לפעמים נדמה שההריון מתנהל על פי לו״ז הבדיקות ולא להפך, ואחת מאבני היסוד של הבדיקות הסטנדרטיות היא בדיקת החלבון העוברי, המכונה גם "סקר ביוכימי" או "תבחין משולש". מדובר בבדיקת דם פשוטה הכלולה בסל הבריאות ומומלצת לכל אישה בהריון. היתרונות: היא אינה כרוכה בסיכונים. החסרונות: זוהי בדיקת סקר שמסוגלת להעריך סיכויים בלבד ואינה שוללת הפרעות כרומוזומליות באופן וודאי. ד"ר רונית עשת, מומחית ליילוד, גניקולוגיה והריון בסיכון גבוה ב"כללית", מחוז שרון שומרון, עושה סדר ומסבירה את כל מה שחשוב לדעת על הבדיקה.

אישה בהריון יושבת על המיטה (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
בדיקת חלבון עוברי, סקר ביוכימי או תבחין משולש? הכל אותו הדבר | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

מה זה בכלל "חלבון עוברי"?

זהו חלבון שמיוצר ע"י הכבד של העובר ונמצא בנוזל הדם שלו. היות שהוא נמצא גם בדם האם, וגם במי השפיר, ניתן למדוד אותו באמצעות בדיקת דם של האם.

מהי מטרת הבדיקה?

בדיקת חלבון עוברי נועדה לאתר עוברים בעלי סיכוי ללקות בתסמונת דאון. בד"כ נהוג לבצע אותה בשילוב של בדיקות נוספות, הכוללות בדיקת אוטרסאונד לשקיפות עורפית וסקר ביוכימי שליש ראשון שיחדיו מהוות "תבחין משולב". כמו כן, הבדיקה יכולה להצביע על סיכון למומים פתוחים במערכת העצבים של העובר, מומים בדופן הבטן ומחלה גנטית נוספת. כיוון שחלק מהמומים עלולים להוביל לנכות קשה ואף למוות, חשיבות האבחון רבה.

למי הבדיקה מיועדת?

לכל אישה בהריון הנושאת עובר יחיד. הסיבה היא שכשמדובר בהריון מרובה עוברים הבדיקה אינה מדויקת. במקרה כזה, רצוי לבצע שקיפות עורפית לכל עובר ולהמשיך במעקב ובאבחון הרפואי בהתאם לתוצאות.

מתי מבצעים את הבדיקה?

בין שבוע 19+6 – 16.

אישה בהריון קוראת (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
בבדיקת מי שפיר נמדדת גם רמת החלבון העוברי | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

האם ניתן לבצע בדיקת חלבון עוברי לאחר דיקור מי שפיר?

אין טעם לבצע בדיקת חלבון עוברי לאחר הדיקור, מאחר שרמת המהימנות של הבדיקה יורדת לאחריה. בכל מקרה, חשוב לדעת שבבדיקת מי שפיר נמדדת גם רמת החלבון העוברי.

האם כדאי לבצע את הבדיקה גם בהנחה שמראש מתכננים דיקור מי שפיר?

כן, כיוון שרמות גבוהות של פרמטרים מסוימים שנבחנים במהלכה, יכולות לנבא הופעה של מצבים כגון: הפרדות שלייה, האטה בצמיחה תוך רחמית, רעלת הריון ועוד. אלה לעיתים מצריכים מעקב צמוד יותר במהלך ההיריון.

מהם סיכויי החיזוי הסטטיסטי של הבדיקה?

בהנחה שמבצעים שקיפות עורפית, סקר שליש ראשון ותבחין משולש, שעור האבחון עומד על 90 אחוזים.

מה קורה כשהתוצאה המתקבלת בתבחין המשולב אינה תקינה?

ראשית, חשוב לגשת לקבלת יעוץ גנטי, שבמהלכו דנים עם המומחה בתוצאות הבדיקה ומעריכים את הסיכון ללידת תינוק עם הפרעה כרומוזומלית. בהתאם לתוצאות, ימליץ המומחה על המשך ברור באמצעות בדיקת מי שפיר, שבה ניתן לבדוק את מספר הכרומוזומים ולבצע גם צ'יפ גנטי, שנועד לאתר מחלות גנטיות נוספות. החדשות הטובות הן שברוב המקרים, תוצאה שאינה תקינה אינה בהכרח מעידה על בעיה, ולרוב הכל בסדר. עם זאת, בהחלט מומלץ לבצע ברור מקיף.

בטן הריונית בעירום (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בהריון מרובה עוברים הבדיקה אינה מדויקת | צילום: אימג'בנק / Thinkstock