תינוק יונק מסתכל הצידה (צילום: Boris Kaulin, Istock)
זה נראה יופי, אבל למה זה כואב? | צילום: Boris Kaulin, Istock
הנקה נוגעת לכל אישה באשר היא, בין אם מדובר באם טרייה שהחלה להניק לראשונה, אם ותיקה יותר שמניקה כעת את תינוקה השלישי, אם שאיננה מעוניינת להניק ואם המתקשה להניק את תינוקה. לצדן של הנשים המניקות הנאבקות על זכותן להניק בפומבי, מתמודדות הנשים עם מאבק חשוב לא פחות, והוא ההתמודדות עם סוגיית הכאב העשוי להיווצר כתוצאה מקשיים נפוצים בהנקה, הפצעים והכאבים.

הנקה אמורה להיות טבעית, אז למה זה כואב כל כך?

הנקת התינוק היא אמנם דרך הטבע, אך בעולם המודרני אנו מוצאים כי ההנקה הינה מיומנות נרכשת ואמהות רבות נתקלות בקשיים רבים עד שהן מצליחות למצוא את הדרך הנכונה עבורן. הנקה יכולה לכאוב, לפצוע ואף לתסכל, כאשר מרבית הכאבים והפצעים הנוצרים בהנקה הינם תוצאה של התחברות הצמדה ותפיסה לא נכונה של התינוק לשד האם. לצד ייעוץ הנקה נכון שיסייע לפתור את מרבית הכאבים המופיעים בזמן ההנקה, בין אם מדובר בהצמדה לא נכונה לשד, בעיות אוראליות אצל התינוק (חיך גבוה, לשון קשור) או בעיות נקודתיות אצל האם (פטמה גדולה ביחס לפה התינוק, רגישות יתר בפטמות), חשוב לדעת שניתן לזרז את החלמת הפצעים ובסדקים ולא לסבול מהכאב.

כיום קיימים מגוון עזרים חיצוניים בשוק זמינים ונגישים, המביאים לקלה בכאב והחלמתם של הפצעים והסדקים ומאפשרים המשך הנקה במהירות ובנעימות ללא כאבים (כמובן שבמקרה הצורך, כתלות בחומרת הפצעים, יש לגשת לבדיקה אצל רופא ):

רפידות טיפוליות לפצעי הנקה: רפידות טיפוליות הוא מינוח חדש בעולם פצעי ההנקה והוא נלקח מפיתוח חדש שהגיע לשוק הישראלי. מדובר ברפידות המבוססות על חבישות ה- PolyMem המובילות בעולם למעלה מעשור בטיפול בפצעים וכוויות וידועות באיכותן ויעילותן הרבה. הרפידות הטיפוליות נרסיקר מזרזות את קצב הריפוי של פצעי ההנקה ומפחיתות משמעותית את הכאבים, בשימוש רב פעמי.

אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
קל ופשוט. בקרוב אצלך | צילום: רויטרס
משחות המבוססות על לנולין טהור: משחות שונות המבוססות על לנולין, מסייעות בעיקר להעניק לחות לסדקים בפטמות שכן הן פועלות באופן דומה לפעילותן במצבים של שפתיים סדוקות. את הלנולין יש למרוח לאחר כל הנקה ולחכות עד לספיגתו המלאה בעור על מנת להימנע מכתמים על הבגד. באמצעות חיקוי מרכיבי הלחות בעור, הלנולין מסייע בריכוך העור הפגוע ובכך מקל על הכאב.

צמחי מרפא ותכשירים הומיאופתיים: ישנם צמחים, תכשירים טבעיים ומוצרים הומיאופתיים שונים בהם ניתן להשתמש על מנת להקל על הכאב הנוצר מפצעי ההנקה. ניתן להתייעץ עם נטורופת או הומיאופת בכדי להשתמש בתכשיר רלוונטי ולהיעזר בטכניקות ושיטות טבעיות שונות.

אוורור האזור הפצוע: במצב של פצעים או סדקים יש להימנע מלבישת חזייה לוחצת שאוטמת את האזור. איטום ע"י בד שאיננו למעשה רפידה בעלת חומרים טיפוליים, עלול לעכב את החלמת הפצע ולייצר לחות מוגברת שתקשה על הטיפול בפצעים, בסדקים וכמובן בכאבים הנובעים מכך. ישנם אביזרים שונים דוגמת קונכיות הנקה המאפשרות אוורור לפטמות המגורות ומסייעות לאוויר לזרום בחופשיות ובאופן יעיל לתהליך ההחלמה וכן מגינות מפני חיכוך עם הבגד. יש לקחת בחשבון כי החלמת הפצעים בדרך זו עלולה לקחת זמן רב יותר.

 *הכותבת היא מדריכת הנקה מוסמכת ומלווה הורים לאחר לידה

>> מתהילה ועד נורת': שמות יורשי העצר של הסלבס לשנת 2013
>> כך נראית אהבה ממבט ראשון

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים