אם חשבת שהריחות המטרידים, הבחילות הארורות והצרבת מאחורייך, הגיע האביב ואיתו הפריחה: בעיקר של אלרגיות. יש נשים שמבלות את רוב ההריון בעיטושים, קינוחי אף ודמעות, שבניגוד לשאר המקרים, דווקא לא מגיעות על רקע הורמונלי.

בחורה מתעטשת על רקע פריחה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לא די בבחילות וצרבת, עכשיו גם אלרגיה? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מי שסובלת מאלרגיות בשגרה, סובלת בדרך כלל פי כמה בזמן ההריון. אז מה אפשר לעשות עם אלרגיות האביב בזמן ההריון? והאם יש משהו שיכול למנוע את התופעה הבלתי נסבלת הזו? במדריך שלפנייך.

1. לפני הכל: מה זו בכלל אלרגיה? "אלרגיה היא תגובת יתר של הגוף לגורם סביבתי, שיכול להיות ביולוגי (כמו פריחה של צמחים שונים), פיזיקלי (שינויים במזג האוויר), כימי (כמו חומר משמר או צבעי מאכל) או אפילו רגשי", מסביר ד"ר איתי נוימן מנהל המרכז הרפואי לאלרגיה ואסתמה של ילדים בהרצליה."התגובה משתנה מאדם לאדם, והנטייה לסבול מאלרגיה מסויימת היא גנטית".

2. למה נשים בהריון סובלות יותר מאלרגיות? בזמן ההריון, הגוף צובר נוזלים באופן שונה לחלוטין – תביטו רגע למטה, ותראו דוגמה חיה בדמות הבצקת החמודה בקרסוליים שלכן. בנוסף, הרקמות הריריות נעשות רגישות יותר – החניכיים מדממים בזמן צחצוח השיניים, האף נסתם ביתר קלות והגודש אן לו סוף.  עם זאת, ד"ר נוימן מציין כי ריבוי אלרגיות בהריון הוא סוג של מיתוס. "נשים בהריון לא חשופות יותר לאלרגיות. הבעיה היא רק בטיפול שרוב הנשים בהריון חוששות לקבל לכן נוצרת תמונה לא נכונה כי האלרגיות מתרבות בהריון".  

3. ומה מחריף את התופעה באביב? "מט"ו בשבט ועד שבועות, מגיעים כל האלרגנים הנפוצים לשיא הפריחה", אומר ד"ר נוימן. "דשא, ברושים, מרווה, אקליפטוסים, עץ הזית והפקאן פורחים במלוא תפארתם, ומי שאלרגי סובל".

4. אז מה עושים עם הדבר הזה בהריון? "ישנם חיסונים נגד אלרגיה, שהם טבעיים לחלוטין ומורכבים מהחומר שאליו המתחסן אלרגי, במינון נמוך", אומר ד"ר נוימן. "הם מותרים לשימוש בהריון, וכמובן לפניו, כך שמי שיודעת שהיא אלרגית יכולה וצריכה להיערך מראש".

ענת צחר, מטפלת מוסמכת ברפואה סינית במרכז אֶמְבּרִיָא מציינת, כי גם תזונה נכונה יכולה להפחית התקף אלרגיה: "בניגוד למה שהרבה הריוניות חושבות, אוכל קר כמו פירות וסלטים, קרטיבים, מים קפואים בשביל הבחילות והצרבות – פשוט לא טוב להן ויכול להעצים את האלרגיה".

בנוסף, היא אומרת, "מאכלים כמו מוצרי חלב, סוכר לבן, בננות בשלות מדי, וכן אכילה מאוחרת בלילה, גם הם מגבירי לחות, שיכולים להשפיע. מומלץ לאכול יותר אוכל מבושל, ירקות שורש מבושלים, כמו בצל, לפת, שורשי פטרוזיליה וסלרי, וירקות שורש כתומים כגון בטטה, דלעת ודלורית. למי שרגילה מומלץ לאכול דגנים מלאים, כמו קינואה ואורז מלא, אבל מי שלא אוכלת אותם באופן סדיר לא מומלץ להתחיל בהריון, מחשש להתגברות האלרגיה".

5. ואם כבר יש התקף, מה מומלץ לעשות? הגיע הזמן לנפץ מיתוס: יש תרופות נגד אלרגיה שמתאימות לנשים בהריון. " ממש חבל על כל הנשים שיכולות לקבל טיפול, ונמנעות מחשש לפגיעה בעובר", אומר ד"ר נוימן. "התרופות המודרניות של אנטיהיסטמינים H1, כמו אריוס, תלפסט, ותרופות נוספות בטוחות לשימוש בהריון, ואני מזמין נשים לבדוק עם המכון הטרטולוגי כדי להיות בטוחות – ולהיעזר במה שיש לרפואה להציע, במקום לסבול סתם".

ד"ר נוימן ממליץ גם על תרסיסים שונים, למרות שהם פחות יעילים במקרה של אלרגיות עונתיות, ועוזרים יותר במצבים של אלרגיה בזמן אובך ושינויים קיצוניים במזג האוויר.

6. ומילה לסיכום, כדאי שתירגעי. הסטרס והלחצים, חבריה הטובים של כל הריונית שמכבדת את עצמה, רק מחמירים את המצב. "לחץ נפשי בהחלט תורם תרומה משמעותית להתפרצויות אלרגיות, והוא אחד משלושת הגורמים המרכזיים לכך", אומר ד"ר נוימן.

אחרי הבחילות: 8 תופעות לוואי פחות מדוברות בהריון