בריאות הפה היא חשובה, ונשארת חשובה באותה מידה (ואולי אפילו יותר) לפני הריון ובמהלכו, משום שבריאות הפה קשורה לבריאות כללית ושניהם ביחד יכולים בהחלט לתרום להריון מוצלח, ולהפחית סיבוכי הריון. בהיריון, חשוב להמשיך ולהקפיד (ממש כפי שהיית מקפידה לפני ההיריון) על צחצוח שיניים פעמיים ביום, על שימוש בחוט דנטלי, על משחת שיניים עם פלואוריד, על שטיפות פה ועל טיפול תקופתי של שיננית. אם צריך, אז חשוב לא להזניח ולעבור את טיפולי השיניים הנדרשים גם בזמן שאת בהריון.

המיתוסים בדבר המותר ואסור בהיריון, בכלל ובבחינת טיפולי שיניים בפרט, הם רבים ולעיתים קרובות לא נכונים ולא מוצדקים - ננסה בכתבה זו להפריכם ולהסביר מה מותר, מה אסור ובעיקר מה חשוב. בריאות טובה של חלל הפה, שומרת עלייך ועל העובר שלך, וכדאי לנצל את ההיריון כחלון הזדמנויות לרכישת הרגלים טובים ונכונים של בריאות הפה.

האם ההיריון משפיע על בריאות הפה?

כן, הגוף שלך עובר שינויים פיזיולוגיים רבים בכל שלבי ההיריון ובכל מערכותיו. השינויים הללו קורים כבר בשלבים מאוד מוקדמים של ההיריון, לפעמים עוד לפני שאת בכלל יודעת שאת בהריון. כל זה קורה ומשפיע גם על חלל הפה, וקשור ישירות לבריאות השיניים והחניכיים שלך.

מחלות חניכיים יכולות להיות שכיחות יותר וחמורות יותר בזמן הריון וקיימת חשיבות יתרה על שמירת היגיינת פה ראויה, למרות הקשיים.

  1. השפעות הורמונליות: רמת ההורמונים הגבוהה שהיא חלק בלתי נפרד מכל הריון, יכולה לגרום לבצקות בכל מיני מקומות בגוף (בוודאי תשימי לב לכך כשזה יקרה ברגליים) ובכלל זה לנפיחות של החניכיים, ליותר דימום בחניכיים (כאשר את מצחצחת שיניים למשל) ולרגישות מוגברת של החניכיים עם סיכון גבוה יותר לדלקות וזיהומים.

  2. בחילות והקאות: ריבוי הקאות, אשר מלווה חלק מן הנשים בהריון בד"כ במהלך השליש הראשון להריון, מעלה את החומציות בחלל הפה, וזה עשוי להחליש את ציפוי האמייל של השיניים ובכך עולה הסיכון להתפתחות של עששת בשיניים. לעיתים, עצם הצחצוח יכול לגרום לרפלקס הקאה.

    עדיף לא לצחצח שיניים מייד לאחר הקאה, אלא קודם כל לשטוף את חלל הפה עם מים או ללעוס מסטיק, בכדי להוריד את מידת החומציות. כדאי לצחצח שיניים רק כחצי שעה עד שעה לאחר הקאה.

  3. תזונה: שינויים בתזונה, למשל הרצון והנטייה לצרוך מאכלים עתירי סוכר, יכולים לתרום להתפתחות עששת. לכן, בהריון (כמו גם שלא בהריון) צריכת מזון ושתייה עתירי סוכר היא אינה מומלצת. נשנושים, שגם הם שכיחים יותר בזמן ההיריון, מעלים את משך הזמן שבה קיימת חומציות גבוהה בשיניים, ויחד עם רמות סוכר גבוהות מעלים את הסיכון להתפתחות עששת ולפגיעה בבריאות השיניים והחניכים.

  4. עישון: בכל שלב בחייך, בכלל ובטח ובטח בהיריון חשוב להימנע מעישון, בכל צורה ודרך ושל כל חומר שהוא, לרבות לא בעישון פסיבי. זה לא בריא בשום מצב, לא בהריון ולא לשיניים וחניכיים שלך.

האם בריאות הפה משפיעה על מהלך ההיריון?

 כן, יש כאן יחסי גומלין וממש כפי שיש שינויים, הנגזרים מהריון ומשפיעים על השיניים וחניכיים, כך גם הכיוון השני קיים. בריאות השיניים והחניכיים, או יותר נכון בעיות שיניים וחניכיים – בעיקר דלקות וזיהומים - נמצאו קשורים במספר מחקרים לסיבוכי הריון. אמנם תוספת הסיכון אינה משמעותית ולא ברור האם היא הגורם הישיר לכך או גורם סיכון נלווה בלבד – אבל, מחלות חניכיים, דלקות וזיהומים בחלל הפה יכולים לתרום לסיכון מעט יותר גבוה ללידה מוקדמת (כלומר ללידת פג לפני שבוע 37) ולמשקלי לידה נמוכים.

