איזה כיף, יש לך תינוק! סחבת וסחבת וסחבת, והגוף שלך עשה כל מיני דברים שהוא בכלל לא ידע שהוא יכול לעשות, ואז דחפת ודחפת ודחפת והופ – את כבר לא בהריון יותר. הבטן ירדה משמעותית, הגב פחות כואב, את לא רצה לשירותים כל 10 דקות, הרגליים פחות נפוחות ואת מרגישה משמעותית הרבה יותר טוב. נו, חוץ מזה שעכשיו הגוף שלך זועק לשינה. אבל למרות שההריון הסתיים, יש עוד תהליך חשוב שאת, ובעיקר הגוף שלך, צריכים לעבור.

לששת השבועות שאחרי הלידה קוראים, לא בכדי, משכב לידה. זה די אומר שאת צריכה לשכב, לנוח, לטפל בתינוק וזהו, לתת לגוף שלך להבין מה קרה לו ולהעניק לו את האנרגיה הדרושה להירפא. כן, אנחנו יודעות שלא תעשי את זה – בטח אם יש זה לא התינוק הראשון שלך. החיים הלחוצים זורקים גם את האמהות הטריות ישר אל קלחת העשייה. אבל הגוף שלך מדבר אלייך, ואחד הסימנים המובהקים לכך שהוא עדיין לא מוכן לחזור לפעילות מלאה הוא הדימום של אחרי הלידה.

אמהות מנוסות כבר יודעות שברגע שנולד התינוק, יעברו כמה שבועות טובים של שימוש בתחבושות היגייניות. אחרי הוצאת התינוק והשלייה, יש עוד מסה רצינית של כלי דם ורקמות שצריכה לפנות את עצמה מהרחם שלך. הרירית שקלטה את הביצית המופרית היא עבה למדי, ולכן כל יולדת, בכל סוג של לידה (ואגינלית, קיסרית), תחווה סוג של מחזור יותר ארוך, תהליך שבו הרחם מתנקה.

להפרשה מהנרתיק שלאחר הלידה קוראים לוכיה. בעוד שהרחם מתכווץ וחוזר לגודלו המקורי, הוא מתנקה ומייצר נוזלים המופרשים החוצה דרך הנרתיק. הנוזל שיוצא מהרחם מתמעט בהדרגה ומשנה את צבעו. תחילה הוא אדום, לאחר מכן יהפוך הנוזל לוורדרד וכעבור כעשרה ימים הוא משנה את צבעו ללבן-צהבהב, עד שייפסק לגמרי.

תהליך הניקוי הזה עשוי להיות שונה מאישה לאישה, אז כמה זמן אמור הרחם שלך לנקות את עצמו בדיוק וכמה זמן את אמורה לדמם? ומה הן רמות נורמליות של דימום אחרי לידה? אתר פופשוגר כינס שני רופאים שיסייעו ליולדת הטרייה להבין אם היא חווה את מה שהיא אמורה לחוות.

ד"ר יפעת הוסקינס, פרופסורית עמיתה קלינית מחלקה למיילדות וגניקולוגיה ב-NYU, אומרת שדימום ממוצע אחרי לידה אמור להימשך בערך 10-14 ימים. רופאה אחרת, הת'ר רופ, שגם כותבת לאתר webMD, מסכימה עם האבחנה ומוסיפה שיש נשים מסוימות שיכולות לחוות כתמים אפילו עד 8 שבועות אחרי הלידה, מה שאומר שבאמת אין כלל אצבע אחד וכל אחת יכולה לצפות לדברים אחרים.

ישנים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock, מערכת מאקו הורים)
משכב לידה - בדיוק מה שזה אומר. לכי לישון | צילום: אימג'בנק / Thinkstock, מערכת מאקו הורים
שתי הרופאות מסבירות שהדימום יהיה אדום בוהק ומאוד סמיך בהתחלה, הודות לכל הרקמות שהיו בעצם רירית הרחם, ושהגוון ישתנה אחרי כמה ימים לחום או אפילו כתמתם.

הפדים הם החברים הכי טובים שלך בתקופה הזאת, אבל גם הם לא בטוח יעשו את העבודה, אז כן מומלץ להחליף אותם לעיתים תכופות וללבוש תחתוני כותנה נוחים, מהערימה שאת לא הכי אוהבת.

כמובן שאין סיבה לדאוג מהדימום הזה, אבל אם את מרגישה שאת מדממת גושים גדולים או שיש לך דימום קצת יותר מאסיבי ואת נאלצת להחליף את הפד בתדירות גבוהה, ייתכן שכדי להיבדק אצל רופא, בכדי להבין אם אין מקור אחר לדימום. סיבות נוספות שיכולות להזיז אותך לרופא הן חום או רגישות בפרינאום, או הפרשה מוגלתית, דברים שעלולים להצביע על דלקת. "אף אחד לא מת מבושה על זה שהוא עשה טלפון לא נחוץ", אומרת ד"ר הוסקינס, "אבל דימום פוסטפרטום או זיהום דם יכולים להרוג וכבר הרגו". אם את בספק – תמיד כדאי להתייעץ אם איש מקצוע. 

>> האם הריון ראשון מנבא משהו על ההריון השני?