תינוק עם שתי שיניים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
צחוקים איתך, אמא! | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
אם חשבנו שאהבה לבני זוג מוציאה מאיתנו התנהגויות מטופשות, מגיעים הילדים וגורמים לנו להביך את עצמנו בדרכים שאינן מוכרות למדע. נזחל, ניפול, נצית את עצמנו – העיקר שהתינוק יזכה אותנו בגרגור צחוק טהור ומתנגן, שיכול לגרום גם לגרוע שבימים להפוך לסצנה של דיסני. ד"ר קספר אדימן, מהפקולטה למדעי המוח באוניברסיטת בירבק שבלונדון, החליט להקדיש מחקר שלם לסוגייה מה מצחיק תינוקות – מה שעשוי, אולי, לחסוך לכם כמה מבוכות בדרך לחילוץ צחקוק הפעמונים המיוחל.

עד עתה נטלו חלק במחקר לא פחות מ-1,400 משפחות מ-25 מדינות (ואגב, אם גם אתם בעניין, הקליקו כאן). ההורים שנטלו חלק במחקר ביקשו לנהל רישום של הסיבות שגורמות לתינוק שלהם לגעות בצחוק, וכן לציין באילו שעות ביום הוא צוחק יותר, מי האנשים שגורמים לו לצחוק יותר מאחרים ועוד פרמטרים שנועדו למפות את הדרך לגרום לתינוקות להיות מבסוטים.

מי זה היצור הקורע הזה במראה?

"במחקר גילינו, בין היתר, שתינוקות מתחילים לצחוק בגיל הרבה יותר מוקדם ממה שחשבנו בעבר", אמר ד"ר אדימן. "90% מהתינוקות חייכו כבר במהלך החודשיים הראשונים לחייהם וצחקו שבועות ספורים אחרי החיוך הראשון. מצד שני, היו הורים שדיווחו כי לא שמעו צחוק ממשי עד גיל שנה, מה שלא בהכרח מעיד על בעיה התפתחותית, אלא פשוט על אופי שונה של תינוקות שבא לידי ביטוי כבר בגילאים צעירים למדי".

המחקר העלה עוד כי לשני ההורים יכולת שווה פחות או יותר לסחוט צחוק מהתינוק, אולם בנים נטו לצחוק יותר מבנות – כ-50 פעמים ביום בממוצע, לעומת 37 צחוקים של בנות.

שני תינוקות עומדים על ספה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
צחוק של תינוק הוא הצליל הנעים ביותר בעולם | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אז איך מצחיקים תינוקות? "אחת הדרכים היעילות ביותר היא פשוט באמצעות מגע של ההורים, כלומר דגדוג וליטופים", מסביר הד"ר. "גם להראות לתינוק את עצמו במראה סוחט לא מעט צחוקים, אם כי התינוק לא ממש מזהה את עצמו עד גיל שנה וחצי. ככל הנראה, ההבעות שהוא עצמו עושה משעשעות אותו". גם האמבטיה היא דרך מצוינת להצחיק את הקטנטנים, ולדברי ד"ר אדימן, גם כאן עניין המגע והקשר הבלתי אמצעי עם ההורה הם שעושים את הטריק, בשילוב הגירוי הנעים של המים החמימים על העור.

במקום הראשון, כמה לא מפתיע, ניצבת הקלאסיקה של כל הזמנים: "קו-קו". קצת לא נעים להודות, אבל למעשה יש כאן ניצול של פחד הנטישה של התינוק כדי לגרום לו לצחוק. "לתינוקות קטנים אין תחושת זמן. לכן, ה'היעלמות' של ההורה נחווית אצלם כשוק של ממש. ה'חזרה' של ההורה, מאידך, יוצרת אצלם שוק חיובי ותחושת אושר עילאי, שמיתרגמים לצחוק מתגלגל", מסביר ד"ר אדימן.

גילינו שאין לנו תמונות של תינוקות צוחקים! רוצים לשלוח אלינו תמונה הורסת של התינוק ההורס שלכם מתפקע מצחוק? נשמח מאוד: ninemonth@mako.co.il

>> טליה מהמירוץ למיליון: "קשה לי עם הגוף שלי בהיריון"