שלומית מספרת כי היא נתקלה בלא מעט הערות לא מתאימות מהאחיות, ועל אף שילדיה כבר בגרו, עד היום היא זוכרת אותן: "חשוב להרגיל למוצץ מהתחלה, אחרת אין להם איך להירגע", "כדאי שתתני תוספת בקבוק אם הוא לא רגוע, הוא בטח רעב", "שתי שכבות בגדים בכל מקרה, כן, גם אם הוא נולד ב 30.7 וכולו מזיע", "אם תיקחי אותה רק במנשא, היא לא תלמד ללכת". שלומית לא לבד. יותר ויותר נשים חושפות ומספרות כי שמעו מאחיות לא מעט הערות שאינן במקום.

  1.  את נטלי, לדוגמה, ניסתה להפחיד אחות עם אג'נדה מובהקת בנוגע להנקה. היא אמרה לה: "אם לא תניקי את התינוקת שלך היא כל הזמן תהיה חולה". "תודה לאל יש לי שלוש בנות בריאות היום, ואת כולן לא הנקתי", אומרת נטלי. גם לאישה נוספת בשם תמר נגרמו המון רגשות אשם כשאמרו לה שתפסיק להניק, כי אין לה מספיק חלב והיא מרעיבה את הילד.

    ד"ר אילנה ויינטראוב, מנהלת מרכז בריאות הילד של כללית בקריית אונו מגיבה ואומרת כי "הנקה קשורה בשכיחות נמוכה יותר של זיהומים – בעיקר במערכת העיכול, מערכת הנשימה ודלקות אוזניים. כמו כן, בתינוקות יונקים יש סיכון נמוך יותר למוות עריסה. גם לגבי התפתחות קוגניטיבית להנקה ישנה השפעה מטיבה. יחד עם זאת חשוב לזכור כי מדובר בגורם אחד מתוך מכלול תנאים בסביבתו של התינוק אשר משפיעים על בריאותו. האם תינוק יונק ששני הוריו מעשנים יפתח פחות מחלות ראתיות בהשוואה לתינוק הניזון מתמ"ל ?! לא בטוח כלל". 

    "מרבית האימהות הבריאות הניזונות מתזונה מאוזנת יוכלו לספק לתינוקן הנקה בכמות שתאפשר לו גדילה תקינה", היא מוסיפה, "חשוב לזכור, שחלק מהתינוקות, הן היונקים והן המוזנים ע"י תמ"ל, ישנו את עקומת המשקל לאורכה התקדמו בשבועות הראשונים לחייהם, ויתייצבו על עקומת גדילה שונה –לעיתים גבוהה יותר ולעיתים נמוכה יותר. מדידות משקל תכופות של תינוקות יכולות לגרום לחרדה מיותרת של ההורים, המוטרדים מהשאלה 'האם אנו מזינים נכון את התינוק שלנו?'. חשוב במקרים אלה להתייעץ עם רופא הילדים או האחות, לפני שמשנים את הרגלי ההזנה או סוג התמ"ל".

  2. סופיה זוכרת עד היום את מה שהאחות אמרה לה כשבוע לאחר הלידה: "כשאמרתי לה שאני לא מניקה היא אמרה לי באלו המילים ״טוב, לא כל האמהות טובות״.

    "אין ספק שחלב אם הוא התזונה העדיפה לתינוק ויש בו מרכיבים שנכון להיום לא קיימים באף תמ"ל, אך ההנקה אינה משימה קלה, בטח לא בשבועות הראשונים לאחר הלידה, בטח שלא כאשר יש עוד ילדים צעירים בבית, וודאי כאשר אין מספיק עזרה ותמיכה. למזלינו, יש היום אפשרות להזין את התינוק ע"י סוגי תמ"ל שונים שיאפשרו גדילה והתפתחות תקינה", עושה סדר ד"ר ויינטראוב.
     
  3. "חברה שלי סיפרה לי גם שהאחות בטיפת חלב אמרה לה שהילד שלה מעוכב התפתחותית רק בגלל שהתחיל ללכת בגיל שנתיים" אומרת אם נוספת שהעדיפה להישאר בעילום שם, "אבל הוא דיבר בגיל תשעה חודשים. כולם יודעים שאם ילד מדבר מוקדם הוא יתחיל ללכת מאוחר והפוך". 

