יש מי שלא מרגישה צירים, יש מי שהתינוק שלה ישן לילה שלם מהרגע שהוא מגיח לעולם ויש סוג נוסף, מעצבן עוד יותר, של הריוניות. בעוד שאת מעלה קילו אחרי קילו בעקביות וצופה בייאוש בגומי של המכנסיים מתקרב לקצה גבול היכולת, יש נשים שיורדות במשקל בהריון.

אישה בהריון על הספה- המדריך להריונית הנודניקית (צילום: istockphoto)
מה הסוד שלי? פשוט להכנס להריון | צילום: istockphoto

חשוב להבהיר, כי אין מדובר בדיאטת הרזיה, שיכולה להיות מסוכנת לאם ולעובר, אלא בתופעה לא נפוצה למדי, של נשים שבמקום לעלות פשוט יורדות במשקל. איך זה קורה? האם אפשר לגרום לכך לקרות או שמא מדובר במזל ומהן ההשלכות? בכתבה שלפניכם.

"במהלך ההריון ירדתי 6 ק"ג"

יעל, בת 34, לא עשתה שום דבר כדי לרזות בהריון עם בתה הבכורה, שנולדה לפני שנה וארבעה חודשים. ועדיין, לאורך ההריון הקילוגרמים נשרו ממנה. "ממש לא התכוונתי לרדת במשקל בהריון. לא הלכתי לתזונאית או שמרתי על דיאטה מסוימת, אבל בשליש הראשון שתיאבון פשוט אבד לי. לא הייתי מקיאה הרבה, אני חושבת שהקאתי אולי פעמיים בכל ההריון, אבל גם אחרי שנכנסתי לשליש השני, התיאבון פשוט לא חזר לי", היא מספרת. "לא היו לי חשקים מיוחדים, אכלתי ממש כרגיל – אבל הרבה פחות, ובחוסר חשק מסוים. לא מנעתי מעצמי כלום, פשוט לא היה משהו שהתחשק לי".

"נכנסתי להריון בעזרת טיפולי IVF, שבמהלכם, כנראה כתוצאה מההורמונים, עליתי משהו כמו שלושה קילוגרם. במהלך ההריון ירדתי את אותם שלושה קילו, ועוד שלושה נוספים – בסה"כ שישה קילוגרמים שלמים, שפשוט ירדו מעצמם. מכיוון שהייתי בעודף משקל לפני ההריון, בהתחלה כולם הזהירו אותי לא להשמין, אבל כשראו שאני לא עולה התחילו לדאוג", מספרת יעל.

"אבל הרגשתי טוב", היא מוסיפה, "וגם הייתי במעקב צמוד לאורך כל ההריון. הרופא שלי דאג בהתחלה, אבל כשהוא ראה שאני אוכלת בסדר ושהעובר בסדר, הוא נרגע. לצערי, בחופשת הלידה העליתי המון, גם בגלל שהייתי קצת בדיכאון אחרי לידה, כל שהירידה הזו היא היסטוריה, אבל אני מקווה לשחזר בקרוב את ההישג".

אחת הסיבות: בחילות, הקאות וצרבות

אם את רואה את המחוג של המשקל הולך דווקא שמאלה ככל ששבועות ההריון מתקדמים, מעבר לשמחה על הדיאטה שתיחסך ממך אחרי הלידה, את יכולה להרגיש גם מיוחדת. "בהחלט מדובר בתופעה לא נפוצה", אומרת טובה קראוזה, דיאטנית קלינית המתמחה בתזונה בהריון ואחרי לידה בשירותי בריאות כללית, מחוז שרון-שומרון.

"אם אישה מרגישה צורך לרזות או פחד להשמין, במיוחד אם היא סבלה מהפרעות אכילה עוד לפני ההריון, מומלץ מאוד שתיעזר באנשי מקצוע, מפני שלא מדובר במצב נורמלי. דיאטת הרזייה מכוונת בהריון היא עניין מסוכן מאוד, שעלול לגרום לנזקים בלתי הפיכים לאם ולעובר. עם זאת, בהחלט יכולה להתרחש ירידה 'טבעית' במשקל במהלך ההריון, מסיבות שונות", מציינת קראוזה.

