גרטה טונברג משמיעה את קולם של הילדים כשהיא דורשת מהמנהיגים לפקוח עיניים ולהביט באסון הסביבתי המתרגש עלינו, ונראה שאכן רוחות של שינוי מתחילות לנשוב. מתברר שגם לצעירים מגרטה יש יד בעניין, ואולי אם היו עולות מילים על שפתיהם, ולא חלב, היו יוצאים גם הם בצעקה. למלנו ישנם מדענים בעולם, והם מתריעים עכשיו על הנזק שיוצרת תעשיית מזון התינוקות.

המחקר החדש מדיע מבריטניה, שם, באיפריאל קולג׳ הלונדוני חוקרים את הנושא, ולראשונה ניסו לחשב איזה נזק יוצר התמ״ל הכה פופולרי בארצם ומה מחירו לכדור הארץ. לא רק שייצור האבקות מייצר כמויות אדירות של גז החמה, אלא גם מנצל משאבים אדירים של חשמל ומים בתהליך, ופסולת. המדענים יוצרים שלל השוואות מעניינות. למשל - באנרגיה השנתית שנדרשת על מנת להרתיח חלב פרה בתהליך הפיכתו לאבקה, ועליו להתחמם ל-70 מעלות, ניתן לטעון 200 מיליון סמארטפונים בשנה.

אישה מניקה תינוק (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
למענו ולמען הדורות הבאים | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

״ייצור פורמולה מכביד על הסביבה,״ קובעים החוקרים. ״מדובר בנזק שצריך להדאיג את העולם כולו. עלינו להבין שביתנו עולה באש ושהדור הבא זקוק שנפעל במהירות בכל תחומי החיים.״ על אף שהרפואה ממליצה לנשים להניק לפחות שישה חודשים מיום הלידה, ומבהירה לציבור כי מדובר בתזונה הטובה ביותר לתינוק, בבריטניה, לה מאחוזי ההנקה הנמוכים ביותר, רק 34 אחוזים מהתינוקות ניזונים מהנקה בגיל חצי שנה.

על פי החוקרים, חצי שנת הנקה של תינוק היתה חוסכת לסביבה 153 ק״ג של פחמן דו חמצני מזיק, ושאם כל האמהות בבריטניה היו מניקות במשך חצי שנה, המשמעות הסביבתית היתה כמו להוריד מהכביש 77,500 מכוניות לשנה. כרגע עולה מהנתונים העולמיים כי רק 41 אחוזים מהתינוקות בעולם, מתוך 141 מיליון שנולדים כל שנה, ניזון רק מחלב במשך חצי השנה הראשונה.

כיצד משנים זאת? המדענים מאמינים שהסברה היא הצעד הראשון, ומקווים שהנתונים ידברו בעד עצמם ויגרמו לאנשים בעמדות מפתח להתפכח וליצור שינוי, ובמקביל ישנן יוזמות אחרות. לפני כחודש חבורת אקדמאים הציעה תוכנית שתעניק לאמהות תמריצים כלכליים אם יבחרו בהנקה. העניין נכנס לבדיקה, שעלתה למשלמי המיסים הזועמים בבריטניה כמעט חצי מיליון ליש״ט, הציעה לאמהות שוברים לקניות בסך 40 ליש״ט, אך הראתה רק שיפור קל בכמות המניקות.