    "אנו מעריכים התפתחות של פעוט במספר מישורים כמו: תקשורת, שפה, מוטוריקה, ולא בכולם התינוק יתפתח באותו קצב", מחזקת ד"ר ויינטראוב, "טווח ההתפתחות התקינה הוא רחב למדיי ולכן בעוד שתינוק אחד יעמד עם תמיכה בגיל 11 חודשים, השני כבר ילך ללא תמיכה - ועדיין שניהם בטווח התקין של ההתפתחות. יחד עם זאת תינוק שחורג מהטווח הרחב של ההתפתחות התקינה – בהחלט זקוק להערכה רפואית".

    "לא כל האמהות טובות"

  4.  "כשערכתי בדיקות גנטיות בקופ"ח, פעם אחר פעם האחות אמרה לי: "אתם האשכנזים, יש לכם מלא מחלות", אומרת הדס, "עניתי לה שאנחנו פשוט חכמים יותר וחוקרים יותר". 

  5. "יש משפט שאמרה לי אחות טיפת חלב אשר חרוט בליבי עד היום", אומרת מרב, "הבן שלי כבר בן תשע וחצי, ילד עם הפרעות אכילה ומתחת לאחוזון 5 עקב עיכוב התפתחותי (כבר בגיל שנה ושלושה חודשים אובחן עם אוטיזם) בהיותו בן חצי שנה אמרה לי: "מה זה, את לא יודעת להאכיל את הילד שלך?" ואחות בהתפתחות הילד אמרה לי ללמוד לשחק עם הבן שלי כי הוא זקוק לי שאגרה אותו. למזלי, הייתי חזקה מספיק לשרוד את טיפשותן. היום אני עם תינוק בן שנה וגרה באזור אחר, הבן השני שלי בדיוק הפוך - משקל גובה והיקף ראש גבוהים מהממוצע. האחות בטיפת חלב כבר מהרגע הראשון אמרה לי כל ילד וההתפתחות שלו והבן שלי ביחס לעצמו בסדר גמור ביחס לנורמה ולאחוזונים ולבני גילו הוא גבוה אבל שלא אדאג כי כשהם מתחילים עם שיניים וזחילה הכל משתנה. לפחות הייתה לי חוויה מתקנת מקצועית ואנושית יותר". 

"החלב שלך לא טעים לתינוק שלך".

גם בקבוצת הפייסבוק "מניקות מעניקות", המון נשים שיתפו על הערות מטעות ופוגעות שקיבלו מאחיות בנוגע להנקה. נטלי מספרת שכשילדה היא מאוד רצתה להניק. "כשבאתי לבקש את עזרת יועצות ההנקה במחלקת יולדות באשפוז, נתקלתי באטימות ותשובות מגעילות כמו: 'אין לי זמן ללמד אותך עכשיו', 'תתני תמ"ל זה יותר ישביע אותו', 'את לא מצליחה אז לא בכוח' ועוד. מיותר לציין איזו הרגשה זה עושה לאימא צעירה. למחרת הבאתי יועצת הנקה פרטית לבית שעזרה לי". 

"חשוב לזכור שאת התמ"ל הכינו בשאיפה לחקות את חלב האם" מתייחסת ד"ר ויינטראוב, "חלב אם מזין את התינוק באופן אופטימלי. כאמור, ישנם לא מעט מרכיבים שקיימים בחלב אם ואינם נמצאים בתמ"ל. לאחר הלידה התינוק צריך "להתרגל" לשד והשד צריך ל"התרגל "לתינוק - שניהם עוברים תהליך של למידה והסתגלות ויש צורך בהרבה סבלנות בשלב הזה. בניגוד ליניקה מבקבוק, שם ברור מה הכמות שהתינוק יונק, ביניקה מהשד זהו נעלם שתמיד מעלה ספקות, האם התינוק שלי ינק מספיק? נדרשת תקופה מסוימת עד שהאם תרגיש ביטחון בהנקה".

חן מספרת שכשלתינוקת שלה הייתה צהבת, האחות אמרה לה: "תני לה תמ"ל כדי שתעבור הצהבת, ההנקה לא תעשה את זה". למרבה הפלא הצהבת עברה עם הנקה בלי תמ"ל.

"תינוקות צעירים על כלכלת הנקה מקבלים בימים הראשונים לחיים כמויות קטנות של חלב אם, אשר מעכבות את פינוי התוכן מהמעי ולספיגה חוזרת של בילירובין מהמעי - חומר שגורם לצהבת בתינוקות", מסבירה ד"ר ויינטראוב", "אם רמת הבילירובין תהיה גבוהה –יתכן ויהיה מקום, במקרים מסויימים, לשלב תמ"ל לפרק זמן קצר במטרה להוריד את רמת הבילירובין. במקרים מסוימים, הצהבת בתינוקות יונקים תמשך לזמן ממושך יותר. הדבר נובע ממרכיבים מסוימים בחלב האם אשר מעכבים את פירוק הבילירובין. אין בכך נזק ובסופו של דבר הבילירובין יורד לרמה תקינה. כן חשוב לדעת שלא כל צהבת היא צהבת ילוד פשוטה ולכן בכל מקרה של צהבת ממושכת יש להתייעץ עם רופא הילדים".