האם מותר לעבור טיפולי שיניים בהיריון?

 כן, מותר לעבור את הרוב המוחלט של טיפולי השיניים או חניכיים בהריון, בוודאי ובוודאי את אלו שהם חשובים ונדרשים מבחינה דנטלית-רפואית, כלומר שנועדו לפתור בעיות של השיניים והחניכיים. בשום פנים ואופן לא מומלץ לדחות טיפול נדרש רק משום שאת בהריון, משום שכל בעיה בחלל הפה עשויה להחמיר, ואולי אפילו יותר, משום שאת בהריון והדחייה תעשה יותר נזק מתועלת לא רק לבריאות חלל הפה אלא גם להריון.

לא לדחות. חשוב לזכור כי ניתן להיבדק על ידי רופא או רופאת שיניים במהלך ההיריון ומותר לעבור טיפולי שיניים בהריון, באופן ראוי ובטוח בכל השלבים של ההיריון, וכדאי לא לדחות טיפול נדרש.

לא להסתיר. זה ברור ומובן מאליו, שאת צריכה ליידע את רופא/ת השיניים ו/או את השיננית שלך שאת בהיריון, או שיש אפשרות שאת בהיריון, ובאיזה שבוע את בכדי לעשות את התאמות הנדרשות בבדיקה, בטיפול עצמו ובתרופות שייתכן ותזדקקי אליהם.

להתכונן. הזמן הכי טוב לעבור בדיקה שיניים שגרתית היא עוד לפני ההיריון. כמו בכל היריון, אחד המפתחות להצלחתו היא הכנה ראויה ולכן, אם את מתכננת הריון, למעט הדברים המובנים מאליהם - בדיקות גנטיות, בדיקות דם, נטילת חומצה פולית ועוד - אז כדאי להכניס לרשימה הזו גם בדיקה שגרתית אצל רופא/ת השיניים שלך וגם טיפול תקופתי להסרת אבנית אצל השיננית שלך. אם את כבר במהלך תוכנית טיפול, אז ככל הניתן כדאי לסיימה לפני הכניסה להריון. הכנה כזאת היא מפתח להצלחה משום שיתכן וניתן לזהות בעיות שיהיה קל יותר, פשוט יותר ובטוח יותר לטפל ולפתור אותן עוד לפני ההיריון. למרות שמותר לעבור טיפולי שיניים במהלך ההיריון, אין סיבה שלא לטפל בדברים עוד לפני ההיריון, לא כל שכן, שבריאות החניכיים יכולה לתרום להפחתת שיעור סיבוכי ההיריון ומובן מאליו שהזמן המיטבי לדאוג לכך זה עוד לפני ההיריון.

האם ישנה חשיבות לשבוע ההיריון?

נדגיש שוב, מותר לעבור בדיקה וטיפול בכל שלבי ההיריון בעיקר אם זה טיפול חשוב וחיוני. אולם, במידה ואת מעוניינת ביחד עם התייעצות עם רופא/ת השיניים שלך חלק מהטיפולים ניתנים לדחייה ו/או הקדמה לשליש השני של ההיריון שהוא באופן יחסי הטרימסטר העדיף לטיפולי שיניים וחניכיים.

השליש הראשון, שפעמים רבות מתאפיין בשכיחות גבוהה יותר של בחילות והקאות, הוא פחות נוח לביצוע טיפולי שיניים וחניכיים. זה בעיקר עניין של נוחות ולא של בטיחות ולכן - ניתן לדחות רק טיפולים לא דחופים, ואם הטיפול הוא חיוני יש לבצעו גם במהלך השליש הראשון ורופא/ת השיניים שלך יידע לבצע כל התאמה נדרשת מבחינת ההרדמה ו/או התרופות שהוא נדרש להן באופן שהוא בטוח ולא פגוע במהלך ההיריון.

השליש השני, הוא הזמן המועדף לטיפולי שיניים וחניכיים בהיריון - זה השליש שבאופן יחסי את מרגישה הכי טוב - ללא בחילות והקאות, בלי צרבות וללא אי הנוחות של בטן הריונית.

