"זה היה אחד הרגעים המשמחים בחיי", מספרת דפנה מאזור השרון, על הרגע שבו שלפה את בדיקת ההיריון הביתית שהראתה את שני הפסים המיוחלים המבשרים על תשובה חיובית. היא חיכתה לרגע הזה במשך 10 חודשים. למרבה הצער, עוד לפני שהספיקה לעכל את העניין, וכבר לאחר יומיים דפנה הבחינה בסימני הווסת, שהרסו את החגיגה.
כידוע, כיום קיימות שתי דרכים לאבחן הריון: באמצעות בדיקת הריון ביתית, שיכולה לספק תשובה מהירה בתוך שניות, או באמצעות בדיקת דם המודדת את רמת הורמון הבתא, המעיד על תחילתו. אז מה גורם למחזור החודשי (הווסת) להגיע, למרות התשובה החיובית המתקבלת באמצעות אחת הבדיקות האלה?
"מצב שבו ההיריון מסתיים בשלב כל כך מוקדם מכונה 'הריון כימי', מסביר ד"ר עופר גונן, רופא בכיר ביחידת ה-IVF ב"מאיר" ומנהל המרכז לבריאות האישה של ה"כללית" בהרצליה.
"למעשה מדובר בהריון לכל דבר, אלא שהוא נפסק מעצמו עוד לפני שניתן לזהותו בבדיקת אולטראסאונד או בדרך אחרת. לרוב, זאת למעשה הפלה צעירה מאוד, ובמיעוט המקרים מדובר בהריון חוץ רחמי שנספג מעצמו לפני שניתן לזהותו. הסיבה שהוא מכונה 'הריון כימי' נובעת מכך שניתן לזהותו רק באמצעות בדיקת דם או שתן".
ד"ר גונן מסביר שהפלות מוקדמות מעין אלה הן עניין שכיח מאוד. "למעשה כ 40-50% מההריונות מסתיימים בהפסקת התפתחות העובר לאחר השרשתו, עוד לפני מועד הוסת הצפוי. תופעה זו, (אותה ניתן לזהות רק בבדיקות רגישות הקיימות רק במעבדות מחקר מיוחדות), מעידה על ה'סלקציה' אותה עוברים העוברים באופן נורמלי ותקין, המתרחשת בגוף האישה, כמעט תמיד בשל בעיה כרומוזומלית בהתפתחות העובר".
לדברי ד"ר גונן, גם לאחר שההיריון ברור וניתן לזהותו, 10-15% מהמקרים יסתיימו בהפלה. "גם במקרים אלה מרבית ההפלות קשורות לבעיה כרומוזומלית בהתפתחות העובר. כמובן שגם גיל האישה משפיע על העניין, ושעור ההפלות עולה ככל שהאישה מתבגרת, בשל ירידה באיכות הביצית וגם בשל גורמי סיכון אחרים שיכולים להשפיע אף הם, ביניהם השמנה ועישון".
האם הריון כימי שכיח יותר בקרב נשים שעוברות תהליך הפרייה חוץ גופית?
"כן. הסיבה לכך, היא שגרת בדיקות הדם (בטא) התכופות שנשים אלה מבצעות, באמצעותן קל יותר לאתר הריון בשלב מוקדם. זאת לעומת הסיכוי לאתר אותו באותו שלב באמצעות הערכות הביתיות, המעידות על הריון רק בנוכחות מדדי בטא גבוהים יותר. אני מניח שאם נשים היו מבצעות בדיקות בטא לפני שהיו מגלות על ההיריון באמצעות בדיקה ביתית, סביר להניח שהיינו רואים יותר הריונות כימיים גם בקרב נשים שלא עוברות תהליך של הפרייה חוץ גופית. כלומר, בפועל נשים רבות חוות הריון כזה וכלל אינן מודעות לכך".
"לפעמים הריון כימי הוא דווקא סימן מעודד"
ד"ר גונן מסביר שלמרות האכזבה הגדולה שלעיתים רבות מלווה הפסקת הריון בשלב כה מוקדם, לעיתים דווקא הריון כזה הוא סיבה לפרוגנוזה מעודדת: "כאשר זוגות נמצאים בתהליך של הפריה חוץ גופית (IVF) למשל, והריון כימי מאותר בבדיקת דם, אפשר לראות בכך סימן מעודד, גם אם העובר לא צלח את תהליך ההשרשה וההיריון פסק בשלב מוקדם. למעשה, העובדה שהאישה מסוגלת להרות, אינה מובנת מאליה עבור נשים שמבקשות להרות ולא תמיד יודעות מהי הסיבה לבעיה. בהריון כימי, הזרע הצליח להפרות ביצית והעובר השתרש והתחלק לעובר של עשרות אלפי תאים. זה בהחלט סמן מעודד לגבי יכולתה של האישה להרות בהמשך הדרך".
ומה לגבי ההשפעה על הסיכוי להרות בהמשך?
"אין השפעה של ממש. הסיכוי להפלה חוזרת שכיח דווקא במקרים שמוגדרים כהפלות קליניות. כלומר, כאשר ההיריון נפסק בשלב מאוחר יותר לאחר שבדיקת אולטרסאונד הראתה שק עובר. עם זאת, גם לנשים שחוו מספר הריונות כימיים רצופים מומלץ להתייעץ עם רופא, על מנת לשלול בעיה שגורמת לעניין. במקרה שמדובר באירוע חד פעמי, אין צורך לבצע בדיקות נוספות, מעבר לבדיקות השגרתיות המבוצעות במסגרת המעקב הגניקולוגי".
"הריון כימי הוא הפלה צעירה מאוד. מדובר בתופעה נפוצה מאוד בפוריות האישה, המאשרת את יכולת הפריה והשתרשות. כאשר מדובר באירוע בודד לרב אין סיבה לדאגה", מסכם גונן.