ריקי מספרת שכשאמרה לאחות שבן ה-4 חודשים שלה לא מתלהב לינוק, היא אמרה שאולי החלב שלה לא טעים לו. "הוא היה סרבן בקבוקים ולא אכל שום דבר חוץ מהנקה בשלב הזה. גם אחר כך חפרו לי שהוא לא עולה מספיק במשקל ושאין לו מספיק 'שומן בבטן'". גם גל מספרת שהאחות אמרה לה: "לא להניק את הילדה אחרי חיסון אם זו לא 'שעת אוכל' על מנת שהיא לא תתנחם באוכל". 

לדבריה של ד"ר ויינטראוב, "אין כמו חלב האם ומגעה הקרוב של האם המניקה להרגיע את התינוק".

נופר מספרת שבביה"ח רצתה לסחוט קולסטרום אחרי הלידה כי לא היתה אפשרות לאפס הפרדה והמיילדת אמרה לה: "עזבי, עבר עלייך יום קשה. לא ייצא לך כלום". "התעקשתי שתלמד אותי בכל זאת איך והפלא ופלא, יצא!", היא נזכרת

"תפסיקי להניק, זה הציצי של בעלך" 

"הגעתי לטיפת חלב כדי לקבל חיסון לבת השנה וחודשיים שלי", מספרת שני, "אמרתי לילדה שלי בואי נעשה את הזריקה ולאחר מכן אמא תיתן לך קצת ציצי. האחות שהייתה במקום אמרה לי: 'די תפסיקי להניק! בגיל הזה ההנקה כבר לא נותנת כלום החלב שלך הוא רק מים. חוץ מזה זה הציצי של בעלך תשאירי אותו בשבילו'". 

"אנו ממליצים להניק באופן בלעדי עד גיל 6 חודשים", אומרת ד"ר ויינטראוב, "עד גיל זה, חלב אם יספק את כל צרכיו התזונתיים של התינוק מגיל 4-6 חודשים, ניתן לשלב טעימות, בהתאם למוכנות של התינוק לכך. ניתן להמשיך עם ההנקה עד גיל שנתיים אך במקביל לבנות בהדרגה תפריט מגוון יותר שיספק את הצריכה הקלורית לתינוק המתפתח". 

"בלילה השני מהלידה התינוק שלי לא התנתק מהציצי ונרגע רק על הציצי, כל הלילה!", מספרת מור, "כשהאחות נכנסה שאלתי אותה מה לעשות כי אני מפחדת שקורה לו משהו, מפחדת להירדם איתו ביחד בהנקה כי הייתי לבד, ולא ידעתי מה לעשות. היא אמרה לי בתוקף: 'הוא רעב! את לא רואה שהוא רעב? אני מכינה לך בקבוק!'. כמובן שנלחצתי ואכלתי סרט שהרעבתי אותו ביומיים האלה. בדיעבד אני מבינה שזה הכי תקין בעולם שירצה להיות צמוד אליי ושלא מדובר ברעב. חבל שלא אמרה לי שהכל בסדר ושלא חסר לו שום דבר ושאוכל לנסות לדבר עם מישהו בטלפון כדי להישאר עירנית. פחדתי בעיקר להירדם איתו ביחד ובסוף זה מה שקרה כי הבקבוק שהיא הכינה לנו לא באמת עזר!". 

הנקה וקפה (צילום: By Jos Temprano, shutterstock)
הנקה וקפה | צילום: By Jos Temprano, shutterstock

ליאור מספרת שבלידה הראשונה התינוקת שלה הייתה באחוזוני המשקל הגבוהים וניזונה מהנקה מלאה. "כשהיא הייתה בת ארבעה חודשים אחות טיפת חלב אמרה לי למנוע מהבת שלי אכילה, ובעצם לעצור כל הנקה באופן יזום (לקצר או לדלג) כדי לאזן אחוזונים".

