אולגה בביקיני - בלוג אופנה הריון vintageprettypearl (צילום: vintageprettypearl)
שהות בשמש בחודש שלפני הטיפול עוזרת לביציות להבשיל היטב | צילום: vintageprettypearl
שני מחקרים שהתפרסמו לאחרונה מראים כי חודשי הקיץ, ובפרט: חשיפה מבוקרת לשמש מעלים את איכות הזרע והביציות, ומגדילים את סיכויי ההפרייה. המחקר הראשון, שפרסם ד"ר פרנק ונדקרצ'קוב מאוניברסיטת גנט שבבלגיה, עסק בסיכויי שההצלחה של 6,000 מטופלות IVF (הפרייה חוץ גופית). לדברי ד"ר ונדקרצ'קוב, שהציג את המחקר בכנס של החברה האירופית לפוריות בליסבון שבפורטוגל, שהות בשמש העלתה את סיכויי ההצלחה של המטופלות ב-35%. 

"לפי התוצאות, שהות בשמש בחודש שלפני הטיפול עוזרת לביציות להבשיל היטב, מסנכרנת את השעון הביולוגי ומגבירה משמעותית את סיכויי ההפרייה", אומר ד"ר ונדקרצ'קוב. "המחקר התייחס למטופלות IVF, אבל אין סיבה שלא יפעל גם על נשים שמנסות ויכולות להיכנס להריון באופן טבעי. ההשפעה של החשיפה לשמש היא שילוב של פעולתו המיטיבה של ויטמין D, וגם של מלטונין - אותו הורמון שמשפיע על השינה - שמסנכרנים ומשביחים את מערכת הפוריות הנשית". גם פרופ' צ'ארלס קינגסלנד, ממרכז הפוריות היואיט שבבריטניה, נשמע משוכנע לדי מתוצאות המחקר. "איכשהו קרה שכולנו, רופאים ומטופלים כאחד, השתכנענו שכדי להיכנס להריון צריך תרופות ומניפולציות - לפעמים זה כמובן נכון, אבל יש הרבה דברים ששכחנו בדרך, כמו אורח חיים בריא, תזנה נכונה ורוגע נפשי, שמשפיעים באופן משמעותי על היכולת של גברים ונשים להיות בריאים ופוריים יותר - ואנחנו בהחלט רואים יותר הריונות, בין אם טבעיים או בעזרת טיפולים, שמתחילים בחודשי הקיץ, שנחשבים רגועים יותר". 

מחקר נוסף, שהתפרסם לאחרונה בכתב העת המדעי  Chronobiology International, הראה השפעה מיטיבה של חודשי הקיץ - ובפרט יולי ואוגוסט - על הפוריות של הגבר. כדי לבחון את פוריות הגבר, ישנם מספר מדדים בזרע שלו שנבחנים במעבדה. בין היתר, נבדקים צורתם של תאי הזרע, ריכוזם בנוזל הזרע ויכולת התנועה שלהם. לפי המחקר, שנערך באוניברסיטת פארמה שבאיטליה והקיף 5,188 גברים, בדגימות זרע שנלקחו בחודשים יולי ואוגוסט הזרעים פשוט נעו מהר יותר מאשר בדגימות שניטלו מאותם גברים בחודשי החורף. למעשה, בדגימות הקיציות היו מהירות יותר ב-50% מהדגימות שניטלו בחורף - וכאשר מביאים בחשבון את העובדה שתאי הזרע צריכים להגיע מהנרתיק לצוואר הרחם ומשם לחצוצרה, שם יפגשו את הביצית, אפשר להבין מדוע תאי זרע קיציים וזריזים משיגים יותר הריונות מתאי זרע חורפיים ואטיים יותר. 

"אנחנו תולים את התוצאות בשינויים הורמונליים אצל הגברים בין חודשי הקיץ והחורף", הסביר ד"ר אלפרדו דה-ג'יורג'י, ממובילי המחקר האיטלקי. "אין ממש הסבר אחר לשינוי המשמעותי באיכות הזרעים ובמהירות התנועה שלהם, ומכיוון ש-50% מבעיות של זוגות מקורן בגבר - יש למחקר הזה משמעות לא מבוטלת".

>> חם לך? המדריך להריונית הקייצית