אישה בהריון מול מחשב מחזיקה את ראשה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
יכול להיות קשור לאנמיה או לעלייה במספר המשקפיים. כאבי ראש בהריון | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

יש בהריון תופעות, שעם כל אי הנוחות הכרוכה בהן, אפשר להבין מאיפה הן מגיעות; הגיוני שבחודש תשיעי תהיה לך צרבת; אפשר לצפות שככל שהבטן גדלה יופיעו יותר סימני מתיחה; ואף הריונית עוד לא חטפה הלם מטחורים. אבל מה עם התופעות הפחות הגיוניות? אלה שעל פניו לא קשורות להריון, אבל מופיעות יחד איתו בתזמון חשוד? 
הנה כמה מהתופעות והשינויים היותר תמוהים, שההריון עלול להביא איתו.

כף הרגל: גדלה, בלי עין הרע

למה זה קורה? במהלך ההריון כפות הרגליים יכולות לגדול במידה ואפילו יותר מכך, בגלל צבירת נוזלים תת עורית, ובקיצור: בצקת. אבל גם אחרי הלידה, יש נשים שלא רק צריכות להחליף מלתחה, אלא נאלצות להחליף את כל תכולת ארון הנעליים שלהן. בניגוד למה שנהוג לחשוב, לא מדובר בגדילה של העצמות, או קריסה של הקשת שגורמת להתארכות כף הרגל – אלא בכריות שומן שמתמלאות במהלך ההריון ולא מתרוקנות מרצונן החופשי אחריו.
בתחילת השבוע פורסם מחקר שנערך באוניברסיטת אייווה ונתן גושפנקא סופית לתופעה: לפי תוצאותיו, כף הרגל גדלה בממוצע ב-2 עד 10 מ"מ בהריון, ו-22% אחוז מהנשים עולות מידה אחת במהלך ההריון.

מה אפשר לעשות?
בדרך כלל, ירידה במשקל מחזירה את המצב לקדמותו, אבל לפעמים כריות השומן עקשניות – ומצריכות רענון באגף ההנעלה. האמת? אחת הגזירות הפחות קשות שאפשר לחשוב עליהן.

העיניים: שינוי לרעה במספר המשקפיים

למה זה קורה? כמו כמעט כל איבר בגוף, גם העדשה והקרנית – שני החלקים המרכזיים במנגנון הראייה – מושפעים מההורמונים בהריון, ואצל חלק מהנשים נחלשים מעט. אחרי הלידה המצב לא חוזר מיד לקדמותו, ואצל חלק מהנשים השינוי במספר המשקפיים יישאר לתמיד (או לפחות עד ההחמרה בהריון הבא).

מה אפשר לעשות?
אין שום הוכחה שתרגילים לחיזוק הראייה או תזונה מסויימת מונעים את ההידרדרות בראייה. אם אין הפרעה בתפקוד מומלץ לחכות שנה מהלידה בטרם מחליפים את המשקפיים או העדשות, כדי לתת סיכוי לעין לתקן את עצמה. אבל אם האישה חווה כאבי ראש או מאמצת את העיניים מומלץ לגשת לבדיקה ולהתאים משקפיים או עדשות חדשים.

הראש: היי, מיגרנה

למה זה קורה? לרוב הנשים דווקא יש הקלה במיגרנות בזמן ההריון, אבל יש נשים שחוות דווקא החמרה. פעמים רבות זה קשור לסעיף הקודם, ונובע פשוט מעלייה לא מאובחנת במספר המשקפיים. גם אנמיה או המוגלובין נמוך, שאופייניים להריון, עלולים לגרום לכאבי ראש חזקים.

מה אפשר לעשות?
לעבור בדיקת עיניים ולהתאים משקפיים חדשים במידת הצורך, וכן לעקוב ביתר קפדנות אחרי ההמוגלובין והברזל – וליטול תוספים בהתאם.

המוח: סיוטי לילה

למה זה קורה? עם כל האושר והשמחה, ההריון הוא טריגר ללא מעט חרדות ומעורר סטרס לא קטן בפני עצמו. בעוד שיש נשים שיעבירו את החרדה בכמה חפירות לרופא הנשים או לחברות במצבן, יש מי שמתקשה לווסת את החרדה ונתקלת בה ביתר שאת בלילות.

מה אפשר לעשות?
אם יש צורך אמיתי, האישה תקבל טיפול תרופתי בנוגדי חרדה או בתרופות שמסייעות לשינה, מכיוון שחוסר שינה ומצב נפשי רעוע מזיק גם לה וגם לעובר. למרות שיש תרופות שניתנות לנשים הרות, מומלץ לנסות להיעזר בפתרונות אחרים (כמו טיפול פסיכולוגי או אמצעים טבעיים להרגעה) במידת האפשר, ורק אם אין ברירה לפנות לתרופות מרשם.