"התינוקת לא מרימה את הראש? את לא יודעת להיות אימא"

כששלומית הגיעה למעקב משקל, בדיקה התפתחותית וחיסון, היא נשאלה על הרגלי התזונה של בתה. "כשעברנו לשלב הבדיקה של היקף הראש ושכיבה על הבטן, "האחות המלאכית" לא התבוננה אפילו לשניה אחת ורק הסתכלה אליי במבט חריף ואמרה: "מה זה, את לא יודעת להיות אמא, הילדה לא מרימה ראש בכלל, מה את עושה איתה כל הזמן? משכיבה רק על הגב". מי כמוני יודעת כמה אני עושה את הכי טוב. לא עניתי לה וחיכיתי רק שתסתיים הבדיקה. כשהאחות קבעה לנו תור לרופאה של טיפת חלב, הגענו לבדיקה בשעה שנקבעה. הרופאה ביקשה שנשכיב אותה על הבטן, בירברה לקטנה. הניחה ספר, הסתכלה על הילדה ואמרה בקול "רם זה לא טוב, לא טוב. מה זה, את מניחה על הבטן? עניתי בחיוב כי אני מניחה אותה כל הזמן על הבטן. היא הסתכלה על הילדה ואמרה לי "השרירים לא עובדים, יש לה שרירים מקולקלים, זה חמור. דחוף לבית חולים".

כשהתינוקת השלישית של סיוון הייתה מאושפזת בפגיה יומיים, בשל ירידות בסטורציה, ומטופלת בפוטו. סיוון מספרת כי "החזקתי אותה בחיבוק ונענעתי קלות כדי להרגיע אותה לפני שהיא חוזרת לפוטו. האחות בפגיה אמרה לי: 'מתי ילדת? אולי עוד אין לך חלב' (ואני מתפוצצת ונוזלת כולי) והוסיפה: 'אל תרדימי אותה בידיים ככה, היא תתרגל'. אבל למזלי היא הייתה חריגה בנוף, רוב האחיות שם היו נפלאות".

"התינוק שלי היה בן חודש באחוזון 90", מספרת כרמית, "אחות טיפת חלב אמרה לרווח הנקות לכל 3-4 שעות ולא לפי דרישה כי הוא אוכל יותר מידי".

כשהגיעה לטיפת חלב עם בנה החמישי, אמרה אחות טיפת חלב למירב, "החלב של אמא מעל לגיל 35 לא מזין". 

לאחר הלידה הרביעית של נועה, היא יצאה הביתה עם התינוק, שלא עשה פיפי או קקי במשך 24 שעות ורק ישן. האחיות אמרו לה "כשהוא יהיה רעב הוא יתעורר". "קראתי להן מלא פעמים לעזרה בהנקה ונתקלתי בתשובה- 'נו נועה, לידה רביעית פשוט תניקי אותו!'. למזלי ולמזלו ברגע שהגענו הביתה הגיעה אלינו יועצת הנקה, שקבעה שיש בצקת בשד והחלב בכלל לא יוצא ולא עזבה אותנו עד שנפטרנו מזה, סחטה לו חלב ונתנה לו בכפית ולא הלכה עד שראתה שהוא עושה פיפי". 

אמא מניקה 3 (צילום: istockphoto)
"נו, זו לידה רביעית, פשוט תניקי!". אילוסטרציה | צילום: istockphoto

הודיה מספרת שכשבנה היה בן חודש, והיא באה לביקור אצל אחות טיפת חלב, האחות אמרה לה באילו המילים: "תעופי לבית חולים כי הוא לא עשה את צרכיו שבוע (למרות שהייתי אצל הרופאה כמה ימים לפני ואמרה שעד 10 ימים זה תקין) ודאגה להעיר שאני אימא מזניחה ועוד כל מיני תיאורים מדהימים, שעזרו לי להאמין באימהות שלי אבל בגלל שזה ילד ראשון יצאתי בבכי היסטרי".

"בתינוקות יונקים נראה ירידה הדרגתית בתדירות היציאות עקב הספיגה המצויינת של חלב האם", אומרת ד"ר ויינטראוב, "לעיתים עד ירידה ליציאה אחת ל-10 ימים. כל עוד תינוקך נינוח, יונק היטב ועולה היטב במשקל, לא מקיא, בטנו אינה תפוחה ויש יציאה של גזים, ניתן לעקוב בסבלנות. לעיתים ניתן להוסיף שתיית מיים בכמות קטנה בין היניקות, כדי לסייע ביציאות. בתינוק שהיציאה הראשונה שלו לא הייתה ב48 שעות ראשונות לאחר לידתו ומלכתחילה היו יציאות בתדירות נמוכה- עולה שאלה לגבי מחלה המפריעה להתרוקנות המעי ודורשת התערבות רפואית".

