סימני השאלה סביב נתוני הלידות השקטות בישראל נמשכים: לאחר שבחודש מאי האחרון פורסם על מספרים סותרים בין נתוני משרד הבריאות לנתוני הלמ"ס, כעת דו"ח המשך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מצביע על פער נוסף בהתבסס על נתוני המוסד לביטוח לאומי. לדברי מחברי הדו"ח: "פערים אלה מחזקים את השאלה שהוצגה במסמך הקודם על היכולת לקבל מנתוני משרד הבריאות ומנתוני הלמ"ס תמונת מצב מהימנה באשר למספרן של לידות שקטות בישראל".

הדו"ח הראשון שפורסם בחודש מאי האחרון, שהוזמן לבקשתה של ח"כ שרן השכל, הצביע על פערים ניכרים בנתוני הלידות השקטות כפי שהתקבלו ממשרד הבריאות והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כאשר המקור לנתונים הם טפסים ידניים שממלאים בתי החולים ומועברים באופן פיזי אל משרד הבריאות והלמ"ס.

מהצלבה שנערכה בין נתוני שני הגורמים לשנים 2017–2019 נמצא כי בעוד שלפי נתוני משרד הבריאות מספר הלידות השקטות בשנים 2017–2019 עמד על 4,362 לידות, לפי נתוני הלמ"ס מספרן היה נמוך ב-468 ועמד על 3,894 לידות.

תגובת הלמ"ס שהובאה בדו"ח הייתה כי: "כיוון שהתהליך מתחיל בנייר ועובר תחנות בדרך, נוצר מצב שלא כל העותקים מגיעים ללמ"ס או למשרד הבריאות". ממשרד הבריאות אף נמסר כי: "מניסיון של שנים, אנו לא יכולים לדעת בוודאות כמה (טפסים) חסרים או לא מדווחים".

במסמך המשך שפורסם בשבוע שעבר עולים פערים נוספים הן בנתונים עצמם והן בשיטת איסוף הנתונים. מחברי הדו"ח המשיכו לבדוק מול גורמים נוספים שיש בידיהם נתונים שיוכלו לסייע בהערכת מספרן של לידות המת שאירעו בישראל בשנת 2019, השנה העדכנית ביותר שעליה יש נתונים שמקורם במשרד הבריאות ובלמ"ס.

מפנייה שנערכה למוסד לביטוח לאומי עולה כי הם מחזיקים בנתונים על מספר הלידות השקטות המתרחשות מדי שנה, המתקבלים במערכת המוסד לביטוח לאומי "באופן ישיר, מקוון ויום-יומי מבתי החולים". במוסד לביטוח לאומי מציינים כי בכל לידה, על בתי החולים לדווח אם מדובר בלידת חי או לידת מת, ובמקרים של לידות שקטות נערכת בקרה ידנית בבית החולים.

מספרם של מענקי הלידה ששולמו בגין לידות שקטות בשנת 2019 עומד על 1,566 על פי נתוני המוסד לביטוח לאומי. 190 מקרים יותר מבנתוני משרד הבריאות (1,376) ו-355 מקרים יותר מבנתוני הלמ"ס (1,112).

פנייה נוספת למשרד לשירותי דת כדי לקבל מידע על מספר הנקברים, לא העלתה מידע נוסף. על פי המשרד, אין להם כיום מאגר או מידע שמרכז פרטים על נפטרים והגוף שאמור להחזיק נתונים כאלו הוא המוסד לביטוח לאומי, מתוקף הסכמים שלו מול גופי הקבורה.

על פי הדו"ח, מנתוני המוסד לביטוח לאומי אין אפשרות ללמוד על מספר המקרים שבהם שולמו דמי קבורה בגין קבורה של לידות שקטות כיוון שהנתונים כוללים ללא אבחנה את כל מספרי המתים של  וברים שנולדו לאחר 22 שבועות היריון ועד תינוקות שגילם עד חודש בעת הפטירה.