בעוד הנקה היא משהו שנשים רבות נהנות ממנו, הרי שכאשר מגיעים להתייחס לשאיבת חלב המצב עלול להיות שונה, ולא בכדי: שאיבת חלב באמת עשויה להיות לא נעימה במיוחד. חלב אם שאוב יהיה תמיד תוספת מבורכת ומצוינת לתזונת התינוק, אבל לא אם זה בא על חשבון בריאותה ורווחתה של האם השואבת.

חשוב לזכור שהשאיבה היא מיומנות נרכשת שדורשת אימון וסבלנות. יכולת השאיבה תלויה בטכניקת השאיבה, סוג המשאבה, גודל המשפך, שעת השאיבה ואורכה. לכן גם אם בפעמים הראשונות כמות החלב שתצא תהיה קטנה, אין זה יעיד כלל וכלל על כמות החלב בשד עצמו. יש ללמוד את מלאכת השאיבה ולהבין שגם הגוף שלנו צריך זמן על מנת להתרגל לספק כמויות נוספות של חלב.

אמהות שואבות חלב ממגוון סיבות וזאת משום ששאיבת החלב נועדה לא רק כדי להוציא חלב עבור הארוחה הבאה של התינוק, אלא גם לצורכי שימור כמויות והגברת ייצור החלב. ישנן אימהות אשר מתחילות בשאיבה אינטנסיבית מייד לאחר הלידה, יש אימהות ששואבות לקראת חזרתן לעבודה ויש הנוהגות לשאוב על מנת שיוכלו להתפנות לעיסוקים אחרים או כדי שמישהו אחר מבני המשפחה יוכל גם כן ליהנות מדי פעם מהאכלת התינוק.

איך משיגים משאבת חלב?

מותגים שונים מייצרים משאבות חלב, ואפשר כמובן לקנות אותן. אפשרות טובה וחסכונית יותר היא להשאיל משאבה ממכרה שלא משתמשת בשלה, או להשכיר משאבה בסכום סמלי מעמותת יד שרה, לה סניפים ברחבי הארץ.

אילו משאבות חלב יש?

אין תמונה
שימי לב לגודל המשפך. הדוגמנית דוטון קרוז במלאכה
התאמת המשאבה לשד הינה אישית ולא כל משאבה מתאימה לכל אחת. ישנו מגוון עצום של משאבות, ידניות או חשמליות, חד צדדיות או כפולות. בקצב החיים המהיר שבו אנו חיים אמהות לרוב מעדיפות משאבות חשמליות, אך גם בין משאבות אלו יש מבחר גדול ולכן חשוב להתאים את המשאבה לצורכי השאיבה. כך למשל, אמא שנוהגת לשאוב מספר פעמים ביום תזדקק למשאבה שונה מזו של אמא הנוהגת לשאוב אחת לכמה ימים.
כך או כך חשוב לזכור שהשימוש במשאבה אינו צריך להכאיב. כאשר השאיבה הינה יעילה, השד יוצא רך יותר אחריה ולא אמורים לחוש כל כאב או רגישות. 

שימי לב לגודל המשפך

כשאת בוחרת משאבת חלב, שימי לב שניתן להשיג משפכים בגדלים שונים עבור גדלים שונים של פטמות.  
כאשר הפטמה משפשפת את צידי התעלה זהו סימן שהמשפך קטן מדי.

מתי רצוי לשאוב?

באופן כללי ניתן לשאוב בכל זמן שנוח לך. נשים רבות מצליחות לשאוב טוב יותר בשעות הבוקר משום שהשדיים מלאים לאחר הלילה וזרימת החלב טובה יותר, אך אין זה מחייב. ניתן לשאוב כשהתינוק נרדם, אחרי הנקה או אפילו בזמן הנקה.  מה שחשוב הוא לשמור על שיגרת שאיבה וזמנים קבועים, כלומר לשאוב מדי יום בשעה פחות או יותר קבועה. לא חובה לדייק על השעה אך גם לא מומלץ לשאוב ביום אחד בבוקר ולמחרת בערב. הקפדה על זמני שאיבות יכולה לסייע לגוף להתרגל לביקוש הגובר לחלב ולספק את הכמויות הנדרשות.

איך להגביר את ייצור החלב בזמן השאיבה?

בזמן הנקה משתחרר בגוף האם הורמון טבעי המעורר את ייצור החלב בשד, אבל בזמן השאיבה זה לא תמיד קורה. חשוב למצוא מקום נעים לשבת בו, לנשום נשימות עמוקות לפני שמתחילים לשאוב ולחשוב מחשבות טובות על התינוק ממש כמו בדמיון מודרך. פעמים רבות הסתכלות בתמונות התינוק או הרחת בגד או חיתול בד יכולים לעזור. למרות שזה נשמע כמעט בלתי אפשרי בשביל אמא לתינוק, נסי להגיע לשאיבה רגועה ונינוחה ככל האפשר. שאיבת חלב בזמן עייפות עלולה להאט את קצב שחרור החלב. כמו כן שימי לב  לעיתים קורה שלאחר כמה שבועות או חודשים של שאיבה מוצלחת, נשים מרגישות לפתע ירידה בכמות החלב הנשאב. "מומלץ להקדים תרופה למכה ולנסות מראש לשאוב מעט יותר מהדרוש. כך כשתתרחש הירידה עדיין נוכל לספק את צרכיו של התינוק במלואם", אומרת לנו מלכה חבלין, יועצת הנקה מוסמכת של מטרנה.

אל תשכחי לשתות

אין תמונה
חלב שאוב לא מחממים במיקרו
כמו בהנקה בדיוק, גם פעולת השאיבה מגבירה את הצמאון. לפני שאת מתיישבת עם המכונה, הקפידי למקם לידך בקבוק מים קטן או כוס. את תזדקקי להם.

שמרי על הגיינת החלב והמשאבה

לפני השאיבה חשוב לשטוף ידיים בסבון וכמובן גם לאחר השאיבה יש לשטוף עם סבון את החלקים הבאים במגע עם החלב ולייבש היטב. במשאבות חשמליות ישנה צנרת שעלולה להתמלא בטיפות חלב שקשה לשטוף אותן ובכדי לפתור זאת ישנם יצרני משאבות שמוסיפים סנן (פילטר) אנטיבקטריאלי. יחד עם זאת, במשאבות רבות יש תא מפריד שבהן אין כלל קשר בין הצינורית לקונוס השאיבה. אמהות רבות נחרדות משום שאסור לשטוף את הצינורית במים, אבל החלב שנשאב מטפטף ישירות לתוך הבקבוק ולא עובר כלל בצינור! אז אפשר להירגע..

 זהירות, מטפטף

בסיום השאיבה, כאשר את מפרידה את הקאפ מהשד, טיפות של חלב עשויות לטפטף מהפטמה אל החולצה או הבטן שלך. כדאי לך להצטייד מראש בחיתול בד או מגבת, ולהספיג את האיזור הלח כשאת מסיימת לשאוב.

איך שומרים חלב שאוב?

חלב אם שאוב אפשר לשמור עד 10 שעות בטמפרטורת חדר של 19-22 מעלות צלזיוס, ועד 4 שעות בטמפרטורת חדר של 22-25 מעלות צלזיוס. ניתן לשמור חלב אם שאוב במקרר עד 8 ימים, ועדיף בכמויות קטנות המתאימות להאכלה אחת, על מנת לצמצם את הבזבוז. מומלץ לציין על כל מנה את תאריך השאיבה. ניתן להקפיא חלב אם עד שלושה חודשים, אבל לא בדלת של המקפיא, שהטמפרטורה בה קרה פחות מאשר בחלל הפריזר.

איך לחמם חלב שאוב?

חלב שאוב לא מחממים במיקרו, שעשוי לחמם באופן לא אחיד ולגרום לכוויות - אלא בתוך כלי של מים חמים עד שיגיע לטמפרטורה הנכונה. אפשר להוציא את החלב מהמקפיא למקרר ולהשתמש בו בתוך 24 שעות מרגע ההוצאה למקרר. מכיוון שהשומן מהחלב נוטה להיפרד ולצוף למעלה לאחר ההפשרה, חשוב להקפיד לנער בעדינות את החלב המופשר.

>> לעוד מדריכים של "הבייבי שלי"