"נו, הוא ישן?" מוטחת השאלה הקשה בפניה של האם הטרייה, שעוד לא התרגלה לרעיון שהיא אמא ועכשיו צריכה להסביר לעולם, ולעצמה, ששינה והתינוק שלה הם כמו שני קווים מקבילים – כנראה שלא ייפגשו לעולם.

אמא מחזיקה על כתפה תינוק בן יומו (צילום: istockphoto)
הוא יודע שהוא אמור לישון 18 שעות ביממה? | צילום: istockphoto

מספר שעות השינה: תלוי גיל, אך גם תלוי אופי

אבל גם אם בורכתם, והתינוק שלכם הוא מהזן שישן, נשאלת נשאלה כמה שעות שינה הוא באמת צריך? כשמדובר במספר שעות שינה נהוג להתייחס למספר שעות השינה שהתינוק זקוק להן במהלך היממה בהתאם לגילו.

קחו בחשבון שמספר השעות המומלץ הינו ממוצע, כלומר, תמיד יהיו תינוקות שישנו יותר או פחות, אך השאלה היא כמה יותר או פחות. חלוקת השינה על פני היממה משתנה גם היא ותלויה, בין היתר, בטמפרמנט של התינוק ושגרת היום שלו. ישנם ילדים שיישנו יותר שעות ביום וקצת פחות בלילה ויהיו תינוקות שבקושי יישנו במהלך היום אבל בלילה יישנו 12 שעות (בדרך כלל התינוקות של השכנים). כל עוד שזה לא מפריע לתפקוד המשפחה אין עם זה בעיה.

אך למען הסדר הטוב, קבלו את המספרים הרשמיים - כמה שעות צריך התינוק שלכם לישון בכל שלב ושלב (ותוודאו שגם הוא יפנים אותם טוב טוב). המלצה שלנו? נסו לא לחרוג יותר משעה וחצי עד שעתיים ממספר שעות השינה המומלצת ליממה.

בחודש הראשון: עד 18 שעות שינה ביממה

תינוק בחודש הראשון לחייו זקוק ל- 16-18 שעות שינה ביממה. לרוב, עד גיל חודש השינה מתחלקת בצורה שווה פחות או יותר על פני היממה, כאשר לקראת גיל 6 שבועות השעון הביולוגי מתחיל לתפקד ואז מתחיל תהליך ריכוז השינה ללילה. כרגע, אין לכם הרבה מה לעשות בעניין.

החודש השני:  עד 15 שעות, תתחילו לחשוב על יום ולילה 

בשלב הזה התינוק אמור לישון בממוצע 15-17 שעות במהלך היממה, אבל מרגע זה אתם יכולים להיכנס לפעולה ולהשפיע על חלוקת השינה בין היום ובין הלילה. את חלוקת שעות השינה כדאי לעשות באחד משני האופנים הבאים: ניתן לעודד את התינוק לישון 12 שעות בלילה, כאשר כל ערב לעשות טקס שינה, ולהשכיב את התינוק לישון ב-19:00.

אפשרות אחרת היא לעודד את התינוק לישון 10 שעות בלילה. במהלך היום להשכיב את התינוק לישון כל שעה וחצי עד שעתיים. בערב לקראת 19:30, להתחיל טקס שינה ולהשכיב לישון ב- 20:30-21:00.

שלושה עד שישה חודשים: 15 שעות, רובן בלילה

התינוק זקוק ל-15 שעות שינה ביממה, אבל הן אמורות להתחלק לרוב לכ-10 שעות שינה בלילה, ו-5 שעות שינה במהלך היום. השינה ביום אמורה להתחלק ל-3 פרקים מרכזיים: שנת בוקר, שנת צהריים ושנת אחה"צ או ערב קצרה (20-40 דקות).

שישה עד שמונה חודשים: 11 שעות שינה בלילה, כשלוש במהלך היום

בגיל הזה תינוק זקוק ל-14 וחצי שעות שינה ביממה, כ-11 שעות שינה בלילה, ושלוש וחצי שעות שינה ביום. לרוב תינוקות בקבוצת גיל זו יישנו כשלושה פרקי שינה במהלך יום: שנת בוקר של כשעה וחצי, שנת צהריים של כשעתיים, ושנת אחה"צ של כחצי שעה.

תשעה חודשים עד גיל שנה:  14 שעות בלילה, ותיפרדו יפה משנת אחר הצהריים

תינוק בגיל הזה עדיין זקוק ל-14 וחצי שעות שינה ביממה, אך השוני הוא בחלוקת השינה על פני היממה. שנת בוקר ושנת צהריים עדיין מתקיימות, אך תינוק בגיל הזה יוותר על שנת אחה"צ. במקרים רבים בעקבות ויתור על שנת אחה"צ שעת ההשכבה בערב תוקדם.

13 עד 18 חודשים: 13 שעות ביממה ושלום לשנת הבוקר

החל מגיל שנה וחודשיים תינוקות מתחילים לוותר על שנת בוקר. בתקופה הראשונה של ויתור על שנת בוקר, שנת הצהריים תהיה מוקדמת, (סביב 11:30) ושנת הלילה תוקדם. בגיל הזה הם זקוקים ל-13 שעות שינה ביממה.

שנה וחצי עד שנתיים: 11 שעות שינה בלילה ועד שעתיים שינה במהלך היום

פעוטות בגיל הזה זקוקים ל 12-13 שעות שינה ביממה.11 שעות שינה בלילה, ועד שעתיים שינה ביום- בפרק שינה אחד.

שנתיים עד שלוש וחצי: 10 שעות שינה בלילה ושנת צהריים קלילה ביום

בגיל הזה ילד זקוק ל-12 שעות שינה ביממה, כ-10 וחצי שעות בלילה ושעה וחצי שינה פעם אחת ביום.

שלוש וחצי עד חמש: 11 שעות שינה בלילה, ותזכירו מה זה שנת צהריים?

ילד בגיל הזה זקוק ל-11 וחצי שעות שינה ביממה. רוב הילדים בגילאים האלה אינם זקוקים לשינה במהלך היום, ויישנו 11 וחצי שעות במהלך הלילה. ישנם ילדים בקבוצת הגיל הזה שזקוקים לשינה קצרה (כחצי שעה) במהלך היום ו-11 שעות שינה בלילה.

בכל מקרה, רצוי לאפשר להם חצי שעה של "זמן שקט"- מנוחה- בשעות הצהריים. בהנחה שהילדים לא ממש יישנו בצהריים, אז אולי תצליחו לקבל מעט זמן שקט לעצמכם. מגיע לכם.

הכותבת היא אחות מוסמכת, יועצת שינה מוסמכת ומנהלת תחום ייעוצי השינה בבייבי לינק

>> אולי הילד לא יישן אבל את יכולה לחזור לסושי; 10 דברים שאפשר לעשות אחרי לידה