המושג "האכלת חלום" הומצא על ידי "הלוחשת לתינוקות" - אחות בריטית בשם טרייסי הוג, שהתפרסמה בסדרת ספרי הדרכת התינוקות שכתבה יחד עם מלינדה בלאו. הלוחשת לתינוקות מציעה באחד מפרקי הספר הנוגעים להאכלה את הפתרון המהפכני הבא – להאכיל את הילד במרווחים קצרים יותר בשעות אחר הצהריים בואך שעת ההשכבה, ואז להאכיל אותו פעם נוספת כאשר הוא כבר ישן, במטרה לדחות את ההתעוררות הראשונה שלו.

כך, אם הילד אוכל ושוכב לישון בשעה שבע או שמונה, ולרוב שומר על רצף של ארבע או חמש שעות שינה בתחילת הלילה ומתעורר לקראת חצות – לדרכה של הלוחשת יש להרים אותו בעדינות ממיטתו מבלי להעיר אותו סביב השעה עשר או אחת עשרה, בסמוך לזמן בו ההורה עומד לשכב לישון, ולהאכיל אותו תוך כדי שינה. הארוחה הזו אמורה למנוע מהתינוק להתעורר בחצות, ולכן היא מעניקה להורים את המתנה שהם יכולים רק לחלום עליה: עוד שעתיים או יותר של שינה רצופה לפני ההאכלה הבאה. להורים רבים האכלת החלום חוסכת גם סשן סיוטי של הרדמה, שהרבה פעמים הופכת לקשה ואינסופית אחרי האכלות הלילה הסטנדרטיות.

>> אמא שיודעת: איך מחנכים תינוקת לישון?

האם זה טוב?
מאז שהושק המושג הוא מעורר מן הסתם דיון תמידי ויש לו גם לא מעט מתנגדים. האסכולה שלא רואה בהאכלת חלום שיטה לגיטימית טוענת כמה דברים בגנותה: ראשית, שהיא משבשת את מערכת הרעב והשובע הטבעית של התינוק, שמקבל הזנה מבלי שגופו דרש זאת. המתנגדים יראו בהאכלה הכפויה אקט פולשני, שלא מכבד את התינוק ואת צרכיו האמיתיים. יש שיגידו גם שהשיטה מעמידה במרכז את צרכי ההורה, שמייחל לישון שנת לילה ארוכה רצופה, לפני צרכיו של התינוק.

אמא מחזיקה תינוק מבקשת שקט (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ששש... עכשיו ישנים! או שלא? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
האם זה רע?
אבל יש גם הרבה הורים שמעריצים את המתודה של האכלת החלום, ויכולים להישבע שהיא הצילה להם את החיים. סיפורים על תינוק שבזכות האכלת החלום ישן עד שש בבוקר הם פחות נפוצים – אבל קל מאוד לשמוע עדויות של הורים מאושרים, ובעיקר פחות עייפים, שיספרו בשמחה איך האכלה אחת בודדת לפני שהם בעצמם שכבו לישון עשתה פלאים לשגרת הלילה בבית ודחתה בכמה שעות טובות את היקיצה הבאה.

ממה צריך להיזהר?
אם התינוק מתעורר תוך כדי האכלת החלום, ייתכן ויהיה קשה מאוד להחזיר אותו לישון – ואז כל הסיפור בטח לא שווה את זה. יועצות שינה הססניות מאוד כלפיי השיטה, ורבות מהן טוענות שגם אם התינוק לא ממש מתעורר – הרי שהוא מפתח סוג של תלות בהאכלה לשם הירדמות והרגעה. תלות כזו תהפוך בעתיד למכשול רציני, כאשר ההורים יצפו מהתינוק להירדם לבד ללא עזרה, אבל הוא יצפה מהם לקבל תמיד ציצי או בקבוק כדי להתנמנם, כמו שהתרגל בהאכלות החלום.

מה זה בכלל לישון כל הלילה?
עבור תינוקות קטנים, גם 6 או 7 שעות שינה רצופות במהלך הלילה (למשל בין שמונה לשלוש, או בין חצות לשש) יכולות להיחשב כ"שנת לילה רצופה". אל תצפו שהתינוק ישן כבר בשנה הראשונה לחייו 12 שעות רצופות מדי לילה – זה משהו שקורה רק לתינוקות של השכנים. אם הילד שלכם מחזיק אפילו 4 או 5 שעות שינה רצופות בלילה, זה כבר משהו להיאחז בו ולשמוח בו.

אישה מאכילה תינוק בבקבוק על ספה ומאחוריה גבר מסתכל (צילום: jupiter images)
להאכיל תוך כדי שינה או תמיד לשמור על מצב עירות? | צילום: jupiter images
וקחו בחשבון: זה לא מתאים לכל אחד
גם בספר "הלוחשת לתינוקות" בו היא ממליצה על האכלת החלום, מסבירה הלוחשת שהשיטה לא מתאימה לכל משפחה ולכל תינוק. "יש תינוקות שמתעוררים, יש הורים שמעדיפים שלא להתערב בסדרי השינה וההאכלה של ילדם ונותנים לטבע לעשות את שלו, וכל תינוק ממילא עשוי להגיב אחרת לשיטה", אומרת רננה מזרחי, דיאטנית קלינית והמנהלת המדעית של מטרנה. "אם אתם רוצים לנסות האכלת חלום, עשו זאת – אבל זכרו שזו לא שיטה לחיים ובשלב מסוים, לקראת גיל שנה לכל המאוחר, כדאי לחדול לחלוטין מהאכלות לילה שאין בן כבר צורך תזונתי בשלב הזה. במקביל כדאי ורצוי ללמד את התינוק כיצד להירדם לבד, בלי לקשר כלל בין אוכל ובין שינה", היא מסכמת.

>> לעוד כתבות ומדריכים