תינוק פג בתוך אינקובטור (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מוזיקה עושה פלאים לפגים, ובכלל | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
שלושת החודשים הראשונים מחוץ לרחם מכונים "הטרימסטר הרביעי", ובמהלכם התינוק מסתגל לחיים בעולם החיצוני. יש תינוקות שלוקחים את זה בקלות מפתיעה, אבל לאחרים קשה להסתגל לרעשים, לקולות, למגע ולשפע הגירויים שיש לעולם להציע להם. וכשהתינוק מקדים לצאת ונולד טרם זמנו, ההסתגלות נוטה להיות קשה הרבה יותר. בשנים האחרונות הוכיחו מחקרים רבים כי מגע, ובפרט מגע ישיר של עור בעור, מסייעים לפגים להסתגל בקלות רבה יותר לעולם ומשפרים את מצבם הפיזי, וכעת מגלה מחקר חדש: גם למוזיקה יש השפעה מיטיבה על תינוקות שנולדו הרבה לפני הזמן.

"נשמו טוב יותר ואף בכו פחות בבדיקות דם"

המחקר, שנערך בביה"ח "בית ישראל" בניו-יורק והקיף 272 פגים, גילה כי פגים שנחשפו למוזיקה, הציגו דופק אטי יותר (לפגים בדרך כלל יש דופק מהיר מהרצוי), נשמו טוב יותר, ישנו טוב יותר ואפילו חיזקו את רפלקס המציצה שלהם. החשיבות של כך היא גדולה שכן מדובר בנקודת תורפה ידועה של פגים, שמתקשים ביניקה ובאכילה מבקבוק ולעתים נאלצים להיות מוזנים בצינורית. החוקרים, שעבודתם התפרסמה בכתה העת הרפואי היוקרתי PEDIATRICS, גילו כי האפקט הושג באמצעות סגנונות שונים של מוזיקה, שהדבר המשותף היחיד לכולם היה שנוגנו בקצב אטי יחסית, כדי שיידמו לשיר ערש יותר מאשר לשיר רגיל.  הרופאים בפגייה ציינו כי התינוקות שנחשפו למוזיקה לפני הבדיקות ובמהלכן הראו פחות סימני כאב, ובכו פחות גם בבדיקות לא נעימות כמו לקיחת דם או צילומי MRI.

הפגים חולקו לשלוש קבוצות: קבוצה אחת שמעה מוזיקה חיה, שנוגנה עבורם בפגייה על ידי מטפלים מוסמכים במוזיקה. הקבוצה השנייה שמעה דיסק של רחשי ים וגלים, והקבוצה השלישית שמעה שירים שנבחרו על ידי ההורים: מרוווין גיי, ביטלס וכל שיר שההורים הציעו. לדברי ג'ואן לואי, מובילת המחקר ומנהלת המרכז לטיפול במוזיקה של בית החולים, המוזיקה החיה הביאה לשיפור המשמעותי ביותר ברפלקס היניקה של הפגים, והשיפור המשמעותי ביותר בנשימה הושג עם מוזיקת קולות גלי הים. השירים הרגילים, שבחרו ההורים, האטו את קצב פעימות לבם של הפגים בצורה האפקטיבית ביותר.

תינוק פג שוכב על אימו (צילום: casenbina, Istock)
מגע, שקט יחסי ורוגע. אקוטיים לטיפול בפג | צילום: casenbina, Istock

4 כללי בסיס בפגייה: שקט, מגע, תאורה ומוזיקה נעימה

"בשנים האחרונות חוקרים הרבה מה אפשר לעשות בשביל לשפר את מצבם של הפגים, מעבר לטיפול הרפואי הסטנדרטי", אומרת ד"ר קיילה מרקס, מומחית בניאונטולוגיה במרכז הרפואי סורוקה מקבוצת הכללית. "יש כבר כמה כללי בסיס, כמו לשמור על שקט בפגייה, לדאוג שהמכשירים לא יצפצפו בקול רם מדי באופן קבוע ושהצוות וההורים ידברו בקולות נמוכים, לדאוג שהאורות לא יהיו מסנוורים מדי ולצמצם כמה שאפשר את הבדיקות הכואבות. אחד הדברים המשמעותיים ביותר הוא מגע פיזי – אנחנו מאוד מעודדים את ההורים לגעת כמה שיותר בפגים, ובמיוחד בשיטת הקנגרו, שבה ממש מכסים את התינוק על העור החשוף של אמא או אבא שלו. גילינו שמגע עוזר לגדילה של הפגים ומביא לשחרור מוקדם יותר מהפגייה, וגם מגביר את ייצור החלב אצל האמא, ואני בטוחה שגם למוזיקה יכול להיות אפקט חיובי על מדדים שונים". 

>> הטיפול הפג: כל מה שצריך לדעת

עוד בתשעה חודשים:
הריון שיק: תכירו את לילו שלו, שבוע 22, הכי שיקית 
לידה בשידור חי: "עולם, אישתי יולדת. תראו!"
הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים