התינוק הרך שלנו שזה עתה נולד נראה לנו בימיו הראשונים כה שברירי ופגיע, וכשאנו מביטים בגופו הקטנטן לא אחת עולה איזו בהלה שמא לא נצליח לתת לו את כל מה שהוא צריך כדי לגדול. מה עושים? ראשית חשוב להבין שהתינוקות שלנו נולדים עם יצר הישרדותי לא רע, כשהתינוק רעב אתם תשמעו זאת היטב, ועם הזמן גם תלמדו להבחין מתי הוא שבע, מתי הוא בוכה כי הוא עייף או כי הבטן מציקה לו ומתי הוא פשוט רוצה חיבוק של אימא ואבא. ואם אתם בכל זאת מודאגים, זכרו שאתם לגמרי לא לבד, לצדכם עומדת מערכת שלמה שתומכת בכם מהרגע הראשון החל מרופאי ילדים, אחיות, טיפת חלב ויועצות הנקה שידעו להנחות אתכם לאורך הגדילה של התינוק.

ובכל זאת, כיצד נוודא שהתינוק הרך שלנו מקבל את מה שהוא צריך לגדילתו? ביקשנו מד"ר גור שמואל, מומחה ברפואת ילדים ומנהל מרכז בריאות הילד בכללית כפר סבא, לסייע לנו להבין טוב יותר על תזונת התינוקות הרכים.

"ראשית חשוב להדגיש כי התזונה המומלצת ביותר לתינוקות עד גיל חצי שנה היא הנקה", מסביר ד"ר גור. "חלב האם הוא למעשה ורסטילי, כלומר הוא משתנה בהתאם לצרכים של התינוק. יש בו יתרונות משמעותיים מבחינת המערכת החיסונית והמערכת המטבולית והוא זמין ולא דורש הכנה מיוחדת". ובכל זאת יש מקרים שבהם ההורים יוותרו על ההנקה: "יש מצבים שבהם ההנקה קשה מדי, האם מתקשה או כואבת, התינוק רוצה לינוק אבל לא מצליח לעשות זאת נכון מסיבות כאלו ואחרות, או שההורים בוחרים שלא להניק מסיבותיהם שלהם, ובמקרים אלו יש להעניק פתרון אחר שהוא הולם, תואם ונכון לגדילה ולהתפתחות של התינוק".

תרכובת מזון לתינוק, או בקיצור תמ"ל, נותנת מענה לצרכים התזונתיים של התינוק במטרה להיות כמה שיותר קרובה להנקה, והיא כוללת את המרכיבים הנמצאים בחלב אם מבחינת הרכב חלבון, שומנים, פחמימות, ויטמינים, חומצות ומלחים. "חלק מהפורמולות כוללות תוספים נוספים כמו פרוביוטיקה שמעניקה מענה למערכת המעי וחומצות שומן ארוכות", מסביר ד"ר גור. ואכן נראה כי שילוב של סיבים פרהביוטיים בכמות גבוהה, כמו זו הקיימת לדוגמה בתחליף נוטרילון, הוכחה כבעלת השפעה חיובית על בריאות התינוק.

המרדף אחרי הקילוגרמים

אולם זה לא משנה באיזו דרך בחרתם, יש דבר אחד שימשיך להטריד הורים מהחודשים הראשונים וגם אחרי שילדיהם יעמדו מתחת לחופה: האם הם אוכלים מספיק? מרגע הלידה אתם תתבקשו להתחיל לעקוב אחר משקל התינוק, ועל קצב עליית המשקל. "עליית משקל התינוק תלויה במצב בריאותו ובמועד היוולדו. תינוק בריא שנולד במועד אמור לעלות בסביבות ה-30 גרם ביום, כשבסך הכול צריכה להיות עלייה של בין 150 ל-200 גרם בשבוע. כמו כן, עד שבועיים ללידה תתכן גם ירידה במשקל, כשירידה מקובלת היא ירידה של עד 10 אחוז ממשקל הלידה. לאחר מכן התינוק אמור לחזור למשקל הלידה", מסביר ד"ר גור. ומה צפוי בהמשך הגדילה? "תינוק ממוצע שנולד במועד,  כשעליית המשקל תקינה, אמור פחות או יותר להכפיל את משקל גופו בסביבות גיל 5–6 חודשים, לשלש אותו בגיל שנה ולהגיע למשקל של פי ארבע בגיל שנתיים".