הנרתיק: פטרת

למה זה קורה? למרות הקירבה הגיאוגרפית בין הנרתיק לרחם, פטרת בנרתיק נתפסת יותר כתופעת לוואי של נטילת אנטיביוטיקה או שימוש בשירותים צבאיים מאשר מופע הריוני. ועדיין, מתברר שישנה עלייה משמעותית בשיעור הסובלות מפטריות וגינאליות בתקופת ההריון, בעיקר כתוצאה מהעלייה ברמת האסטרוגן בגוף, שמשנה את מאזן הסוכרים בנרתיק ומספקת מצע נוח לפטרייה משגשגת.

מה אפשר לעשות?
אחרי שמאבחנים שאכן מדובר בפטרייה ולא ביובש או זיהום כלשהו, אפשר להיעזר בתרופות כמו אגיסטן, שמותר לשימוש בהריון. כמו כן חשוב להקפיד על שטיפה תכופה במים (ללא תכשירי רחצה חריפים מדי), והקפדה על אוורור המקום והימנעות מבגדים הדוקים וסינטטיים.

אישה בהריון מצחצחת שיניים (צילום: Sharon Dominick, Istock)
בגלל שינויים בקרישת הדם בהריון. חניכיים רגישות | צילום: Sharon Dominick, Istock
הפה: רגישות מוגברת בחניכיים

למה זה קורה? בצקת, מכירה? ובכן, למזלך את עדיין לא משמינה בחניכיים, אבל הנפיחות והדימומים הם תוצאה של שינויים באופן שבו הרקמות צובורת נוזלים בהריון. בדיוק כמו שיש מי שתפתח קרסולי פיל מבוצקים, אצל אחרות הנפיחויות מתרכזות בחניכיים, שנוטים גם לדמם יותר בגלל שינויים במנגנוני קרישת הדם בהריון.

מה אפשר לעשות?
מקפידים על צחצוח (עדין אך נחוש) למרות הדימום, מקפידים על חוט דנטלי ולא מדלגים על ביקורים סדירים אצל השיננית. אם הדימום מגיע בכמויות רציניות, שווה להתייעץ עם רופא כדי לבדוק האם משהו בקרישת הדם מצריך טיפול.

הרגליים: התכווצויות שרירים

למה זה קורה? מכירה את התכווצות השרירים הכואבת עד בלתי נסבלת, שתמיד תופסת אותך דווקא כשהצלחת להירדם? רוצה לדעת למה זה קורה? ובכן, סביר שהתשובה לזה תימצא בקרוב – קצת אחרי שימצאו חיסון לסרטן ותרופה לאיידס. לרפואה יש כמה השערות באשר לגורמים להתכווצות הזו, אבל טרם נמצא אשם מוחלט. ככל הנראה, מדובר בשילוב של המאמץ לסחוב את משקל הגוף העולה, חוסר מסויים באשלגן ותגובה לקור.

מה אפשר לעשות?
בודקים שלא חסר אשלגן (ואוכלים קצת בננות, לחיזוק), מנסים לעשות פעילות גופנית מתונה גם בהריון ולא ישנים בחדרים קרים מדי, למרות שאת מרגישה שבלעת מפזר חום.

האף: גודש בכיף שלך

למה זה קורה? הפריחה האביבית שמסביב גורמת לכל האלרגים להתעטש ולהתגדש, אבל אצל חלק מההריוניות זה מצב קבוע, שממש לא מחכה לאבק של פסח. כמו שכבר סיכמנו, הרקמות הריריות בגוף לא רוות נחת בהריון, וגם ריריות האף שלך נוטות להיות גדושות ומנוזלות באדיבות ההורמונים.

מה אפשר לעשות?
ישנן תרופות ייבוש שמותרות לשימוש בהריון, אבל מומלץ לנסות קודם תרסיסים שמכילים מי מלח בלבד. כמו כן, כדאי להימנע ממוצרי חלב, בננות, אבוקדו ובוטנים שידועים כמייצרי לחה.

סייעו בהכנת הכתבה: פרופ' ברי קפלן, רכז רפואת נשים מחוזי בשירותי בריאות כללית; ד"ר עמית דותן, אורתופד מומחה לכף הרגל, "מאוחדת", ד"ר טובה מה נעים, רופאת עיניים ב"מאוחדת"