מה זה? מצג עכוז הינו מצב בו החלק המתקדם של העובר הפונה לתעלת צוואר הרחם הינו עכוזו של הילוד ולא הראש כמקובל בלידה רגילה. בשלבים ראשונים של ההריון העובר נמצא בתנוחות שונות בהתאם לתנודותיו בחלל הרחם בתוך שק מי השפיר. לקראת השבוע 34 של ההריון מתחיל העובר לתפוס כיוון לקראת לידתו, כאשר בכוונתו להגיע למטרה במצג ראש.

למה זה קורה? קיימים מספר גורמים המעכבים את הגעת העובר במצג ראש ללידה. ביניהם לידה מוקדמת בטרם הספיק העובר להתכוון למצב ראש, מומי רחם למיניהם המונעים יכולת העובר להסתובב, חבל טבור קצר, ריבוי או מיעוט מי שפיר, או פשוט במקרה הלידה תפסה את הילוד במצג עכוז.

מה עושים? כאשר אנו מודעים למצג, ואין מניעה רפואית יש כוונה לנסות להפוך את העובר למצג ראש בטרם הלידה, דבר הקרוי היפוך חיצוני. ההיפוך החיצוני תלוי במצב הרחם – העדר מומים, ובכמות מי השפיר – מיעוט מים למשל אינו מאפשר היפוך, ואילו בריבוי מים אמנם ההיפוך יצליח בקלות אולם העובר יכול לשנות מחדש את מצבו.

איפה עושים? ההיפור החיצוני נעשה בבית חולים תחת השגחה קפדנית של ניטור העובר, מוניטור ואולטרסאונד, והכנות למצב חרום אם יהיה צורך לעבור לניתוח קיסרי דחוף.

הצלחת ההיפוך עומדת על כשבעים אחוז. במידה ולא מנסים היפוך, יש להתכונן ללידה בניתוח קיסרי. בעבר היו מיילדים לידות עכוז, אולם בעקבות תחלואת ילודים כתוצאה מהלידה בצורה זו, עברו ברוב המקומות ליילוד בניתוח קיסרי מוזמן.

גם בניתוח הקיסרי צריכים ליילד את העובר בצורה מקצועית תוך שימוש בידע של לידת עכוז רגילה, וזאת על מנת להימנע מפגיעות בעובר במהלך הניתוח הקיסרי.

מה קורה בלידת תאומים? כאשר העובר הראשון במצג ראש והשני במצג עכוז, יש הנוטים לאפשר ליה נרתיקית רגילה, מתוך מחשבה שהילוד השני עובר בתעלת לידה פתוחה והמעבר דרכה יקל עליו, דעה זו שגויה מעיקרה מאחר ועדיין נשארת הסכנה של פגיעה בילוד בלידה מעצם הלידה. יש המנסים ביצוע ניסיון היפוך לילוד השני לאחר לידת הילוד הראשון, וזאת עם הצלחה מועטה בלבד.

*פרופסור ברי קפלן הוא מנהל מחלקת יולדות בית חולים מעיני הישועה ורכז רפואת נשים מחוז דן פ״ת שרותי בריאות כללית

לידת עכוז: יש נשים שמתעקשות ללדת כך