היום בבוקר (ג) דווח על אישה בת 29 שילדה לידה שקטה לאחר שנדבקה בקורונה. לאחר הבדיקה הסתבר כי גם העובר המת וגם השיליה נשאו את הנגיף. הצוות הרפואי באסותא אשדוד, שם התבצעה הלידה, העריך כי העובר מת מקורונה לאחר שגם אימו נדבקה.

מדובר במקרה ראשון בארץ שעובר נדבק ברחם, ובין המקרים הבודדים בעולם. האירוע התחיל ככל הנראה בכך שהצעירה הרגישה מצוננת והיה לה חום קל. כעבור יומיים, היא הרגישה שאין תנועת עובר, ופנתה למרפאה המקומית, שם נמצא שאכן אין תנועת עובר ושלמעשה הוא מת.

"מדובר באישה צעירה, בריאה עם עבר של הריונות תקינים", אומר ד"ר טל ברוש מנהל היחידה למחלות זיהומיות בבי"ח הציבורי אסותא אשדוד. "בנוסף, כלל הבדיקות שנעשו במהלך הריונה היו תקינות. האם הגיעה לרופא בקהילה לאחר הופעה של תסמינים מתאימים לקורונה קלה, לאחר שהבחינה בחוסר תנועות עובר. בקהילה אובחן שהעובר אינו בין החיים והיא נשלחה ללידה שקטה באסותא אשדוד".

ד"ר ברוש מספר כי מייד בקבלתה היא אובחנה כחולת קורונה לפי בדיקת מטוש. "בדגימות שנערכו לעובר המת ולשלייה, הם נמצאו חיוביות לקורונה. לדעתי, הסבירות הגבוהה היא שהתינוק מת מסיבוכים של נגיף הקורונה. המקרה הזה מחייב אותנו להעביר מסר: כל אישה בכל שלב של ההיריון, צריכה להתחסן ולא להסתכן".

פנינו לד"ר אורי לרנר (PhD) המנהל המקצועי של עמותת "מדעת", כדי להבין מהן ההשלכות של המקרה החמור.

האם המקרה הזה נדיר או שאנחנו נחיל לשמוע על עוד מקרים כאלו בעקבות המוטציות?

"מדובר ככל הנראה במקרה נדיר ביותר, שכן נגיפים אינם נוטים לחדור את השיליה. מתוקף תפקידה, השיליה למעשה מגנה על העובר מפני איומים רבים, ולכן בד"כ גם נגיפים אינם חודרים דרכה".

האם חיסון היה מונע מקרה כזה?

"חיסון בהחלט יכול להקטין באופן משמעותי את הסבירות שמקרה כזה יתרחש, אם כי כאמור – באופן כללי מדובר במקרה נדיר. החיסון למעשה מגן על האישה ועל העובר באמצעות שלוש דרכים: ראשית, הוא מקטין באופן משמעותי את הסיכוי שלה עצמה לחלות.

בנוסף – גם אם היא נדבקת במחלה, ככל הנראה העומס הנגיפי בגוף שלה נמוך, מה שמצמצם אף יותר את הסיכוי של העובר להידבק ויתרה מכך, לפי המנגנון שבו פועל החיסון, סביר להניח שהעובר זוכה לקבל את הנוגדנים שנחוצים להגנתו במהלך חודשי חייו הראשונים. אומנם השערה זאת נמצאת במחקר כרגע, אך הסבירות לכך גבוהה".

מה היית ממליץ לנשים בהיריון בעקבות המקרה?

"כרגע משרד הבריאות ממליץ לנשים בהריון להתחסן, תוך ביצוע ניהול סיכונים אישי, בהתייעצות עם הרופאה המלווה את ההיריון. כשמדובר בנשים שנמצאות במגע יומי עם חולים (כמו אחיות ורופאות)- מומלץ להתחסן מוקדם ככל האפשר.

בכל מקרה, חשוב להקפיד על כללי הבטיחות, ולהימנע ממפגשים מיותרים ככל שניתן. חשוב להקפיד על עטית מסכה בעת היציאה מהבית, עם עדיפות למסכה תקנית (כירורגית או נשמית). בכל מקרה, יש להקפיד לגשת לביצוע מעקבי ההיריון הנדרשים. חלק מהייעוציים הרפואיים ניתן לקבל מקופת החולים גם באמצעות האינטרנט, על מנת להימנע מחשיפה".