תינוק חמוד (צילום: Shutterstock)
לעקוב אחר משקל התינוק | צילום: Shutterstock

המעקב אחר משקל התינוק יכול להישמע מעט מלחיץ, אך אתם לא לבד וישנם לא מעט גורמים מקצועיים שמטרתם היא לייעץ ולסייע לכם לגבש את התזונה הטובה ביותר לתינוקכם, לעקוב אחר גדילתו ולהתריע בכל מקרה של בעיה. "בשבוע הראשון לאחר הלידה ההורים נפגשים עם אחות טיפת חלב שתפקידה להעניק יעוץ כללי בנוגע לתזונה, להדריך בנושא ההנקה ולתת טיפים ועצות כיצד להתגבר על הקשיים. בגיל חודש התינוק מגיע לבדיקה אצל רופא הילדים. בשלב זה כבר אפשר לנסות לזהות אם ישנה בעיה. הרופא בוחן את מצבו הבריאותי הכללי של התינוק ואת העלייה במשקלו בהשוואה למה שמצופה מהמדדים המקובלים. כמובן שאנחנו לא עומדים על קוצו של גרם, אך אם יש חריגה נוכל לנסות לזהות מה גורם לה", מסביר ד"ר גור. "ננסה להבין אם מדובר בתינוק בריא, האם הוא יונק או מקבל תמ"ל, נבדוק אם כמות האוכל תואמת לכמות הנדרשת ביחס למשקלו ולגילו על פי נוסחאות קיימות ונשאל על היציאות של התינוק".

"לאפשר לתינוק גדילה והתפתחות תקינה"

קיימים כמה גורמים שיכולים להשפיע על גדילת התינוק החל מדרך האכלתו ועד לתופעות רפואיות כמו החזר ושטי או רגישות לחלב, אך בחירה בתמ"ל מסוג מסוים יכול לתת מענה למצבים שונים שמפריעים להתפתחות התינוק. "מטרת התמ"ל לאפשר לתינוק גדילה והתפתחות תקינה במקרה שהתינוק לא יונק או בנוסף להנקה", מסביר ד"ר גור, "אך גדילה לא נמדדת רק במספר על המשקל, התרכובת צריכה להביא להתפתחות תקינה של המוח, להיות זמינה מבחינת הספיגה במעי ולהעניק מענה למצבים כגון אי שקט, כאבי בטן, אי סבילות ללקטוז או החזר ושטי".

ואכן הורים רבים חוששים כשהתינוק פולט את המזון לעיתים תכופות בכמויות גדולות ותוהים האם התינוק שלהם סובל מתופעה המכונה 'ריפלוקס' או בעגה הרפואית 'החזר ושטי'. "החזר ושטי היא תופעה טבעית המתרחשת אצל כל התינוקות, היא מתרחשת כשתוכן הקיבה עולה לוושט אם בשל זווית הכניסה של הוושט או הטונוס בשריר שמפריד בין הוושט לקיבה. ברוב המקרים לתופעה זו אין כל משמעות, היא אומנם עלולה לגרום לאי שקט ולפליטה מרובה אך היא לרוב חולפת לאחר חודשים מספר" מסביר ד"ר גור.

אך מה אם התינוק פולט בכמות שפוגעת בעליית המשקל, או שכתוצאה מההחזר הוושטי חלק מהמזון נכנס לריאות? אז יש צורך בהתערבות. "ההתערבות נעשית על ידי פורמולות שחלק מהרכיבים שבהן הופכים את המזון לסמיך יותר וקשה לפליטה", מסביר ד"ר גור. כך למשל פורמולת נוטרילון AR היא פורמולה המכילה את רוב המרכיבים של פורמולה רגילה, אך היא מכילה גם תוסף של סיב המופק מחרובים ומסייע לתינוקות הפולטים. עוד מוסיף ד"ר גור כי "החזר ושטי יכול להתרחש גם בהנקה, אז אני בוודאי לא אפסיק את ההנקה אלא ארווח את הארוחות וארגיע את ההורים מתוך ידיעה שבמרבית המקרים לאחר כמה חודשים התופעה הזו נעלמת או פוחתת".

תינוק פולט (צילום: Shutterstock)
הורים רבים חוששים כשהתינוק פולט את המזון | צילום: Shutterstock

תופעה נוספת שעלולה להתרחש אצל תינוקות שניזונים מתמ"ל הוא רגישות לחלבון פרה, "אצל רוב התינוקות הרגישות הזו נעלמת לקראת גיל שנה, ובכל זאת יש כמה נורות אדומות שכדאי לשים לב אליהם כמו חוסר עלייה במשקל, אי שקט, תפרחות שעלולות להופיע סביב הפה, יציאות שלשוליות ויציאות דמיות. במקרים אלו ניתן לתת פורמולה מיוחדת כמו נוטרילון פפטי המכיל חלבון שעבר פירוק", מסביר ד"ר גור.

חשוב לזכור כי לא כל חריגה קטנה מהטווח הממוצע מצביעה על בעיה. "למרות כל האמור, תינוק הוא לא שעון שוויצרי, וטוב שכך. טווח עליה של 150–200 גרם בשבוע מסייע לנו למעקב כללי, אבל יש ילד שיעלה בשבוע אחד רק 100 גרם ובשבוע שלאחריו יעלה 700 גרם. יש תקופות של קפיצות גדילה כשהתינוק לא מפסיק לינוק כל היום, ויש ימים שבהם הוא בעיקר ישן", מסביר ד"ר גור ומסכם: "כדי להבין אם התינוק אוכל מספיק טוב יש להביט עליו בצורה הוליסטית, לא רק על המשקל שלו אלא על מצב הרוח, על מידת הפעילות שלו ועל קשר העין. המשקל הוא מדד חשוב אבל הוא בהחלט לא המדד היחיד לבריאותו".