התינוק הטרי בפגייה ברמב"ם, היום (צילום: עופר גולן)
מזל טוב, נולד לך תינוק במשקל 6.2 קילו | צילום: עופר גולן
כשתינוק חדש מגיע לעולם, הרבה לפני שמתעניינים למי הוא דומה, השאלה הראשונה היא: "כמה הוא שוקל?". המשקל שלנו מעסיק אותנו כל החיים, אבל לאורך ההריון ובחודשים הראשונים לחיים, המשקל של התינוק הוא חזות הכל. אנחנו הולכים לאיבוד בטבלאות ואחוזונים, מחכים במתח להערכת המשקל ורוב השיחות שלנו על ההריון מגיעות די מהר לניחושים עד כמה העובר שאנחנו נושאות קטן או גדול.

אנשים נוטים לחשוב שתינוק גדול תמיד עדיף על תינוק קטן: הוא ישן ואוכל טוב יותר, ונראה שברירי פחות. מה האמת? ואיך יולדים תינוק של 4 קילו? קבלו מדריך קצר.

מעל 4 וחצי ק"ג: "מומלץ לעשות ניתוח קיסרי"

1. ממתי תינוק נחשב גדול? "מקרוזומיה, המילה הרפואית לתיאור תינוק גדול, מוגדרת כתינוק שמשקלו מעל ארבעה ק"ג סמוך ללידה", אומר ד"ר בני שכטר, רופא נשים בכיר. "עד משקל של 4.5 ק"ג אישה יכולה לנסות ללדת לידה רגילה, אבל מעל המשקל הזה נמליץ לה בחום ללכת לקיסרי אלקטיבי. אצל סוכרתיות אנחנו מחמירים יותר, והגבול העליון ללידה רגילה מבחינתן הוא 4 ק"ג".

2. איך יודעים כמה התינוק שוקל לפני שהוא יוצא? "יש שתי דרכים להעריך את המשקל של העובר: הערכה ידנית, שנעשית במישוש הבטן על ידי רופא או מיילדת, והערכה בעזרת אולטרסאונד, שעושה רופא או טכנאי. את ההערכה הידנית קשה להסביר, זו פונקציה של ניסיון ומיומנות. ההערכה בעזרת אולטרסאונד היא בעצם שקלול של היקף הראש, היקף הבטן ואורך עצם הירך, שמוצבים בנוסחה שהוכחה כמנבאת את המשקל על סמך הפרמטרים האלה".

3. למה הערכות המשקל לא תמיד מדויקות? "אצל נשים שמנות, שתי השיטות עובדות פחות טוב. אבל גם אצל נשים ממוצעות ורזות יש טעויות, מכיוון שמדובר בהערכה. בשתי השיטות יש טווח טעות של 10-15%, וככל שהתינוק רחוק מהממוצע – כלומר גדול מאוד או קטן מאוד – רמת הדיוק יורדת".

4. מה גורם לתינוק גדול? "קודם כל, גנטיקה. אם שני ההורים של הילד גדולים, סביר להניח שלא ייצא להם תינוק קטנטן. הגורם המשמעותי השני הוא סוכרת הריון, שמייצרת תינוקות גדולים מאוד, אבל לא תמיד בשלים".

5. מה הסיכונים בלידה של תינוק גדול? "מעבר לסיכון המיידי של קרעים בפרינאום ובצוואר הרחם, הסיכון המרכזי, שנפוץ בעיקר אצל חולות סוכרת, הוא פרע כתפיים. מכיוון שתינוקות גדולים, ובפרט כאלה שגדלו מאוד בגלל סוכרת של האמא, ישנטייה להיות רחבים מאוד באזור הכתפיים, לעתים קורה שהראש יוצא, והכתפיים נשארות תקועות בתעלת הלידה. זה מצב שמאלץ לפעמים לשבור לתינוק את הכתף, מה שעלול להוביל לבעיות תפקודיות ביד במשך החיים, ועלול גם להסתיים באסון. בנוסף, אחרי לידה של תינוק גדול הרחם לא תמיד מתכווץ בצורה יעילה, ויש סיכון לדימום אמהי כבד". 

אישה בהריון מודדת את הבטן עם סרט מדידה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
גנטיקה וסוכרת הריון: שני הגורמים העיקריים לתינוקות גדולים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

"אין הרבה מה לעשות"

6. האם תינוק גדול דורש התייחסות מיוחדת גם אחרי הלידה? "אם התינוק סתם גדול, אין הבדל בינו לבין כל תינוק אחר, מרגע שיצא בשלום מהלידה. תינוקות לאמהות סוכרתיות זקוקים למעקב צמוד אחר רמות הסוכר בדמם, ובמקרה הצורך גם למתן טיפול, כדי למנוע מצב של צניחה פתאומית ברמת הסוכר שלהם, אחרי שהתרגלו ברחם לאספקה בלתי מוגבלת ממנו".

7. מה אפשר לעשות כדי למנוע מהתינוק להיות גדול מדי? "אין הרבה מה לעשות. אם לאמא יש סוכרת, היא חייבת כמובן לשמור על דיאטה קפדנית ביותר, ובמקרה הצורך גם להיעזר בתרופות. אם מדובר בגנטיקה, מומלץ בכל מקרה לאכול בריא ומאוזן, אבל אין פטנט ליצירת תינוקות ממוצעים".

אין תמונה
8 קילו ו-700 גרם. התינוק הגדול ביותר בעולם

8. מה שיא העולם בתחום? ד"ר שכטר מספר שהתינוק הכי גדול שראה במו עייניו שקל בלידה 5.200 ק"ג, ונולד בלידה וגינאלית. "האמא הייתה בריאה, וכמובן שלא ידענו שהוא כל כך גדול, אחרת לא היינו נותנים לה ללדת לידה וגינלית. בניתוח קיסרי כבר יצא לי לראות תינוק של 5.800 ק"ג, אבל האמא הייתה סוכרתית ומראש היה ידוע שיש לנו עסק עם תינוק במשקל כבד. כשהוצאתי את הראש, אמרתי לצוות שאני מפחד להוציא את שאר הגוף, שלא ירביץ לי". השיא העולמי, אגב, גורם לתינוקות הללו להיראות עמו אפרוחים עדינים. לפני מספר שנים נולד באינדונזיה תינוק ששקל 8.700 קילוגרם, בניתוח קיסרי כמובן, לאחר שאמו לקתה בסוכרת הריון וככל הנראה לא טופלה כראוי. השיא העולמי נקבע ב-1955, כשתינוק איטלקי חמוד נולד במשקל של 10.200 ק"ג.

>> לא רק שינה: 8 סודות להריון קל יותר