בחורה בהריון בתחתונים וחזייה לבנים עומדת ליד מראה ומביטה למטה (צילום: jupiter images)
קילו בחודש? אבל כבר עליתי ארבע רק בראשון!! | צילום: jupiter images
בעוד יומיים אני מסיימת את החודש התשיעי הארוך ופוצחת בעשירי. האמת שאין דרך טובה יותר מלסיים את ההיריון יפה כידידים מאשר לגרור אותו לעוד כמה ימים/שבועות שישאירו טעם רע לבא בתור (במידה ויהיה כזה). כשהתחלתי את ההיריון, שקלתי 8 קילו פחות מעכשיו, אולם בחודש שישי כבר שקלתי בדיוק כמו עכשיו. כמאמנת כושר ותזונאית טבעית, אני מאמינה שלכל גוף יש את קצב העלייה המסוים שלו בהריון, אבל כנראה שלא כולם חושבים כמוני. כי כבר בביקור הראשון שלי אצל הגניקולוג, הוא פתח במשפט מפחיד ולא צפוי: "מותר לך לעלות קילו בכל חודש" ואני חשבתי לעצמי: מה הכוונה מותר לי? ואיך זה מסביר את העובדה שבתחילת ההיריון כבר עליתי 4 קילו? ומה יהיה בהמשך ועד לאן אגיע?

בצקות, כבדות וקשיי נשימה לא נופלים עלינו מהשמיים

הרופאים לא תמיד זהירים במילותיהם ולא בהכרח מבינים בענייני תזונה ומשקל. נשים שיגיעו עם עודף משקל, לא יצטרכו לעלות כמעט במשקל, לעומת נשים רזות, שלעתים גופן יבקש מעט יותר שומן בכדי שיוכל לשאת את ההיריון. אף אחת לא באמת רוצה להגיע למימדי ענק, ומצד שני זה ממש לא הזמן לפצוח בדיאטה. חשוב להבין שהעלייה במשקל נחוצה על מנת להכין את הגוף להריון וללידה, היא מכילה את העובר שגדל בעיקר לקראת הסוף, את מי השפיר והעלייה בנפח הדם. עלייה מרובה במשקל, מעבר למראה, תגרום לבעיות ותחושות רעות. אפשר לעבור הריון שלם בכיף ובקלילות יחסית, אבל אם מתפרעים ולא שומרים, אי אפשר להאשים אחר כך את ענייני סכרת הריון, מדליות, בצקות, קשיי נשימה, כבדות, עודף כולסטרול ועוד הפתעות שכאילו נפלו עלינו מהשמיים.

כל אישה חווה את ההיריון בצורה שונה, יהיו כאלה שיקיאו כל השליש הראשון ויהיו חסרות תיאבון ויהיו כאלה שיאכלו עד בלי די. אבל בשליש השני, על פי רוב, הגוף מתאזן ואז גיע השלב שאפשר ורצוי לשלוט במצב. בשליש השלישי, הגוף מתחיל להיות כבד יותר וזה הזמן להפחית בכמויות ולאכול ארוחות יותר קטנות ומזינות.
פעילות גופנית תסייע לשמירה על משקל תקין, תזרז את חילוף החומרים שמאט לו בתקופת ההיריון, תעזור לך להרגיש קלילה יותר ובעיקר תילחם במלחמת העייפות שפוקדת את ההיריון בחלקיו השונים. חשוב להתמיד לכל אורך חודשי ההיריון, לעשות מה שעושה לך הכי טוב, להקשיב לגוף כל הזמן ולשנות את רמת הפעילות לפי הצורך, ולקבל הכוונה מתאימה.

אל תפחדי לעלות על המשקל

1. בשליש הראשון: חובת ההקשבה לגוף – אם את זקוקה לכמויות מזון יותר גדולות מהרגיל, זה הזמן להתפנק. כמובן שאם מתחשק לך עוגות שמרים בלי סוף - השתדלתי להימנע מהתאווה, אולם חתיכה קטנה ביום תספק אותך ולא תגרום לנזק רב.

