הידבקויות ברחם היא בעיה שקטה ולא מורגשת בדרך כלל. התסמין החיצוני היחיד שמעיד עליה הוא מיעוט דימום, או היעדר מחזור וסת. הידבקויות בחלל הרחם, כשמם כן הן. מדובר במצב שבו דפנות הרחם נדבקות זו לזו. הדרמה שגורמות הידבקויות שפוגעות קשות ברירית הרחם ובחלל הרחם, היא פגיעה ביכולת להרות ולהחזיק הריון. רוב הנשים שפונות לרופא נשים מומחה לטיפול בהידבקויות צמאות לילדים נוספים ולהרחבת המשפחה. את המידע הן תמצאנה, לרוב, בפורומים של פריון והיסטרוסקופיות (הבדיקה היחידה לאבחון ולטיפול בבעיה), בהמלצות רופאי נשים, ובמגזר הדתי בהמלצות רבנים.

מחקרים מעידים כי, בין 1-3 אחוז מהנשים שעברו הפלה (גרידה רגילה) יסבלו מהידבקויות. ובין 5-15 אחוז מהנשים אחרי לידה שברחמן נותרו "שארית הריון" יסבלו מהידבקויות.

איך נוצרות הידבקויות?

הידבקויות לא קורות מעצמן באופן ספונטני, אלא כתוצאה מטראומה. למשל, גרידה קודמת, כאשר גירדו מאוד את רירית הרחם ופצעו אותה. או כאשר נותרה בחלל הרחם שארית הריון, אחרי הפלה או לידה.  מצב נוסף הוא כאשר יש דלקת של רירית הרחם, בדרך כלל אחרי הפלה, או אחרי לידה. המשותף לכל המצבים הוא שהנשים אינן מודעות לכך.

רירית רחם אחרי הריון היא קרקע פורה מאוד להיווצרות דלקת: שלושת המרכיבים, שכל אחד מהם לכשעצמו גורם להידבקויות, ושלושתם יחד מעלים משמעותית את הסיכון להיווצרות הידבקויות הן: רירית אחרי הריון, גרידה ודלקת.

נקודה נוספת שחשוב לדעת, בספרות המקצועית יש תופעה המוכרת בשם "תסמונת אשרמן", שמתבטאת במיעוט וסת, הידבקויות בחלל הרחם ואי פריון. לא כל אישה עם הידבקויות סובלת מתסמונת אשרמן, שהיא המצב החמור יותר של ההידבקויות.

כאשר נשים לא עוברות בדיקת רופא ואולטרה סאונד, בדיקה כל כך פשוטה ונחוצה חודש אחרי הלידה או ההפלה, הן לא יודעות אם ברחמן מתחילות להיווצר הידבקויות. הפחתה בכמות דימום הווסת היא הסימן היחיד. וכאשר יש חסימה מוחלטת של הרחם בגלל הידבקויות לנשים אין בכלל דימום.

מה לעשות אם במשך חצי שנה את לא מצליחה להרות?

לכן אם במשך חצי שנה שנה את לא נכנסת להריון, כדאי שתעברי  בדיקה אצל רופא נשים שיבחן את רירית הרחם בעזרת אולטרא סאונד. הבדיקה הבאה החשובה ביותר לאבחון היא היסטרוסקופיה. מדובר בבדיקה בה רואים את חלל הרחם בעזרת מצלמה (סיב אופטי) המצלמת את פנים הרחם ומשקפת היטב את מצב חלל הרחם.

טיפלתי בצעירה בת 27, אם לשלושה ילדים, שעברה גרידה בגלל שברחמה נותרה שארית שלייה. כשרצתה להרות שוב נתקלה בקשיים. כשהיא הגיעה אלי מיואשת לגמרי אבחנתי הידבקויות קשות. לפני עברה חמש פעמים היסטרוסקופיות ניתוחיות, טיפולים בארה"ב ובלונדון, שבעה ניתוחים, שניים מהם בפתיחת בטן ועדיין הייתה עדיין ללא מחזור וסת. היא סבלה מרירית רחם פגועה מאוד. אחרי 10 שנים של טיפולים החלו להופיע טיפות דם ראשונות. וסוף טוב: אחרי הטיפול הצליחה להרות ולהביא לעולם עוד שלושה ילדים.

הטיפול בהידבקויות נעשה תמיד בהיסטרוסקופיה ניתוחית, שבה מפרידים את דפנות הרחם זו מזו ומייצרים שוב את החלל הטבעי של הרחם. הטיפול אורך בדרך כלל 10-15 דקות ואחרי כשעתיים הנשים משתחררות הולכות הביתה. אחרי הטיפול בדרך כלל אין כאבים ויש מעט דימום.

מה עושים כדי למנוע הידבקויות?

במקרים בהם קיים חשש גדול להיווצרות הידבקויות מומלץ לשקול שימוש בג'ל בחלל הרחם. השימוש בג'ל מפחית את הסיכון להידבקויות. בנוסף מומלץ לבדוק את הרחם חודש אחרי היסטרוסקופיה אבחנתית.

המסר המרכזי שלי לנשים הוא: תהיו זהירות, תיעזרו בג'ל ותדאגו לבריאותכן. אל תדלגו על בדיקת רופא נשים חודש אחרי הפלה, הריון, או הסרת פוליפ או שרירן. תבדקו את חלל הרחם שלכן. גילוי מוקדם מונע צרות גדולות בעתיד.  

הכותב הוא יועץ לכירורגיה גניקולוגית, אסותא ישראל