תינוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock, מערכת מאקו הורים)
בסוף זה ייצא | צילום: אימג'בנק / Thinkstock, מערכת מאקו הורים
אין תסכול גדול יותר להורה מאשר לראות את הילד שלו סובל. וכשמדובר בתינוק עם קשיי עיכול, הסבל מופיע במלוא העצמה באופן יומיומי כמעט. עצירות היא אחת מבעיות העיכול השכיחות ביותר אצל תינוקות וילדים. לרוב, העצירות תתחיל להופיע בשלב החשיפה למוצקים, ולרוב אפשר למנוע – או לפחות להקל – על התופעה, בעזרת מודעות וטיפול נכון. מאיה דיין, דיאטנית קלינית, נותנת טיפים לזיהוי, טיפול ומניעת עצירות אצל תינוקות.

לא מזהים עצירות לפי תדירות היציאות

כאשר מדובר על תדירות יציאות בקרב תינוקות יש להבין שאין מספר יציאות 'נורמלי' או לוח זמנים אחיד לכל התינוקות. מה שנורמלי לתינוק שלכם, לא בהכרח יהיה נורמלי לתינוק אחר. תינוקכם יכול להתפנות אחרי כל האכלה, או להמתין יום או יותר בין כל התרוקנות. בעיקרון, הרגלי היציאות של תינוקכם תלויים במה שהוא אוכל ושותה, עד כמה הוא פעיל והמהירות בה הוא מעכל את האוכל. לכן, ישנם סימנים אחרים שמעידים האם מדובר בעצירות. אחד הסימנים הוא תדירות יציאות נמוכה מהנורמה שאליה הוא רגיל, במיוחד אם התדירות הקבועה נמוכה מ-3 פעמים בשבוע. סימנים נוספים הם הפגנת אי נוחות בזמן עשיית הצרכים במשך יותר משבועיים וצואה קשה ויבשה. במקרים שבהם התינוק או הפעוט מפתח סימנים של 'התלכלכות' (דליפת צואה), עצבנות, חוסר תיאבון, ירידה במשקל, סימני דם על הצואה או כאבי בטן - יש לפנות לרופא בהקדם.

עוד בתשעה חודשים:

הנקה בלעדית היא המניעה הטובה ביותר לעצירות

במידה והתינוק ניזון מתמ"ל וסובל מעצירות, יש לוודא כי אתם מקפידים על הוראות ההכנה באופן מדויק, ולא מוסיפים יותר מדי אבקה למים. ניתן לנסות להחליף את סוג הפורמולה, אולם אם אין הטבה יש לפנות לרופא, במיוחד כאשר מדובר בתינוק בן פחות מארבעה חודשים.

תוסף הברזל עשוי לגרום לעצירות

יש סוגי תמ"ל שמכילים ברזל, אבל אלה לא אמורים לגרום לעצירות, מכיוון שריכוז הברזל בהם נמוך מאוד. תוסף הברזל, לעומת זאת, עשוי לגרום ליציאות קשות - לפיכך, מומלץ להתחיל לתת ברזל בהדרגה, ולהוסיף טיפה מדי מספר ימים, עד הגעה למינון המומלץ. אם בכל זאת אתם מתרשמים שהתוסף גורם לעצירות אין להפסיק את השימוש על דעת עצמכם, אבל ניתן לנסות להחליף לסוג אחר של תוסף, שאולי יתאים יותר לבטן של התינוק שלכם.

גם טעימות של מוצקים עלולות לגרום לעצירות

בהחלט כן. לכן מומלץ לתת את המזונות המוצקים והחדשים בהדרגה, כדי שמערכת העיכול תוכל להתרגל למזון החדש, ואם קיימת נטייה לעצירות יש להיות זהירים במיוחד עם מזונות שידועים כגורמים לעצירות (כמו בננות, אורז, אפרסמונים, סברס ורימונים). חשוב לצרוך סיבים תזונתיים - אם התינוק החל לאכול מזון מוצק מומלץ להציע דייסה המכילה דגנים מלאים כמו שיבול שועל, להקפיד על אכילת פירות וירקות כמו משמש, בטטה, אגס, שזיף מיובש, אפרסק, שזיף וברוקולי וכן לשלב קטניות כמו אפונה ושעועית. יש להקפיד על שתיית מים בסיום כל ארוחה, משום שסיבים תזונתיים סופחים נוזלים ובאופן פרדוקסלי עלולים לגרום לעצירות בהיעדר שתייה מספקת.

תינוק אוכל -אמא בוחרת (צילום: Marcy Maloy, GettyImages IL)
לא אפרסמונים, כן אפרסקים | צילום: Marcy Maloy, GettyImages IL

פעילות פיזית של התינוק תסייע להקלה בעצירות

אם התינוק כבר זוחל, יש לעודד אותו להיות פעיל ככל האפשר, על מנת להניע את פעולת המעיים. אם הוא פאסיבי, יש לעסות את בטנו בתנועות מעגליות, ולעשות לו תרגילי התעמלות שכוללים קיפול של הרגליים לכיוון הבטן.

לאו דווקא מיץ עגבניות

אם התינוק כבר חצה את גיל ארבעה חודשים, ניתן לתת לו מיצי פירות מסוימים לטיפול בעצירות: המומלצים ביותר הם שזיף מיובש, תפוח או אגס (מיצים אחרים לא יעזרו באותה מידה כמו אלו). לתינוקות בגיל 4-8 חודשים נותנים 60-80 מ"ל של מיץ פירות ליום, ולתינוקות בגיל 8-12 חודשים ניתן לתת עד 180 מ"ל.

עדיף להימנע מתרופות סבתא

"יש להימנע מהתערבות על ידי גירויים באזור פי הטבעת, כמו החדרת מדחום, ענפי פטרוזיליה או כל תרופת סבתא אחרת. אין לשדר לתינוק או לפעוט שמצב זה מטריד אותנו, כדי לא ליצור הקשרים רגשיים בעייתיים בנושא.

יש תרופה ללא מרשם רופא שעשויה לקהל

"לפי ההנחיות שפורסמו לאחרונה (2014) ע"י האיגודים האירופאי והצפון אמריקאי לגסטרואנטרולוגיית ילדים, הטיפול התרופתי המומלץ ביותר מבחינת יעילות ובטיחות בעצירות ילדים הינו PEG3350, כדוגמת הנורמלקס המותר לשימוש מגיל חצי שנה. התרופה מרככת את הצואה ע"י ספיחת מים הנמצאים באופן טבעי במעי. כך נוצרת צואה במרקם נורמלי, שעוברת במהירות לאורך המעי ויוצאת מהגוף בקלות ובאופן סדיר. מדובר באבקה ללא טעם, ריח וצבע ואף ניתן להמסה בכל משקה מועדף כך שהפעוט אפילו לא ירגיש בהבדל. בשימוש ראשוני יתכן שיעברו 1-3 ימים עד ליצירת פעולת מעיים תקינה ושגרתית. הנורמלקס אינו מצריך מרשם רופא, הוא נטול תופעות לוואי כמעט לחלוטין ובניגוד לחומרים משלשלים אין חשש להתמכרות או פיתוח תלות בו מפני שאינו נספג במערכת העיכול".

>> "חמודה, אני אחות 20 שנה. את יולדת היום"