנתה גינת, הוא המרכז הרפואי והמחקרי המתקדם ביותר בעולם בתחום MRI של עוברים. "אבל זו עדיין אחריות גדולה וכל צד יכול לטעות", הוא אומר. "העניין הוא שהמערכת הרפואית וההורים לא מוכנים להתמודד עם התוצאות. צריך להבין שהפסקת הריון היא לא עניין של מה בכך, ולעיתים יש השלכות מאוד קשות להתמודדות איתה גם בעתיד. לא חייבים למהר כדי להפסיק הריון על רקע של CMV, אפשר להמתין עד בדיקת מי שפיר ובדיקות האולטרסאונד.  מצד שני, כאשר ילד חולה ב- CMV, התוצאה יכולה לנוע מפגיעה קלה של ליקוי שמיעה באוזן אחת, עד למצב של מוות ברחם או אחרי הלידה".