פג קטן (צילום: reddit)
קטנים ועדינים כל כך אבל הגיבורים הכי גדולים שיש | צילום: reddit
הם קטנים ועדינים כל כך, אבל בפנים הם מלאים בתעצומות נפש כה גדולות – שבעזרתן הם מצליחים לשרוד. אבל לא רק הפג זקוק לכוחות. גם ההורים, שבדרך כלל הגיעו ללידה בהפתעה ולפני הזמן, צריכים למצוא בעצמם הרבה מאוד כוח להתמודד עם התקופה הראשונה לאחר הלידה של הפג.

איך עושים את זה? איך מתגברים על הקשיים, על חוסר הנוחות ועל המשבר האישי ולעתים גם הזוגי – וצולחים את השבועות הראשונים בשלום? אספנו את מיטב הטיפים מהורים לפגים שהיו שם.

עטפו את עצמכם ברשת תמיכה

כדי שתוכלו לעזור לפג שלכם, אתם בעצמכם חייבים לקבל עזרה. אל תנסו להיות גיבורים גדולים. אם יש לכם ילדים גדולים בבית, בטח ובטח שאתם זקוקים לסיוע נוסף – אבל גם אם אתם הורים צעירים והפג הוא ילדכם הראשון, המעמסה הרגשית, הפיזית וגם הטכנית בשבועות הראשונים יכולה להיות קשה מאוד ואתם לא חייבים להתמודד איתה לבד. בקשו מבני משפחה או מחברים שיעזרו לכם בהסעות, בארוחות, בתחזוקת הבית שנשאר מאחור כאשר אתם מבלים ימים ולילות בבית החולים. אל תחששו להיות חלשים – עזרה היא מה שדרוש לכם כדי להיות חזקים עבור התינוק שלכם.

דברו עם מי שכבר עבר את זה

הרשת עמוסה בפורומים או קבוצות פייסבוק של הרים לפגים, ובמקומות האלה אתם יכולים למצוא עצות מדויקות כמו גם אמפטיה ואוזן קשבת מאנשים שהיו או שנמצאים באותו המצב כמוכם. צרו קשר עם העמותה למען פגים בישראל (לה"ב). מעגלי תמיכה כאלה הם סופר חשובים ויכולים להפוך את החוויה להרבה פחות מאיימת ומתישה.

מצאו מקום להתנחל בו

אם בית החולים בו מאושפז התינוק מרוחק מהבית שלכם, אל תהרגו את עצמכם עם נסיעות מטורפות מדי יום או אפילו כמה פעמים ביום. מצאו בית של חברים או קרובי משפחה ובקשו לישון אצלם בלילות שבמהלך התקופה הקשה. ההבדל בין נסיעה של שעה לבין נסיעה של רבע שעה יכול לשנות את הימים הקשים האלה בצורה דרמטית, ולהקל עליכם מאוד. 

חיבוק (צילום: jupiter images)
תעטפו את עצמכם בתמיכה, תזדקקו לה כבר בהתחלה ואל תתביישו לבקש עזרה | צילום: jupiter images

התייעצו עם יועצת הנקה 

ההנקה חשובה לפגים אפילו יותר מאשר לתינוקות רגילים, אבל בדרך כלל הדרך אליה גם קשה יותר. יועצת הנקה יכולה להקל מאוד על התהליך ולהפחית במעט את התסכול. היא תלמד אתכם איך לרווח את ההנקות או השאיבות ואיך להגיע במהלך הזמן גם להנקה רגילה של התינוק הישר מהשד.

לקראת השחרור: התייעצו עם הצוות לגבי המשך התזונה

עוד בבית החולים סביר שהפג שלכם יקבל השלמה לחלב האם, בין אם זה באמצעות תוסף מיוחד אותו מוסיפים לחלב האם השאוב או על ידי תחליף  חלב מיוחד לפגים המגיע מוכן להאכלה בבקבוק. לקראת השחרור מבית החולים ובמידה והתזונה של הפג אינה מתבססת על הנקה בלבד כדאי שתתייעצו עם הצוות המטפל לגבי תחליף חלב מיוחד לפגים, כזה שהותאם במיוחד לדרישות התזונתיות המוגברות של פגים. תחליף חלב כזה מיועד לשימוש לאחר השחרור מבית החולים והוא בעל הרכב תזונתי עשיר יותר מתחליף חלב רגיל שלב 1 .

אל תוותרו על זמן עור לעור

"skin 2 skin" (שהות ממושכת בה התינוק נמצא במגע ישיר עם החזה של אחד ההורים) היא שיטה מומלצת לכל תינוק – אדרבה ואדרבה לפגים, המצויים בתקופה הראשונה לחייהם באינקובטור ולא מרבים לחוש את מגע הוריהם. לשבת עם התינוק צמוד לחזה בפגיה, כשמסביב הכל מצפצף ומואר בניאון, זה לא בדיוק נעים ומרגיע, וזה יכול להיות גם משעמם מאוד. אבל חשוב שלא תתייאשו: החיבוקים האלה משמעותיים במיוחד לתינוק שלכם, שזקוק להרגיש אתכם במגע עורו. 

תינוק פג שוכב על אימו (צילום: casenbina, Istock)
אל תוותרו על מגע עור לעור | צילום: casenbina, Istock

היו סבלניים

אם אתם לא מרגישים את החיבור המיוחל לתינוק, את הרגשות הצפים בכם, את האהבה שכל כך ציפיתם לה – אל חשש. גם עם תינוקות רגילים זה עשוי לקחת זמן, והורים לפגים מספרים שלאחר לידת פג לקח להם אפילו יותר זמן להתחבר רגשית אל הילד. תנו לעצמכם את הזמן להתאושש מהחוויה הקשה, תנו לתינוק את הזמן לגדול ולהתחזק, אל תהיו לחוצים והיו בטוחים – האהבה בוא תבוא.

וטיפ אחרון לימיי הפגיה: אל תשכחו קרם ידיים

חומר החיטוי בפגיות ממש משחית את כפות הידיים, ואם יש לכם תאומים פגים, מדובר בכמות כפולה שעוברת על האצבעות שלכם. קרם ידיים בתיק יכול פשוט לשדרג את היום שלכם