סימני מתיחה (צילום: baipooh, Shutterstock)
זה קורה. זה עובר. וגם אפשר למנוע | צילום: baipooh, Shutterstock

יש נשים, בעיקר כאלו שנראו מדהים גם לפני ההריון, שהבטן המתעגלת משתלבת בזרימה הרמונית עם גזרתן החטובה, שיערן נוצץ ומבריק מרוב הורמונים ומראה העור שלהן נע בין פורצלן לחרסינה. מצד שני, יש נשים שמתחצ'קנות, משמינות במקומות הלא ממש נכונים ומטפחות רקמת שתי וערב של סימני מתיחה.

גנים? המומחים מעדיפים לקרוא לזה רולטה. יש נשים ששטף ההורמונים יעשה להן רק טוב, ולעומתן כאלה שידדו על רגליים מבוצקות וינסו למזער נזקים. אז מעבר לכל האלמנטים הפיזיים הנלווים, קבלי כמה עצות על דרכי טיפול אפשריות בבעיות האסתטיות ואל תדאגי, בסוף הרוב יעבור מעצמו (ואז תיכנסי להריון הבא)

סימני מתיחה וצלוליט: תתמרחי, זה עוזר

נכון שלא נהוג לערבב שמחה בשמחה, אבל מכיוון שדרך הפעולה של סימני המתיחה והצלוליט כל כך דומה, אין מנוס מלחבר אותם יחדיו. סימני המתיחה, שנוטים להופיע בחזה, בישבן, בירכיים ובעיקר בבטן, הם למעשה קרעים של סיבי האליסטין בעור, כתוצאה מגדילת הרחם (וההשמנה, חייבים להיות כנים) בהריון. מבחינה ציורית, אפשר לראות בהיווצרות סימן מתיחה מצב דומה לזה של בישול ביצה קשה. אי אפשר לחזור אחורה, וסיב שנקרע לא יכול להתאחות. אך יחד עם זאת, בחלוף הזמן דוהה צבעם של סימני המתיחה מורוד/אדום/סגול והופך בהיר יותר, כך שהם הופכים פחות נראים לעין.

למרות הסברה לפיה סימני מתיחה הם גזרה גנטית שאין דרך לעקוף, יש רופאי עור שבהחלט ממליצים על שימוש בקרמים למניעת סימני מתיחה, וטוענים כי שימוש רציף יכול להפחית את מספרם וחומרתם של הסימנים. עם הקרמים הפופולאריים נגד סימני מתיחה נמנים מארי קור ומאמי-קר, ולאחר ההריון ישנם גם טיפולים מעמיקים יותר שנועדו למצק את העור ולזרז את דהייתם של הסימנים.

צלוליט (ולא צלוליטיס, שם חיבה שניתן לתופעה הלא חביבה של דלקת תת עורית חמורה) הם תאי שומן שמבצבצים ובוקעים דרך תאי העור, וגם עבורם יש קרמים ייעודיים ועיסויים המותרים בהריון. לאחר הלידה אפשר לעבור לטיפול בגלי רדיו או אולטרא סאונד, אבל גם לשיטות הוותיקות: התעמלות ותזונה נכונה, כן שוב,  – בהחלט יש אפקט חיובי.

אקנה: זה הזמן לניקיון יסודי

גם אם חמקת מבקבוקוני האוקסי בגיל ההתבגרות, יכול להיות שבהריון הראשון תגלי לראשונה מרבצי פצעונים עסיסיים על פנייך. מכיוון שהמקור לתופעה העגומה הורמונאלי, טיפולים חיצוניים כמו קרמים וסבונים שונים יכולים אולי להקל על הסימפטומים, אבל לא לפתור את הבעיה. התותחים הכבדים, כמו ראקוטן, אסורים לשימוש בהריון, וכך גם קרמים או כדורים המכילים רטינול A.

עור נשים- אישה מורחת מסכה על פנים של בחורה (צילום: jupiter images)
חשוב להשתמש בתכשירים מיוחדים לנשים בהריון. אולי זה יעזור | צילום: jupiter images

מה כן אפשר לעשות? מיכל חלילי, המדריכה הראשית של ג'יג'י אקדמי, ממליצה על טיפולים סדירים אצל קוסמטיקאית אמינה (שלא תשתמש בחומרים שאינן מותרים בהריון), ניקוי יסודי ושימוש בתכשירים ייעודיים (סבון פנים, קרם לחות ותרחיף או סטיק לייבוש נקודתי). וכמו הרבה מהחוליים הלא סימפטיים של ההריון, לרוב גם האקנה נרגעת אחרי הטרימסטר הראשון.

פיגמנטציה: הקפידי על אמצעי מניעה

אם חשבת שלסחוב הריון בקיץ זה לא נעים, צדקת. מעבר להזעה, לכבדות ולבצקות, הריוניות הקיץ נוטות לסבול יותר מפיגמנטציה, כתמים כהים ולא אסתטיים בפנים. בעיקר והשינויים ההורמונאליים בצירוף השמש הקופחת עלולים ליצור "מסכת הריון", מצבורי כתמים בעיקר בשפה העליונה, בלחיים ובמצח.

