השנים האחרונות לא היו פשוטות בתחום הפונדקאות בחו"ל. לפני שמונה שנים החל לפעול מסלול פונדקאות לישראלים בהודו, אולם בהמשך נסגר (בתחילה עבור זוגות גאים ולאחר מכן גם עבור זוגות סטרייטים). גם בתאילנד, ומקסיקו נפתחו מסלולים ונסגרו, אולם בימים אלו נפתחת לישראלים אפשרות חדשה - וקרובה מתמיד.

"יוון מסדירה פונדקאות בחוק, אך עד עתה  לא הציעה שירותי פונדקאות לישראלים", אומר רועי רוזנבלט-ניר, מנכ"ל משותף של "תמוז פונדקאות בינלאומית". "בחודשים האחרונים בנינו שם תכנית פונדקאות ייחודית, שכוללת ליווי אישי ומשפטי ביוון, שיתוף פעולה עם הקליניקה המובילה בסלוניקי, טיפול בפונדקאיות לכל אורך ההליך (הפונדקאיות מגיעות מהאיחוד האירופאי ועוברות ליוון לטובת ההליך שם הן שוהות לכל אורך ההיריון עם משפחתן) - כמובן, מותאמת לישראלים".

איפה יכולים כיום ישראלים לעבור תהליך פונדקאות? "במספר מצומצם של מדינות: יוון, אוקראינה, ארה"ב, גיאורגיה ורוסיה. בקנדה מותרת פונדקאות אלטרואיסטית בלבד. בישראל יכולים לעבוור את ההליך זוגות הטרוסקסואלים נשואים, ובחודש הבא בג"צ ידון באפליית הפונדקאות בישראל, בעקבות עתירה שהוגשה לבג"צ על ידי תמוז, עמותת אבות גאים, זוג גברים ונשים יחידניות בדרישה לאפשר פונדקאות גם ליחידים ויחידות)".

מה סדרי הגודל של העלויות? "באוקראינה העלות היא החל מ-40 אלף דולר, בארה"ב 105 אלף דולר (למסלול גרנטי), בישראל העלות היא כ-250 אלף שקל וביוון - החל מ-65 אלף דולר". 

מה היתרונות של המסלולים החדשים באירופה? "המסלול החדש ביוון משלב בין רפואה מערבית מתקדמת, עלות נמוכה בהרבה מאשר בארה"ב, הליך משפטי מסודר לרישום הילד בתעודת הלידה וקרבה גיאוגרפית לישראל. כל אלה הופכים את המסלול למסלול נהדר עבור זוגות הטרוסקסואלים ישראלים ונשים יחידניות. בנוסף, תיתכן בעתיד הקרוב פתיחת המסלול עבור זוגות גברים, זאת לאחר שביוון הכירו לאחרונה בזוגיות גאה וצפויים להשוות את הזכות לשירותי פריון ופונדקאות גם לזוגות גאים".

האם במסלולים החדשים יש גם תרומות זרע/ביצית? "במסלולים השונים ניתנת אפשרות לתרומת ביצית (אוקראינית, מזרח אירופאית, דרום אפריקאית או מיוון). גם תרומת זרע אפשרית, דרך מאגר תרומת זרע בישראל או בחו"ל". בנוסף, אם האם המיועדת מעוניינת לשאוב את הביציות שלה ליצירת העוברים, ניתן לבצע זאת בארץ או במרכז ההפריה בסלוניקי. 

* מסלולי הפונדקאות האירופים יוצגו בכנס מיוחד שיתקיים ב-19 במאי בתל אביב, בהשתתפות רופאים, עורכי דין ואנשי מקצוע בתחום מאוקראינה ומיוון.