אמא עם תינוק אחרי לידה (צילום: SerrNovik, Istock)
"רוב התינוקות יסבלו מבעיות עור אחרי הלידה" | צילום: SerrNovik, Istock

אפילו ותק מינימלי בהורות יכול להספיק. די מהר אתם לומדים שחופשת לידה היא הכל חוץ מחופש, ש"לישון כמו תינוק" זה לא איחול אלא איום ושגם הטוסיק שלו לא ממש חלק.

עור של תינוקות, שמשמש כר פורה לקופירייטרים בקמפיינים למרככי כביסה, הוא אמנם הדבר הכי מתוק וריחני בעולם, אבל לא מעט קורה שיש בו כל מיני קילופים, פריחות וכתמים מדאיגים. מתי זו סתם בעיה אסתטית, ומתי כדאי ללכת לרופא עור? ומהן דרכי הטיפול? מדריך קצר במיוחד בשבילכם.  

1. אסתמה של העור

אסטמה של העור, או בשמה "אטופיק דרמטיטיס", הינה אחת התופעות השכיחות ביותר בקרב תינוקות - עד כ- 30% מהתינוקות סובלים ממנה ברמה כזו או אחרת.

איך מזהים: יכולה להופיע כפריחה קלה, במקרים קשים מתבטאת באודם ואפילו סדקים. מגיעה בדרך כלל גם עם נזלת אלרגית.

מה עושים: "רוב הילדים נפטרים ממנה במהלך הילדות", מציין ד"ר בוריס צוקרוב, רופא עור ויועץ למוסטלה, מותג דרמו-קוסמטיקה המתמחה בטיפול וטיפוח עור של תינוקות ושל נשים בהריון ולאחר לידה. "יש תכשירים, בכל מיני דרגות מינון, שנועדו לטפל במקרים הפחות קלים". זאת ועוד, תפיסה לפיה אין צורך – ואפילו אסור – להשתמש בקרם לחות עבור התינוק, מחשש לסתימת נקבוביות, היא שגויה ומזיקה, מדגיש ד"ר צוקרוב. "אין צורך לתת לתינוק לסבול. חשוב לשמן את העור, במיוחד אצל תינוקות שסובלים מאטופיק דרמטיטיס".

תכשירים מומלצים במיוחד ליובש קשה בעור של תינוקות הם לקטופיל - תחליב סבון טיפולי של כצט, אותו מוסיפים למי האמבטיה כדי להשאיר את עור התינוק שמנוני ולח, וקרם קלנדולה לחורף של ולדה, שיש לו ריח נעים והשפעה פלאית ומהירה על הנגע.

 2. קשקשי ראש

אחרי הלידה, תגלו כי הראש המתוק של התינוק מתמלא קילופים. לתינוקות רבים ישנם קשקשים על הקרקפת, אשר לעיתים מדיפים ריח מחשיד.  

איך מזהים: קשקשים ויובש באזור הקרקפת, בצבע לבן או צהבהב.

מה עושים: בניגוד למה שהסבתות אומרות, זה לא תמיד עובר לבד, וצריך לטפל – אחרת, הקשקשים עלולים להתעבות ולגרום לזיהומים ודלקות. "יש תכשירים ייעודיים שמורחים כמה שעות לפני החפיפה. הם מרככים את הקשקשים, ואחרי האמבטיה וחפיפת הראש מברישים את הקרקפת במסרק סמיך, שמוציא את רובם", מפרט ד"ר צוקרוב. "בכל מקרה, אסור לקלף או למשוך את הקשקשים. אם מטפלים בזמן זה עובר לבד, אבל אם מטפלים לא נכון אפשר לגרום נזק, לכן מומלץ כמובן להגיע לרופא כדי להתאים את אופי הטיפול לגיל התינוק ולחומרת המצב".  

 3. תפרחת חיתולים

ברוב המקרים, התפרחת נגרמת כתוצאה מהשתן והצואה. לעיתים נדירות נגרמת ממחלת עור.

איך מזהים: אדמומיות חריגה או פצעים באזור החיתול.

מה עושים:  "בכל מקרה, כדאי להגיע לרופא עור, ולא לרופא הילדים, שיגיד אם מדובר בתפרחת רגילה או במשהו שדורש טיפול. חשוב להחליף חיתול לעתים קרובות, גם בלילה, ובכל החתלה להסיר את המשחה ולמרוח משחה חדשה. כמובן שאסור לשפשף חזק מדי במים וסבון או במגבונים, אלא מומלץ לטבול צמר גפן בשמן אמבט ולנקות בעזרתו".  

4. אקנה

הרבה לפני שהוא מתחיל לטרוק לכם דלתות, העור של התינוק שלכם עושה חזרה גנרלית לגיל ההתבגרות. פצעונים קטנים, שלא רק נראים כמו אקנה – הם פשוט אקנה.

איך מזהים: פצעונים על הפנים, בעיקר באזור הלחיים והסנטר.

מה עושים: "ברוב המקרים אין צורך בטיפול, שכן מדובר בהשפעה של ההורמונים של האם, שעוברים בהריון ובהנקה", אומר ד"ר צוקרוב. כמובן שאסור לפוצץ, במקרים קשים יש שטיפות וקרמים מיוחדים לתינוקות, שרופא עור יכול לרשום".  

5. נקודות חן

רוב התינוקות לא נולדים עם נקודות חן, אלא מפתחים אותן החל מגיל כמה חודשים ולאורך הילדות, ואפילו בשנות ה-20 שלהם. "הכללים שמוכרים לרובנו, לפיהם נקודה בצבע משתנה או בעלת גבולות לא מוגדרים היא חשודה, נכונים על פי רוב, אבל מומלץ לגשת לרופא עור עם כל נקודה חדשה שיוצאת לתינוק, ולבדוק אותה", מציין ד"ר צוקרוב.

איך מזהים: מחפשים.

מה עושים: לרופאי עור יש היום שיטה חדשה לבדוק נקודות, בעזרת דרמטוסקופ, מכשיר שחודר את הנקודה עם קרן אור ומודד את ההחזר של הקרן. אם יש נקודה חשודה מסירים בניתוח קטנטן.

6. כתמי לידה

לא, העובדה שלא אכלת תות כשרצית לא גורמת לתינוק להיוולד עם כתם בצורת תות. "נהוג לומר שכתם עד גודל של 5 ס"מ זה בסדר, אבל תלוי בצבע, במיקום ובעומק החדירה לעור.

איך מזהים: קשה לפספס.

מה עושים: "יש כתמים עמוקים ומסוכנים, שיכולים לחדור את שכבות העור והשומן ולהגיע עד מערכת העצבים", אומר ד"ר צוקרוב. "יש כתמים שצריך לטפל בהם, בדרך כלל רואים את זה כבר בחדר הלידה וקוראים לרופא עור. אם חושדים שהכתם עמוק בודקים אותו בעזרת CT או MRI , ויש כל מיני סוגים של ניתוחים שנועדו לפתור את הבעיה במקרים חריגים במיוחד".

צפו: מהי הדרך האופטימאלית לשמירה על עור התינוק?
לקבלת חיתולי פמפרס להתנסות מתנה הכנסו