המחזור מתאחר, בבוקר את חווה בחילות ובערבים תוקפת אותך עייפות נוראית – מזל טוב, כנראה שאת בהריון. אם עד היום נהגת לפתוח את היום בקפה חזק ושתי סיגריות בדרך לעבודה ולסיים אותו בבר השכונתי על כמה דרינקים – זה בדיוק הזמן לעשות שינוי ולהתחיל להקפיד על אורח חיים בריא יותר. ובכל הנוגע למזון מדובר משימה לא פשוטה בכלל, אחרי הכול הריון היא תקופה שנחשבת למאתגרת מבחינה קולינרית. מצד אחד יש לא מעט חשקים, ומהצד השני גם לא מעט איסורים. אז מה באמת אסור לאכול בהריון וממה פשוט כדאי להימנע?

בשרים, ביצים וגבינות

בהריון הגוף פגיע יותר להרעלות מזון ולזיהומים שעלולים להזיק לאם ולעובר, ועל כן מומלץ להימנע מצריכת מאכלים מסוימים שעלולים לגרום להם.

כך לדוגמה, מחלת הליסטריה (הנגרמת על ידי החיידק ליסטריה מונוציטוגנס) עלולה לגרום להפלות,  ללידות מוקדמות ואף ללידת תינוק חולה בדלקת קרום המוח. כדי להפחית את הסיכון להידבקות בה, מומלץ להימנע מאכילת דגים ובשרים מעושנים ונאים: נקניק מעובד שלא עבר בישול, נקניקיות, קרפצ'יו, טרטר, לקס, סביצ'ה, הרינג, לקרדה, איקרה, קוויאר וסושי. גם אכילת סושי צמחוני עלולה להיות בעייתית – תלוי אם הכנתו התבצעה על משטח עבודה שבא במגע עם דגים חיים. אם החלטתן כבר  לאכול סושי, עדיף לבחור במסעדה המתמחה בסושי להריוניות, כך תורידו את הסיכון. כמובן שמסיבה זו מומלץ גם להימנע מצריכת מוצרי חלב לא מפוסטרים, כולל גבינות רכות הנמכרות במחלבות, כמו פטה, ברי, קממבר, גבינות עזים ואפילו גבינות כחולות. בנוסף, יש חשיבות רבה לשטיפת ידיים במים ובסבון בעת ולאחר טיפול במוצרי בשר ודגים גולמיים והקפדה על היגיינה סביבתית.

סלמונלה הוא חיידק צואתי החי במערכת העיכול של בני אדם וחיות שונות. החיידק עלול להופיע בעיקר במוצרי עוף (ביצים ובשר עוף) - אך גם בבשר בקר, בפירות ובירקות וכן במוצרי חלב שלא עברו פסטור. כדי להפחית את הסיכוי להיחשף לחיידק הסלמונלה, שעלול לגרום לזיהום במערכת העיכול ובמקרים נדירים אף להפלה, יש להימנע מאכילת ביצים שאינן מבושלות היטב, כמו ביצת עין, ביצה רכה וביצה עלומה, מוסים למיניהם, קרמים וקצפות העשויות מחלמוני ביצה, טירמיסו, מיונז ביתי ורטבים העשויים ממיונז טרי. היות וחיידק הסלמונלה מת בחום, אין כל בעיה לאכול ביצה קשה, חביתה, מקושקשת, שקשוקה שבה הביצים מבושלות היטב, קינוחים אפויים, קצפת משמנת מתוקה ומיונז קנוי.

טוקסופלזמה הוא טפיל חד־תאי הנקרא טוקסופלזמה גונדי (Toxoplasma gondii), המתרבה במעיים של חתולים ומופרש בצואת החתול. כדי להימנע מחשיפה לטוקסופלזמה, שעלול לגרום למומים ולעיכוב גדילה, מומלץ לשטוף את הידיים בסבון לפני אכילת כל מזון,  לא לאכול בשר נא בזמן ההיריון, להימנע מאכילת ביצים לא מבושלות וחלב לא מפוסטר, וכן להתרחק מצואת חתולים.

בכל הנוגע לאכילת כבד בהריון, ההמלצה היא לא לצרוך בתדירות גבוהה. הכבד אמנם מכיל כמות גדולה של ברזל בהשוואה לסוגי בשר אחרים, אך גם שומנים רוויים לא בריאים והרבה כולסטרול. כמו כן, הוא מכיל ויטמין A, שלא מומלץ בכמות גדולה בהריון כיוון שהוא יכול לפגוע בהתפתחות התקינה של העובר.

