הריונית מחבקת את הבטן מתבוננת למטה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בכל מקרה כדאי לפנות לרופא | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
זה נכון שבהריון ישנם גם בחילות, צרבות וכאבי גב, אבל כל מי שסובלת מגירודים בהריון תעיד: מדובר בתופעה הכי מעצבנת עלי אדמות. כמו שילוב של אבעבועות רוח וקפיצה בעירום בשדה סרפדים הוא ממתין לך, הגרד המעיק, ושולח אותך לחפש סרגל, נייר שיוף או מצ'טה כדי לקרצף בחמת זעם את העור - רק כדי לגלות שההקלה הרגעית התחלפה בגירוד מטריד עוד יותר. לפעמים מדובר בבעיה קוסמטית בלבד, אבל הגירוד יכול להעיד גם על בעיה ממשית שמסכנת את העובר.
אז למה זה קורה ואיך נפטרים מהמטרד? כדי לקבל תשובות נעזרנו בפרופ' משנה קליני זהר נחום, מנהל יחידת האם והעובר בבית החולים העמק, מקבוצת הכללית.

מתי העובר עלול להיפגע?

ממה נגרמים הגירודים?
ישנן שלוש סיבות עיקריות לגירוד בעור בזמן ההריון. הראשונה היא גירוד שמקורו במתיחה של העור כתוצאה מגדילת הבטן והעלייה במשקל, שיופיע בעיקר בבטן, בירכיים ובישבן. הסיבה השנייה היא היא פריחות למיניהן, שמופיעות כתגובה אלרגית-הורמונלית להריון עצמו, או כסתם אלרגיה, שהייתה מתרחשת גם אם האישה לא הייתה הרה. הסיבה השלישית והמדאיגה יותר, היא גירודים שלא מגיעים עם פריחה, אלא רק תחושה של גירוד חזק. הסיבה העיקרית לכך היא כולאוסטאזיס של ההריון – זרימה אטית של מלחי המרה בכבד, מסיבה הורמונלית או גנטית.
זה אומר שהמלחים לא עוברים למעיים, נספגים בכלי הדם ושוקעים מתחת לעור. הצטברות מלחי המרה עלולה לפגוע בתפקודי הכבד של האישה, ומכיוון שהמלחים מגיעים גם לעובר, הם עלולים אף להביא להאטת הגדילה של העובר ובמקרים חריגים למותו.

האם הגירודים מסוכנים?
כמובן שגירוד אינו נעים לאישה, אבל תחושת הגירוד כשלעצמה לא מסוכנת, כל עוד האישה לא פוצעת את עצמה כמובן. גם במקרה של גירוד כתוצאה מעודף מלחי מרה, הגירוד עצמו לא מסוכן – אלא רק מגלה לנו שיש תופעה שצריך לבדוק ולטפל בה.

יש פתרונות לתופעה?
הטיפול תלוי כמובן בגורם לגירוד. אם מדובר בבעיה של יובש ומתיחה, אפשר להקפיד ללחח את האזורים המגרדים. אם מדובר באלרגיה, רופא עור יכול לרשום לאישה אנטי היסטמינים, משחת סטרואידים או סטרואידים בבליעה. ואם הגורם לגירוד הוא עודף מלחי מרה (שהתגלה אחרי שחשדנו ושלחנו את האישה לבדיקה של רמת מלחי מרה בצום), הטיפול יהיה בעזרת תרופה שנקראת אורסוליט, שסופחת את מלחי המרה ומשנעת אותם למעיים, לעתים בשילוב אנטיהיסטמינים, להקלה מקומית.
אישה שהתגלה אצלה כולאוסטזיס תהיה במעקב צמוד ביותר, שיכלול מוניטור לעובר, בדיקת כמות מי השפיר ברחם באולטרסאונד, מעקב גדילה של העובר ומעקב תנועות קפדני. בדרך כלל, כאשר יש כולאוסטזיס ניילד את האישה בשבוע 37, כאשר העובר בשל, על מנת לא לסכן אותו ואותה יתר על המידה.

האם גירודים בהריון ראשון יחזרו בהכרח בהריונות הבאים?
סיכוי סביר שכן; גירוד כתוצאה ממלחי מרה תועים נוטים לחזור על עצמם, וגם גירודים אלרגיים או גירודים שמקורם במתיחה, ולכן כנראה שמדובר בנטייה של סוגי עור מסויימים.

מתי צריך לפנות לבירור רפואי?
כאשר יש גירוד בלי פריחה או סימני יובש. ועדיין, מכיוון שישנם אמצעים להקל גם על גירודים שאינם מסכני חיים אבל פוגעים באיכות החיים, מומלץ לגשת לרופא בכל מקרה של גירוד, גם כדי לשלול בעיה רצינית וגם כדי לקבל מענה שיקל על התחושה המציקה.

>> בואו לדבר על זה בפייסבוק