המראות הקשים וסיפורי הזוועות שמגיעים מהדרום גורמים לחרדות קשות בקרב אנשים רבים, קל וחומר בקרב נשים בהריון הנמצאות בתקופה רגישה בחייהן. מחקרים מצביעים על הקשר בין חרדה ללידות מוקדמות, משקלי לידה נמוכים ועוד׳. הפסיכיאטר ד"ר אילן וולקוב, מנהל המרכז הרפואי mindme ניסח מספר כללים להתמודדות נפשית עם המצב עבור נשים הרות.

דיקור סיני (צילום: By NiP STUDIO, shutterstock)
טיפולים אלטרנטיביים יכולים להפיג מתחים | צילום: By NiP STUDIO, shutterstock

מה אפשר לעשות כדי להפחית את החרדה:

  1. הגבילו את החשיפה. צמצמו חשיפה לדיווחים שאינם רלוונטיים לעיסוקכן, ובכל מקרה, צרכו עדכונים ופושים רק מאמצעי תקשורת אחד. אם אתן עוסקות בתחום הלייף סטייל או הפסיכולוגיה החיובית, אין צורך בחשיפה לשלל העדכונים מהשטח, למרות שהם זמינים לכן בכל מקום. אם אתן ממש חייבות לצרוך חדשות, אין סיבה לקבלם משלושה ערוצי מדיה שונים.
  2.  חוסר אונים. אם אתן מרגישות חרדה וחוסר אונים, נסו ליטול עליכן תפקיד שיגרום לכן להתגייס ולהתארגן. למשל, הרגעה של בני המשפחה או של הסובבים אתכם. אם באפשרותכן להתנדב, יש מגוון יוזמות שאפשר לקחת בהן חלק בימים אלו. תחושת שליחות תצמצם את חוסר התפקוד.
  3. התקף חרדה. אם אתן חוות התקף חרדה, זכרו שיש לו ״פג תוקף״, אחרי 20-40 דקות רובם המוחלט של התקפי החרדה יחלפו מעצמם, ותוכלו לשוב לפעילות (יתכן שתחושו עייפות לאחר מכן, וזה טבעי, אך כבר לא בעוצמות ההתקף).
  4. ״גראונדינג״. שחקו תופסת צבעים: מזהים חמישה חפצים ירוקים, חמישה חפצים כחולים, חמישה חפצים חומים, וכד׳. אפשר גם לספור אחורה מ-1000, עד שתגיעי ל 700, החרדה תפחת מהותית. ניתן לשים קרח או מגבת רטובה וקרה על העיניים, זה מרגיע מאוד את המערכת הסימפטתית שמפחיתה את החרדה.
  5. דברו על זה. שתפו אנשים קרובים במה שאתן מרגישות, במצבים של הצפה רגשית, ממש כמו עכשיו, טיפול שיחתי נחשב כקו טיפול ראשון (הרבה לפני תרופות). במידה ואתן זקוקות לאיש מקצוע, פנו לארגונים המספקים סיוע נפשי חירום בעת הזו, וציינו שאתן בהיריון, קרוב לוודאי שתזכו לתיעדוף. מוזמנות גם לפנות אישית אליי או לכל פסיכיאטר אחר במרכזנו. 
  6.  פעילות גופנית. פעילות גופנית עוזרת להפיג מתחים, בין אם זה הליכה, ריצה (למי שבכושר), יוגה וכו. הגוף והנפש קשורים, ופעילות גופנית מתונה הינה מפלט נהדר.
  7. רפואה אלטרנטיבית. קבעו תור לדיקור, מדיטציה, עיסויים, נשימות שיש להם השפעה חיובית על הגוף והנפש. כמובן עם מטפלים המתמחים בהיריון.
  8.  מנוחה מרובה. אם אתן אימהות לילדים נוספים, אם יש לכן תפקידי מפתח בעבודה, זה עדיין מצב שדורש התכווננות אקטיבית ליותר מנוחה. כמות השינה שלכן, משפיעה ישירות על רמות החרדה בהן אתן (והעובר או העוברית) שוהים.
  9. תרופות הרגעה. אומנם המצב מורכב עבור טיפול תרופתי לנשים בהריון אבל במקרים בהם החרדה קשה מאוד, הטיפול התרופתי הוא הרע במיעוטו. שוחחו עם רופא ההיריון, רופא המשפחה, או פסיכיאטר בנוגע לאפשרות של התערבות כזו למצבכן האישי. והכי חשוב, שיהיה בהצלחה, ושתהיה לידה מוצלחת וקלה.

הכותב הוא מנהל המרכז הרפואי mindme