כוס סוכר  (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
כוס סוכר | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

ממתיקים מלאכותיים

את הבעייתיות בצריכה מוגברת של סוכר בתקופת ההיריון שעלולה להוסיף לעלייה במשקל כולם כבר מכירים, אבל המעבר לשימוש בממתיקים מלאכותיים, שהפכו ליותר ויותר פופולריים בשנים האחרונות, עלול להיות אף הוא בעייתי.

על פי הנחיות משרד הבריאות, בזמן ההיריון וההנקה מומלץ להפחית בצריכה של ממתיקים מלאכותיים. מחקר שפורסם בירחון למיקרוביולוגיה, מצא שחשיפת עכברות בהריון ומניקות לממתיקים מלאכותיים גרמו לשינויים מטבוליים בגורים שנולדו. כמויות קטנות מהממתיק עברו לגורים דרך חלב האם ודרך השלייה וגרמו להורדה נרחבת של מנגנוני ניקוי רעלים בכבד ושינויים במטבוליטים (תרכובת המיוצרת בתהליך של חילוף חומרים) של חיידקי המעי.

שינויים דומים באוכלוסיית החיידקים (מיקרוביום) בבני אדם נקשרו למחלות מטבוליות ולהשמנה, ומכאן ההמלצה להפחית בצריכת ממתיקים מלאכותיים במהלך ההיריון וההנקה כדי למנוע השפעות שליליות על חילוף החומרים של התינוקות.

אם כך, בתקופת ההיריון רצוי להמעיט בצריכת משקאות ומוצרי דיאט, סוכרזית ותחליפי סוכר שונים. יש לזכור שאמנם בהריון חשוב לשמור על תזונה נכונה ועל משקל תקין ולהשתמש בתוספי מזון, אך יש לבדוק אם תוספי המזון עצמם מכילים ממתיקים מלאכותיים, כמו לדוגמה סוגי תוספי ברזל שונים המכילים את הממתיקים שאינם מומלצים לשימוש בתקופה זו.

מלח גס (צילום: AlenKadr, Shutterstock)
מלח גס | צילום: AlenKadr, Shutterstock

מלח ומונוסודיום גלוטמאט (MSG)

כמו בכל גיל, ובמיוחד בהיריון, רצוי להמעיט בצריכת מלח. צריכת יתר של מלח/נתרן עלולה לגרום ליתר לחץ דם ולעומס מיותר על הכליות. הכמות המומלצת: לא יותר מ-5 גרם (כפית) מלח ליום (כמות השווה ל-2,300 מ"ג נתרן). כמות זו כוללת את המלח שנמצא במזון מבושל ובמזון מוכן קנוי. אם את חשה שהנך עוברת את הסף תמיד כדאי להמעיט וזכרי שכמות המלח במוצרי מזון קנויים רשומה בתוויות המזון ומצוינת כנתרן (סודיום) או מונוסודיום גלוטמאט (MSG) ולעתים גם כ-E-621, הנמצאים במוצרי מזון רבים: אבקות מרק, רוטב סויה, רוטב טריאקי, מוצרי תיבול ותערובות תבלינים.

תחליפים שיכולים לעזור

במקום מלח או מונוסודיום גלוטמאט ניתן לעשות שימוש בתבלינים ועשבי תיבול כגון בצל, שום, פלפל, פפריקה, וכמון, פטרוזיליה, כוסברה ועוד.

אישה בהיריון מחזיקה כוס יין וסיגריה בוערת (אילוסטרציה: Photoroyalty, shutterstock)
זה מצב שאסור לך להיות בו | אילוסטרציה: Photoroyalty, shutterstock

עישון

מחקרים רבים נערכו בנושא השפעות עישון סיגריות בתקופת ההיריון. כל שאיפה של סיגריה בזמן ההיריון מחדירה כימיקלים שחלקם אף הוכחו כמסרטנים לגוף, וממנו למחזור הדם של העובר. דהיינו, לא רק את מעשנת, אלא גם העובר.

הבעיות שעלולות להיגרם כתוצאה מכך יכולות להיות בעלות השפעה לטווח הקצר ואף הארוך. כך לדוגמה, עישון בהריון עלול לגרום לעלייה בשיעור ההפלות ולבעיות פיריון, להזדקנות והיפרדות השליה ואף ללידה מוקדמת. עישון גורם למשקלי לידה נמוכים יותר: אחד מכל חמישה תינוקות שנולדים לאם שמעשנת בזמן ההיריון סובל ממשקל לידה נמוך. יתרה מכך, הוא מעלה את הסיכוי למוות בעריסה לפי שניים. כמו כן, סדרת מחקרים שנערכו בבית חולים סורוקה הראתה כי עישון גורם לתחלואה ארוכת טווח במגוון מערכות הכוללות את מערכת הנשימה, מערכת העצבים, ומערכת הלב וכלי הדם.  