שרון קפלן (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
עלתה 8 קילו עד חודש שישי ומאז שומרת. שרון ינובסקי קפלן | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי

2. ועוד בשליש הראשון: בשביל להימנע מתחושת הבחילה נסי לא להשאיר את הקיבה יתומה. חשוב מאוד להכניס משהו לפה בכל כשעתיים ועדיפות על פחמימות בריאות כמו פרוסת לחם מלא עם גבינה או טחינה. אם הבחילות קשות, גם צנים עשוי לעזור, קרקר, או בייגלה.

3. לחשוב לפני: אם הסביח או הפלאפל משדרים לך לקפוץ לבליסה, תחשבי ודמייני היטב את ההרגשה של אחרי. אם את יודעת שזה יגרום לך לבחילה או צרבת, נסי לוותר על התענוג.

4. בשליש השני אפשר כבר לאזן את התפריט. כדאי לאכול בבוקר ארוחה יחסית גדולה ומשביעה שמשלבת לחם מלא, חלבון כמו ביצה, ירקות וטחינה. הארוחה תשמור עליך שבעה ורגועה כך שבהמשך היום לא יהיו לך התקפי רעב. בצהרים אכלי ארוחה מזינה אך לא גדולה. יכולה להסתכם בחזה עוף ומעט אורז או תפוחי אדמה וירקות או בסלט טונה. חשוב לא לדחוף הרבה, אפשר לחלק את הארוחה ל2 ולהמשיך אותה לקראת ערב. בערב אכלי מעט כדי לא להכביד על הקיבה וללכת לישון עם צרבת.

5. הימנעי ככל שניתן מסוכרים. פירות הם מומלצים אבל בתנאי שלא מגזימים, אפשר להסתפק ב1-2 ביום. גם בהם יש סוכרים. ככל שתקפידי על ארוחות קבועות ומאוזנות, לא תחושי בצורך במתוק.

6. בחורף הכיני לעצמך הרבה מרקים שמורכבים מירקות וקטניות שמשביעים ומזינים. בקיץ לכי על פשטידות קלות עם ירקות, ביצים וגבינות רזות, פסטות או סלטים עשירים.

7. קחי ויטמינים לפי הצורך. לפעמים יש תחושות רעב או עייפות שמתפרשת כרעב כי יש מחסור בויטמינים או מינרלים מסוימים. בדיקות דם תקופתיות יעידו על הבעיה.

8. שתי מים והרבה, כולם יודעים שזה תמיד טוב. גם סודה תעשה את העבודה, הגזים יתרמו לתחושות הרעב שלרוב בראש.

9. אל תפחדי לעלות על המשקל. מודעות תקדים תרופה למכה. הרבה יותר קשה ולא מומלץ לרדת במשקל במהלך ההיריון מאשר למנוע עלייה חדה מדי.

10. כמה שפחות לאכול בחוץ – כשאת מכינה את האוכל שנכנס אליך לגוף את יכולה לשלוט בכמויות וברכיבים וגם למנוע הרעלות מזון בין היתר. תשאירי את המסעדות לאירועים מיוחדים וסופי שבוע.

והכי חשוב זה להמשיך ולדאוג לעצמך, העובר יהיה בסדר, ויהיה לו מה לנשנש ממך. לא חייבים להזניח את הגוף או להתנחם בעובדה שכזה יגמר תחזרי למשקל. ככל שתעלי במשקל בצורה הבריאה והמדויקת לך, תרגישי טוב ותחזרי לעצמך במהרה אחרי הלידה מבלי להתאמץ יתר על המידה. ואל תתחבאי מאחורי בגדי היריון ענקיים, הכול רואים ומרגישים!

>> לטור הקודם: "געגועיי לביקיני"
הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים