תינוק עם פצעונים על פניו (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"לא רק בגלל הנקה או זיעה". אקנה של תינוקות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
בדיוק כמו הביטוי המטעה "לישון כמו תינוק", גם הקלישאה "חלק כמו עור של תינוק" מתנפצת די מהר אחרי הלידה. אומרים שזה קורה בגלל ההורמונים שהתינוק סופג בהריון ובהנקה, משערים שזה בגלל זיעה או רגישויות שונות.

בשורה התחתונה, ואין דרך נעימה לומר זאת: יש תינוקות מחוצ'קנים. אז למה זה קורה באמת? ומה אפשר לעשות? קבלו מדריך קצר.

"יש מצבים בהם ההנקה דווקא משפרת את המצב"

1. נתחיל מהצהרה: כן, יש אקנה גם אצל תינוקות. "בשנים האחרונות מחלקים את האקנה שמופיעה בגיל הינקות לשתי קבוצות", אומר ד"ר יצחק קונפינו, רופא עור ילדים בבית החולים וולפסון ובקופת חולים מאוחדת. "המופע המוקדם, ממש בשבועות הראשונים לחיים, מכונה בשפה מקצועית  cephalic pustulosis והוא אינו 'אקנה אמיתי'. מדובר בפצעונים קטנים, צהבהבים או אדמדמים, בעיקר בעור המצח, הלחיים, הסנטר ולעתים גם בקרקפת.

"לרוב התופעה חולפת מעצמה בלי צורך בטיפול.  אקנה 'אמיתית' יכולה להתפתח בגיל מאוחר יותר, ואז נראה נגעים הדומים לפצעונים של מתבגרים, כלומר קומודונים ("שחורים") ואפילו מוגליות. את האבחנה כדאי שיעשה רופא עור, עדיף עם התמחות בילדים, כדי להבטיח שלא מפספסים כלום ומציעים להורים טיפול מיטבי במידת הצורך".

2. אין הוכחה שדווקא ההנקה מחמירה את המצב. "תינוק עובר סערה הורמונלית אחרי הלידה, ולא ידוע האם הנקה מחמירה את מצב הנגעים בעור, משפרת אותו או לא קשורה אליו כלל", אומר ד"ר קונפינו. "מכיוון שכך, אין סיבה להפחית הנקות או לסיים הנקה בגלל מצב העור, ואם יש צורך יינתן טיפול תרופתי לבעיה". ד"ר מירי קרנר, מומחית לרפואת עור בביה"ח העמק מקבוצת הכללית, מוסיפה: "למעשה, ישנם מצבים של עור בעייתי, כמו למשל אטופיק דרמטיטיס, שבהם הנקה משפרת את המצב, ולכן כמובן שאין מפסיקים הנקה בגלל בעיות עור".

3. את לא יכולה לעשות כלום כדי למנוע את הבעיה. "אין משהו שהאמא יכולה לעשות בהריון או אחרי הלידה שימנע את הופעת הפצעונים", מסביר ד"ר קונפינו. "לרוב הנגעים חולפים מעצמם, בלי צורך בטיפול מיוחד מעבר להיגיינה רגילה של תינוק, אבל חשוב לגשת להתייעץ עם רופא, שיכול להבדיל בין דברים לא משמעותיים (גם אם לא נעימים לעין) לבין תופעות שדורשות טיפול". 

ההנחייה הגורפת: לא לגעת בפצעים

"אנחנו לא יודעים על שינוי תזונתי או טיפול שהאם יכולה לשקול במהלך ההריון והוכח כיעיל כדי למנוע אקנה אצל התינוק", מוסיפה ד"ר קרנר. "ובכל מקרה, חשוב לא לעשות שינויים קיצוניים בתזונה במהלך ההריון, ולא ליטול תרופות או תוספים מבלי להתייעץ עם הרופא המטפל או עם מכון טרטולוגי".

4. אסור כמובן להשתמש בתכשירים על דעת עצמכם. "כמובן שאין להשתמש בסבונים, קרמים או משחות שמיועדים לאקנה של מתבגרים אלא בהוראת רופא", מזהיר ד"ר קונפינו, "ורצוי לא להפריז גם בסבונים המיועדים לתינוקות. אם יש צורך, הרופא ירשום לכם משחות אנטי פטרייתיות או כאלו המכילות מינון נמוך של סטרואידים. במקרים אחרים תכשירים אנטיביוטיים, וגם אז חשוב להקפיד על המינון הנדרש ולא להגזים".  "חשוב לא לנסות לייבש את העור, כמו שנוהגים באקנה של מתבגרים, אלא דווקא להקפיד על שימון וליחוח, באמצעות שמני אמבט וקרם לחות טבעיים ככל האפשר, לא מבושמים וללא חומרי שימור", מוסיפה ד"ר קרנר.

אקנה של תינוקות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"תוצאה של סערה הורמונאלית אחרי הלידה" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

5. וגם לא לגעת בפצעים. "בדיוק כמו בטיפול בפצעונים של מתבגרים, ההנחייה הגורפת היא לא לגעת: לא לפוצץ חלילה, לא לגרד ולא ללחוץ על הנגעים", אומר ד"ר קונפינו. 

6. ורק לוודא: האם אקנה בינקות מעידה על עתיד עגום בתחום? "אין הוכחות מחקריות, אבל מניסיוננו, למקרי אקנה "אמיתי" בגיל הינקות יש נטייה לחזור גם בגיל ההתבגרות", אומר ד"ר קונפינו. "עם זאת, חשוב לזכור שיש לנו היום תרופות ותכשירים יעילים מאוד להתמודד עם הבעיה הזו, כך שבטיפול נכון אפשר להגיע לתוצאות יפות".

>> ועוד 6 בעיות עור שכיחות של תינוקות