ההמלצה היא – לא להתפתות לעשן אפילו סיגריה אחת או שתיים ביום - פשוט לא לעשן כלל. עדיף, אם אפשר, להשתדל להימנע אף מעישון פסיבי.

אלכוהול (צילום: shutterstock by Aerial Mike)
אפילו לא קצת | צילום: shutterstock by Aerial Mike

אלכוהול

במהלך השנים ההמלצות בנוגע לצריכת אלכוהול בהריון היו מעורפלות, וחלקן גרסו ששתיית אלכוהול מדודה לא תפגע בעובר. למרות זאת, מחקרים של השנים האחרונות קובעים שאסור לצרוך כלל אלכוהול בהריון, וגם שאין תקופת הריון בה צריכת האלכוהול בטוחה יותר.

היות והשלייה מאפשרת מעבר חופשי לחלוטין של אלכוהול מהאם לעובר, הרי שבעת שתיית משקאות המכילים אלכוהול, רמות האלכוהול בדם העובר זהות לרמות בדם האישה ההרה. ככל שהחשיפה לאלכוהול ממושכת יותר, הסיכון לגרימת נזקים לעובר עולה. מחקרים הראו, כי ילדים שנולדו לנשים ששתו אלכוהול בתחילת ההיריון סבלו ממומים, ואף מבעיות התנהגות ומלקויות למידה. תסמונת האלכוהול העוברית  קשורה לטווח רחב של השפעות על העוּבָּר, הכוללות נזק מוחי קבוע, מומים מולדים שיכולים לבוא לידי ביטוי בפגיעה במוח, בלב, בגפיים, בעיניים ועוד., פגיעה בהתפתחות ובגדילה לפני ואחרי הלידה, מראה חיצוני פגום,  יחד עם ליקויים בתפקוד הקוגניטיבי, ההתנהגותי והרגשי.  יש לדעת כי מדובר בנזק בלתי הפיך ולכל החיים.

גם בתקופת ההנקה ההמלצה היא לא לשתות אלכוהול. כמות האלכוהול שחודרת לחלב האם זהה לכמותה בדם התינוק, שמלכתחילה לא מסוגל לפרק עדיין אלכוהול. 

יחד עם זאת, לא פעם נשים מספרות ששתו כוס יין כי לא ידעו שהן בהריון והן חוששות לבריאות  העובר. צריך לזכור שמדובר בעניין של כמות. שתיית כוס פעם אחת בתקופת ההיריון היא לא סוף העולם, ולא צריך להיכנס בגללה להיסטריה, עם זאת חשוב, שלא לחזור על זה.  

שותה קפה (צילום: caleb-george-on-unsplash)
תחזרי לזה אחרי הלידה | צילום: caleb-george-on-unsplash

קפאין

בניגוד לנזק הברור שיש באלכוהול וסיגריות, ההמלצה לגבי קפאין בהיריון היא פחות נחרצת. יש מספיק עדויות לכך ששתייה קלה של קפה הינה בטוחה בהיריון אבל ללא ספק אין להגזים! ברור שבתקופת ההיריון עדיף למתן את צריכת הקפאין.

קפאין הוא חומר מעורר הנמצא בין היתר בקפה, תה, בקולה ובמשקאות נוספים (כמו משקאות אנרגיה ושוקו), ומשפיע על מערכת העצבים שלנו. בדומה לאלכוהול, הקפאין חודר את השיליה ומגיע  לזרם הדם של העובר, שמתקשה לפרק אותו בעצמו.

כמה קפה מותר לשתות בהיריון?

אמנם אין הסכמה גורפת בין המחקרים, אך הנטייה היום היא לקבוע כי הרמה הבטוחה של צריכת קפאין עומדת על עד 200 - מ"ג ביום – כלומר עד 3 כוסות, וכמובן אם ניתן להפחית אז עדיף.  וגם אז מומלץ להקפיד במקביל לשתות הרבה מים היות וקפאין יכול לשתן. בנוסף, קפאין יכול גם להעלות את הדופק, שגם ככה גבוה יותר אצל נשים הרות, וכן עלול לפגוע בהרגלי השינה במהלך ההיריון.

בכל מקרה, אם יש לכן ספקות בנוגע לחשיפות למוצרי מזון או לחומרים אחרים בתקופת ההיריון – מומלץ לפנות למרכזים הטרטולוגיים שנותנים ייעוץ חינם, וההמלצה הטובה ביותר – לכו לאכול את האוכל של אמא או של סבתא.

הכותב הוא מנהל מחלקת נשים ויולדות בבית החולים סורוקה, סגן דיקאן הפקולטה לרפואה אוניברסיטת בן גוריון