התופעה נפוצה יותר בקרב כהות עור ומי שעברה טיפולי הסרת שיער, אולם כל הריונית עלולה להצטרף לנשף המסכות העגום. מזית פלדה, המדריכה הראשית של Guinot Paris, ממליצה להקפיד על מקדם הגנה. מכיוון שנשים רבות סובלות בהריון מעור שמן או יבש מהרגיל, מומלץ לבחור בתכשירים קלילים המשלבים לחות, הגנה ומעט מייק-אפ לטשטוש הכתמים, על מנת שלא להכביד על העור עם שכבות של תכשירים.

אישה בהריון (צילום: istockphoto)
זה לא שאני באמת רוצה לנוח, פשוט בשביל שלא יהיו לי ורידים | צילום: istockphoto

בנוסף, מי שרוצה להשתזף בלי להסתכן יכולה להשתמש בתכשירים לשיזוף עצמי, מפני שכל חשיפה לשמש יכולה להחמיר את המצב. הטיפול בפיגמנטציה בזמן ההריון הוא מניעתי. מקרים קלים של פיגמנטציה ידהו מעצמם בתום ההריון, אולם ישנם מקרים שבהם יהיה צורך בטיפולי הבהרה, שאפשריים רק לאחר הלידה.

ורידים: גרביים אלסטיים, נעים להכיר

אין ספק שתופעת הלוואי הכי פחות אסתטית היא ורידים בולטים ברגליים. בנוסף, מבין כל הנגעים הנ"ל, לתופעה הזו עלולות להיות השלכות בריאותיות משמעותיות. למה זה קורה? במצב נורמאלי, הוורידים מחזירים דם מהרגליים כלפי מעלה, כשמסתמים אמורים למנוע מהדם לרדת בחזרה. בהריון, הן בגלל לחץ של הרחם על ורידים באגן והן בגלל – ניחשתם נכון, ההורמונים, שמרפים את דופן הוריד, יש מסתמים שמאבדים מיעילותם, מאפשרים לדם לזרום בחזרה למטה ולנפח את הוריד. והתוצאה: מפת דרכים כחלחלה שמובילה לדיכאון (לא קליני, כן?).

ורידים בולטים לא מהווים רק בעיה אסתטית, אלא גם רפואית. מכאבים ונפיחויות, עבור בגירודים ופצעים בעור שהחלמתם איטית וקשה וכלה בפקקת (קרישי דם) – תודו שזה הרבה יותר גרוע מלוותר על מכנסיים קצרים. ככל שההריון מתקדם הבעיה מחמירה, אולם אפשר וכדאי לטפל בבעיה כבר בשלביה המוקדמים.

אישה בהריון מסתכלת על עצמה במראה (צילום: istockphoto)
זוהרת מתמיד? בדיוק כמוך | צילום: istockphoto

הימנעות מעמידה או ישיבה ממושכת, פעילות גופנית מתונה, שנת לילה עם רגליים מוגבהות מעט וגרביים אלסטיים יכולים להקל מאוד. את הגרביים חשוב לא לקנות סתם, אלא לקבל ייעוץ מכירורג כלי דם שיתאים את הסוג ומידת הלחץ הנכונים למצב הוורידים האישי. יש כדורים ומשחות מקומיות לטיפול, אולם לדברי ד"ר עיסאם ראבי, כירורג כלי דם, מכיוון שמדובר בבעיה מכאנית, רק טיפול מכאני יכול לעזור. על  פי הרוב יש שיפור משמעותי במצב הוורידים לאחר הלידה, אולם לאחר כל הריון ישנם כמה ורידים סוררים שלא חוזרים למצבם המקורי. ישנם טיפולים פולשניים ויעילים יותר, כמו ניתוחים והזרקות, אולם כמובן שאין לבצעם בהריון.

נשירה: לא לשכוח לקחת ברזל

כולן מכירות את הנשירה הגדולה, שמגיעה כשלושה חודשים אחרי הלידה. על פי רוב, במהלך ההריון כמעט ולא נושר שיער, והשלכת ההיסטרית שמגיעה לקראת סוף חופשת הלידה הרשמית היא מעין פיצוי שלילי על כך. אך מתברר שיש נשים שהנשירה מתחילה אצלן עוד בהריון, ובכל מקרה: יש איך לטפל בנשירה, ורצוי להקדים תרופה למכה. תכשירים נגד נשירה, כמו השמפו הייעודי של ד"ר עור, מטפל בבעיה חיצונית, אולם כדאי לדעת כי אנמיה, שנפוצה מאוד בקרב הריוניות ונשים לאחר לידה, היא אחד הגורמים המרכזיים לבעיה. אם תקפידי על נטילת ברזל סדירה, תרוויחי פעמיים. תבלי.

*סייעו בהכנת הכתבה: ד"ר רון יניב, מומחה לרפואת עור ומין וטיפולים אסתטיים בקופת חולים מאוחדת; ד"ר עיסאם ראבי, כירורג כלי דם; ד"ר דב סטמפלר, מומחה למחלות עור במרכז הרפואי "אסף הרופא" ובקופת חולים מאוחדת; ד"ר זהר נחום, מנהל מחלקת האם והעובר במרכז הרפואי "העמק", מקבוצת הכללית; מזית פלדה, המדריכה הראשית של Guinot Paris; מיכל חלילי, המדריכה הראשית של ג'יג'י אקדמי.

>>ואחרי ששרדת את זה, קבלי: תופעות מטרידות אחרי לידה