השליש השלישי, שוב לא מתוך עניין של בטיחות אלא מתוך עניין של נוחות, הוא עיתוי פחות טוב לטיפול שיניים. קשה יותר לשכב פרקדן לאורך זמן ויש יותר צרבות ויותר קוצר נשימה ואי הנוחות של הבטן ההריונית מקשים על הטיפול. יחד עם זאת, אם הטיפול הוא חיוני, עדיין לא מומלץ לדחות אותו לאחר הלידה.

אישה בהיריון מחייכת (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

על מה עוד חשוב לשאול ולדבר?  

הרדמה (מקומית) - מותר לעשות הרדמה מקומית של חלל הפה לטובת טיפולי שיניים

הרדמה (כללית) - אמנם זה נדיר, אך לעיתים נדרשים טיפולי שיניים בהרדמה כללית, ואין מניעה מכך גם במהלך הריון.

תרופות (אנטיביוטיקה, משככי כאבים) - יש פעמים שרופא/ת השיניים שלך ירשמו לך תרופות לטיפול אנטיביוטי ומשככי כאבים. את רוב סוגי האנטיביוטיקה ומשככי הכאבים מותר לתת בהריון, אך יש מספר תרופות ספציפיות שאינן מומלצות ובשבועות מסוימים של ההיריון הן אסורות. רופא/ת השיניים שלך יידעו לתת לך את התרופה המותרת והבטוחה ביותר שמתאימה לך. כך למשך, רצוי להימנע מתכשירים כגון: אנטיביוטיקה בשם דוקסילין או טטרציקלין, תרופות נגד כאבים ממשפחת ה - NSAIDs במחצית השנייה של ההיריון (למשל, איבופן, אדויל ורבים אחרים השייכים למשפחה זו) בכל מקרה של חשש או חוסר וודאות, תוכלי להתקשר למרכז הטרטולוגי של משרד הבריאות, כדי לקבל עצה טלפונית בנוגע לתרופות המותרות בהיריון.

צילומים - צילומי רנטגן של חלל הפה כרוכים בחשיפה מקומית ומזערית לקרינה, ויחד עם כיסוי מתאים על פני הבטן - אין כל סיכון מבחינת ההיריון לעבור צילומי שיניים, ואפילו מספר צילומים נדרשים במהלך ההרייון. הנטייה היא להימנע מצילומים במהלך השליש הראשון, למרות שאם זה הכרחי אין מניעה מביצוע צילום על פי כללי הזהירות שצוינו לעיל גם במהלך השליש הראשון, ויתר על כן במהלך השליש השני ושלישי. יש להקפיד על שימוש במגן עופרת כנדרש. יש להימנע מצילומים בעלי ריבוי קרינה- סטטוס, סיטי וכו'

גז צחוק - ההמלצה המקובלת היא להימנע משימוש בגז צחוק, לשם טיפולי שיניים, בזמן הריון.

 

האם יש משמעות לסוג הטיפול שאת זקוקה לו?

כן, לא כל טיפולי השיניים הם תחת אותה מטריה של מותר ואסור ותמיד צריך לקחת בחשבון את מידת החשיבות והנחיצות של הטיפול. כאמור, אין מניעה וזה אף חשוב ומומלץ לעבור כל טיפול הכרחי במהלך ההיריון, משום שדחייה של טיפול הכרחי יכולה להזיק לא רק לבריאות הפה שלך אלא גם למהלך ותוצאות ההיריון.

הסרת אבנית: רצויה ומומלצת, כאמור עוד כתכנון לפני ההיריון, אבל גם במהלכו.

טיפולים משמרים: סתימות, טיפולי שורש, עקירות - אותם מותר לעבור בזמן היריון ללא כל חשש, לרבות ביצוע הצילומים וההרדמה המקומית שמלווים לרוב את הטיפולים הללו.

טיפולים כירורגיים מורכבים: ניתוחי חניכיים, כירורגיות ושתלים: מותרים, במידה והם הכרחיים, אך ככל שניתן, מומלץ לדחותם לאחר הלידה.

טיפולים אורתודונטיים: אם התחלת, או את מעוניינת להתחיל, טיפול יישור שיניים לפני כניסה להריון, כדאי לתכנן זאת עם האורתודנט שלך. ניתן להמשיך בטיפול קיים, עדיף לדחות התחלת טיפול חדש לאחר הלידה.

הלבנת שיניים: זהו טיפול אסטטי, שאינו דחוף או הכרחי. אמנם, אין הוכחות כי חומרי ההלבנה מזיקים לעובר, אך עדיין ההמלצה היא לדחות טיפול זה לאחר הלידה ואף לאחר סיום ההנקה.

 

הכותבת היא מומחית לשיקום הפה, מנהלת מחלקת ניהול סיכונים ופיתוח הצוות הרפואי, מכבידנט.