ד"ר שרה קפלן, PhD. RD, דיאטנית ראשית בקופת חולים מאוחדת, מצטרפת לאזהרות, ומוסיפה: "אם האישה שמנה, ומתחילה את ההריון בעודף משקל רציני, אפשר לווסת את העלייה - אבל בשום אופן אסור לעשות שום צעד יזום כדי לרזות. גם אם האישה שמנה מאוד, אין אף רופא שימליץ על דיאטת הרזיה במהלך ההריון, אלא רק על עלייה מתונה ביותר".

אבל מה עם מי שזה בא לא טבעי?
קראוזה מסבירה שאחת הסיבות המרכזיות לירידה במשקל הן בחילות והקאות. "אצל רוב הנשים ההקאות והבחילות חולפות אחרי השליש הראשון, וישנו פיצוי טבעי של הגוף, שמחזיר לעצמו בהמשך ההריון את המשקל שאיבד בתחילתו", אומרת קראוזה. ואולם, בשלושה חודשים של חוסר תיאבון והקאות אפשר לאבד לא מעט משקל, שלא תמיד מספיק לעלות בחזרה עד סוף ההריון.

גורם נוסף לירידה במשקל, שאופייני יותר דווקא לסוף ההריון, הן צרבות, שגורמות לנשים להימנע או לצמצם משמעותית את כמות ואיכות המזון שהן אוכלות, כדי להימנע מתחושת הבעירה המוכרת.

"גם אם אישה מקיאה הרבה, אפשר לעזור לה, בעזרת תרופות או תזונה אחרת, כדי שתוכל לצרוך מספיק קלוריות ולספק לעובר כל מה שהוא זקוק לו", אומרת ד"ר קפלן. "לאישה שלא מצליחה לאכול בגלל הבחילות נמליץ לחלק את המזון לארוחות קטנות, לאכול תוספת של פחמימות בין הארוחות, להימנע ממצב של קיבה ריקה ואפילו להוסיף שעות שינה, כדי להפחית את הבחילה. גם לצרבות יש פתרונות: נכון שאי אפשר להזיז את הרחם ולמנוע ממנו ללחוץ על הקיבה, אבל נשים שסובלות מצרבת מונחות להימנע מבגדים לוחצים, לא לשכב מיד לאחר הארוחה ולא לאכול מזונות מגרים כמו אוכל מטוגן, מתובל או חריף מדי, כדי שתוכלנה לאכול כפי הצורך ולא תרדנה במשקל".

גם החשקים יכולים להביא לירידה במשקל

סיבה נוספת לירידה במשקל במהלך ההריון הוא שינוי ההרגלים, ומעבר לאכילה בריאה ונכונה יותר. "הרבה נשים משתמשות בהריון כמקפצה לשינוי אורח החיים והתזונה שלהן", מאבחנת קראוזה. "במיוחד נשים שסובלות מעודף משקל, שאכלו למשל 3,500 קלוריות ביום כדי להגיע למצב כזה – מספיק שתרדנה לתזונה של 2,000 קלוריות ביום, שעדיין מספקת לכל הדעות עבור האם והעובר, כדי שיווצר גירעון קלורי שיוביל לירידה במשקל. כל עוד הירידה מתונה ולא דרסטית מדי, וכל עוד המדדים של האישה תקינים והיא אוכלת מכל אבות המזון בצורה מאוזנת, אין סיבה לדאגה ב'דיאטה' כזו".

אפילו החשקים המפורסמים, שאצל רובנו מתבטאים בתשוקה בלתי נשלטת דווקא למאכלים משמינים במיוחד, יכולים להוות טריגר לירידה במשקל. "אם אישה אוכלת המון מלפפונים, למשל, או כל מזון אחר שהוא דל קלוריות, זה בא על חשבון מזון 'אמיתי', ויכול להוביל לירידה במשקל", אומרת ד"ר קפלן. "אין בעיה עם חשקים שונים, אבל חשוב למנן אותם - ולא רק אם מדובר בגלידה או שווארמה. אפשר לאכול כל דבר בכמויות סבירות, ולא במקום הארוחות אלא בנוסף".

ולמי שלא זכתה: כך תחזרי לפיגורה לאחר הלידה