עם לידתו של פג במשפחה, הרגשת השמחה מהולה בדאגה רבה וחוסר וודאות, לצד לא מעט אתגרים וקשיים. אחד מהאתגרים הבולטים עימם מתמודדים הורים טריים לפגים הוא האשפוז הממושך של הפג בפגייה. "אין ספק כי המציאות של פג חסר ישע הסגור באינקובטור, מונשם ומכוסה בצינוריות ואלקטרודות, עלול לגרום לייאוש ולאובדן התקווה", אומר ד"ר צנגן. "כדי להתמודד עם תחושות אלו, ההמלצה היא להפנים כי מדובר באשפוז ממושך ולהקפיד לאורך האשפוז על מועדים למנוחה והתרעננות, גם בנפרד וגם עם בן/בת הזוג. בנוסף, רצוי להתרכז ב-'יעדי ביניים', כגון: מתי ייגמל הפג מהצורך בהנשמה? מתי יתחיל הפג לקבל הזנה דרך הפה? מתי יהיה ניתן להוציאו מהאינקובטור ולהחזיק בו?"

"כמו כן, בעת השהות בפגייה יש לספק לפג חלב אם, שלו חשיבות רבה במניעת מחלות קשות של דרכי העיכול, מניעת זיהומים ועידוד הבשלת מערכת העיכול. חלב האם יינתן לפג דרך הפה או באמצעות צינורית (זונדה) לקיבה. דבר נוסף שיש להקפיד עליו הוא היגיינה. מוטלת חובה עליונה לפני המגע עם הפג, להסיר תכשיטים, להפשיל שרוולים ולרחוץ היטב ידיים", הוא מוסיף.

עוד מדגיש ד"ר צנגן כי יש להימנע מביקורים של קרובי משפחה בעת השהייה בפגייה. "מנגנון החיסון של הפג אינו בשל, ולכן הוא מועד יותר לחלות בזיהומים, בהשוואה לתינוק הנולד במועד", הוא מסביר ומדגיש: "אך בעוד שההמלצה היא על צמצום ביקורים של קרובי משפחה, אנו מעודדים נוכחות הורים והיא נחשבת לחיונית להתפתחות התינוק. יתרה מזו, ההמלצה היא לעודד עד כמה שניתן מגע בין האם (או האב) והפג. בתקופת הקורונה, על ההורים לוודא לפני כניסתם לפגייה שלא נחשפו או נדבקו בנגיף הקורונה (ע"י בדיקת חום, שלילת תסמינים או חשד למגע עם חולה מאומת/ת) ולעטות מסכה (על הפה והאף) במשך כל זמן שהותם בפגייה".

שמירה על בריאותו של הפג לאחר היציאה מהפגייה

סיימתם את השהות בפגייה? ברכותינו, אך שימו לב שגם כעת מוטלת עליכם חובת הזהירות בכל הקשור לבייבי הקטן שלכם ולבריאותו, בייחוד בתקופת החורף והקורונה.

"בעונת החורף הראשונה של הפגים אני ממליץ לא להזדרז לשים את הילודים בפעוטון, כי שם הסיכוי להידבק מילודים אחרים הוא גבוה יותר", אומר ד"ר צנגן. "עם זאת, בהחלט כדאי לצאת עם הילוד לנשום אוויר צח, גם כשקר. כמובן שצריך להימנע מכך שלא 'יתנפלו' אנשים רבים על הפג, על אחת כמה וכמה בתקופת הקורונה. כמו כן, כדי לשמור על בריאותם, חשוב לחסן את הפגים נגד נגיף ה-RSV, שעלול לפגוע במערכת הנשימה של הפגים ולגרום לתחלואה קשה מאוד. למעשה, רוב התינוקות ידבקו בנגיף במהלך השנתיים הראשונות לחייהם, אך פגים נמצאים בסיכון לפתח מחלה קשה יותר באופן משמעותי, עד כדי הנשמה ואישפוז, ולכן מומלץ לחסנם. את החיסון יש לבצע במהלך חודשי החורף (נובמבר-מרץ) וזכאים לו פגים שנולדו לפני שבוע 34".

עוד מציין ד"ר צנגן כי אין מה לחשוש במידה והאם או האב נדבקו לקורונה, משום שלא נצפו עד כה עדויות לתחלואה של ילודים ושל פגים מקורונה.

ומה לגבי הנקה? "נגיף הקורונה לא עובר בחלב אם. יתרה מכך, חלב אם עשוי להכיל גם נוגדנים כנגד נגיף הקורונה, ולכן ההמלצה היא חד משמעית להמשיך להניק בתקופה זו", הוא מסביר, "אם מדובר באם שהינה מאומתת לנגיף - עליה להקפיד לבצע היגיינת ידיים ולעטות מסכה כירורגית (רגילה) לפני תחילת ההנקה".

 

בחסות abbvie ללא מעורבות בתכנים.

הורים לפגים וזקוקים לאוזן קשבת? הכירו את עמותת לה"ב - עמותה אשר הוקמה על ידי הורים לפגים ופועלת בשלושה רבדים: העלאת מודעות, תמיכה וסיוע וקידום חקיקה. העמותה נותנת תמיכה להורים לפגים בזמן הפגייה ולאחר השחרור.

למידע נוסף על העמותה לחצו כאןמוזמנים להצטרף גם לקהילת העמותה בפייסבוק 

לכתבות נוספות בנושא היריון ולידה היכנסו למתחם "הורים בחיתולים">