פוטו תרפיה לתינוק - צהבת יילודים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
פוטו-תרפיה: אחת מדרכי הטיפול בצהבת | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

בכל בית חולים הסיירת הזו פועלת חרישית. האחיות מסתובבות בין המיטות של האמהות הטריות, מפתיעות אותן ומכריזות: באנו לראות אם הוא צהוב. לא, אף אחד לא חושד שנולד לכם בארט סימפסון קטן, הן פשוט לבדוק האם לתינוק שלך יש צהבת.

אז ממה בעצם נגרמת הצהבת? והאם באמת תצטרכו לדחות את הברית בגללה? פרופ' פרנסיס מימוני מנהל בית החולים לילדים "דנה דואק", במרכז הרפואי ת"א, עונה על כמה שאלות צהובות במיוחד.

גילוי הצהבת באמצעות בדיקת דם פשוטה

1. מה זה בכלל צהבת יילודים? הצהבת מתאפיינת בצבע צהוב, שמופיע בעיקר בעור ובעיניים. ההצהבה נגרמת מה"בילירובין", פיגמנט שמצוי בדם ואמור להתפרק בכבד. למעשה, ישנם שני סוגים של צהבת: צהבת פיזיולוגית, שבה הבילירובין "משוחרר" ואינו נקשר לחומרים אחרים בדם, וצהבת רגילה, שבה הבילירובין אינו חופשי אלא קשור למרכיבי דם נוספים. בסוג השני, הבילירובין עלול לפגוע בכבד.

ההבדל בין שני הסוגים ניכר חיצונית: בעוד שבצהבת פיזיולוגית התינוק יהיה צהוב, בצהבת מהסוג השני התינוק יהיה צהוב-ירקרק. הבילירובין נמדד באמצעות בדיקת דם פשוטה, שנלקחת מהעקב של התינוק.

2. עד כמה זה נפוץ? כ-30 אחוז מהתינוקות הבריאים ילקו בצהבת בדרגה זו או אחרת. פגים מפתחים יותר צהבת, מכיוון שהכבד שלהם פחות בשל ומתקשה בפירוק מרכיבים שונים בדם. קבוצות סיכון נוספות הם ילדים עם חוסרים אנזימטיים, כמו כאלה הלוקים ב-G6PD (רגישות לפול), וכן תינוקות שסוג הדם שלהם שונה מהותית מזה של האם.

3. מתי זה צריך להדאיג? כאשר הבילירובין מצטבר מהר מדי, והגוף לא עומד בקצב הפירוק והפינוי. קשה לקבוע מה הוא ערך בילירובין שמסוכן לתינוק, מכיוון שיש משתנים רבים. פגים, למשל, רגישים יותר לפגיעות מצהבת, וישנן מחלות רקע נוספות עלולות להחמיר את הפגיעה. בעיות נשימה או קשיי נשימה בלידה מסבכים גם הם את המצב, כך שהרופא צריך להביא בחשבון את כל המשתנים ורק אז לקבוע כיצד לטפל בצהבת, ואם נדרש בכלל טיפול.

4. מה ההשלכות? בצהבת פיזיולוגית הבילירובין עלול לשקוע במוח, ולגרום לנזקים משמעותיים ובלתי הפיכים. במקרים הקלים יותר מדובר בהפרעות שמיעה, ובמקרים קשים יותר אפילו שיתוק מוחין, הפרעות תנועתיות, תנועות בלתי רצוניות ופגיעות קשות נוספות. בצהבת יילודים רגילה, עלול להיגרם נזק משמעותי לכבד.

5. איך מטפלים? לרוב לא חייבים טיפול, אלא רק מעקב. בדרך כלל הכבד של התינוק מתחיל לתפקד באופן יעיל זמן קצר לאחר הלידה. אם בכל זאת הבילירובין עולה מעל לרמות התקינות, מגבירים את המעקב ואם התינוק מגיע לערכים מסוכנים, יש שני סוגים של טיפולים: טיפול באור אולטרה-סגול (פוטו-תרפיה), שמוקרן על הילד ומסייע לו לפרק את הפיגמנט מהעור ולהפחית את כמותו בגוף באמצעות פינויו בשתן. הטיפול הזה הוא די יעיל, אבל במקרים קיצוניים יש צורך בהחלפת דם, כדי לספק לתינוק דם נקי.

הצהבת מתפתחת עד 24 שעות אחרי הלידה

6. יש דרך למנוע את הצהבת? ישנם טיפולים ניסיוניים, כמו תרופות מסוג פורפירינים, אבל נכון להיום אין טיפול מונע שהוכח כיעיל.

7. מה קורה אם הצהבת מתפתחת כמה ימים אחרי הלידה, כשהתינוק כבר בבית? הסיכונים שבצהבת קטנים ככל שהילד גדל, מכיוון שמחסון הדם/מוח, שמונע מחומרים מזיקים להגיע לרקמה הרגישה, מתחזק עם הגיל. צהבת רגילה מתפתחת בדרך כלל אחרי 24 שעות, אבל תינוק שלא הייתה לו צהבת בימים הראשונים, ומצהיב בגיל שבוע או שבועיים, דורש בדיקה מעמיקה על ידי רופא ילדים.

8. ולמה אי אפשר לעשות ברית לתינוק צהוב? יש פה עניין רפואי והלכתי, שלא תמיד עולים בקנה אחד. מבחינה רפואית, אין ממש משמעות לצהבת פיזיולוגית וניתן לבצע את הברית בצורה רגילה. לעומת זאת, אם יש לתינוק צהבת מהסוג השני, עלולה להיות פגיעה בכבד, דבר שעלול להיות קריטי לתפקודי קרישת הדם שלו ולסכן אותו בדימום נרחב אחרי הברית. המשנה מאוד חכמה, ומציגה עמדה לפיה ניתן לבצע את הברית כשלילד יש צהבת, אבל לא ירקת – כבר לפני אלפי שנים הבדילו בין שני סוגי הצהבת. ולמרות זאת, עם הזמן, היכולת והביטחון של המוהלים להבדיל בין שני סוגי הצהבת ירדו, והם נוקטים משנה זהירות ולא מבצעים ברית בכל מקרה של צהבת.  

עבר בהצלחה: כל מה שרצית לדעת על מבחן אפגאר

לחברתך יש בייבי חדש? הפתיעי אותה עם מארז מפנק של האגיס