גם אחיות טועות

"לבן שלי יש לשון קשורה", מספרת גלית, "בחודשי חייו הראשונים, האחות בטיפת חלב, שהייתה אגב מקסימה, אמרה לי שאם לא אקח אותו לכירורג שיחתוך את הלשון הקשורה הוא ידבר כמו עוזי ברעם. בינתיים הוא עדיין לא הגיע לכנסת, אולי בעתיד כשיגדל, אבל בכל מקרה מעולם לא דיבר בצורה כזו". 

מיכל, קלינאית תקשורת, מציינת שהיא שומעת לא פעם מאימהות שנאמר להן על ידי אחיות טיפת חלב שאי אפשר ללכת לקלינאית תקשורת לפני גיל שלוש, דבר שהוא כלל אינו נכון. "הדבר מזעזע בעיני כי הימנעות מהגעה לקלינאית תקשורת, עלולה להחמיר עוד יותר את הפער של הילדים". 

מור קציר מספרת שהקושי הכי גדול שהיה לה, היה עם ההנחייה שקיבלה לגבי בתה הבכורה : "התקשרתי לאחות בטיפת חלב בלחץ, יום לאחר חיסון צהבת, כי התינוקת ישנה בלי הפסקה ולא הצלחתי להעיר אותה (היתה אפטית), היא אמרה לי שזה בסדר ושאני צריכה לנצל את הזמן לנוח. 'זה מצוין, עכשיו תוכלי לנוח', היא אמרה לי. בדיעבד התברר שהיא קיבלה מנת חיסון פגומה". 

אביבית משה מספרת שהאחות הנחתה אותה לתת לתינוקת בת ה-3 חודשים שלה כפית טחינה גולמית, והתוצאה? "הילדה התפתלה מכאבי בטן במשך יומיים"

אביה מספרת שאחות טיפת חלב אמרה לה על התינוקת בת החודש שלה:"אין דבר כזה לתת לילדה לישון! את חייבת להעיר אות לאכול, כל שעתיים וחצי גג שלוש. החלב שלך לא טוב ולכן את חייבת להוסיף תמ"ל. התינוקת שלי הייתה חיונית ושמחה, וישנה 5 שעות. הרופא ילדים אמר לי ששינה הכי חשובה להתפתחות ושתישן טוב! וחוץ מזה שהחלב שלי מעולה ואין קשר". 

גל מספרת שמנהלת טיפת חלב שאלה אותה למה היא מניקה תינוק בן שבעה חודשים. "הוא כבר לא צריך אותך, היא אמרה, "עדיף שתתני לו אוכל אמיתי".

"את לא תצליחי להניק עם הפטמות האלו"

אך לצד האמירות הללו כמובן, יש לא מעט אימהות עם חוויות חיוביות. סיוון מספרת שכשבנה ירד באחוזונים בשבועות הראשונים לחייו, האחות וידאה שהיא בקשר עם יועצת הנקה, וגם המליצה לה להקפיד על עור לעור בהנקה.

פלורנסיה מספרת שכשילדה בניתוח קיסרי פגית, יועצות ההנקה בבית החולים סחטו לה 3 מזרקים של קולוסטרום בשביל התינוקת, כשפגשה את התינוקת הן עזרו לה לחבר אותה, ודאגו שבכל יום תקבל ערכה לשאיבות, שקיות חלב, מזרקים וכו'. "הן דאגו תמיד לברר מה קורה, איך מתקדם וגם הקשיבו לרצונות שלי. הייתי 16 ימים בפגייה ורוב הזמן הקטנה שלי ניזונה מזונדה וקיבלה רק חלב אם, שאיבות והנקות. עכשיו אחרי שעלתה יפה מאוד במשקל והיא כבר 3 וחצי קילו, אני עוברת לאט לאט להנקה מלאה. עם הבת הראשונה שלי לא קיבלתי כזאת תמיכה. ישר נתנו לה מטרנה כי אמרו לי שאין לי מספיק חלב וזה כמובן לא היה נכון. לא הסבירו לי איך לתת בקבוק כדי שלא תתרגל, וירדו לי על הפטמות והצורה שלהן. 'את לא תצליחי להניק עם הפטמות האלו', הן אמרו". 

ייעוץ מקצועי לכתבה: ד"ר ויינטראוב אילנה, מנהלת מרכז בריאות הילד, כללית, קריית אונו, גסטרואנטרולוגית ילדים, בית חולים אדמונד ולילי ספרא לילדים שיבא, תה"ש.