חיסון תינוקות (צילום: KarenMower, Istock)
כואב, אבל אפשר להקל. חיסונים לתינוק | צילום: KarenMower, Istock

שתקום האמא שלא בכתה לפחות פעם אחת במהלך החיסונים לתינוק, אם לא בכולם. התחושה של חוסר האונים, כשמחט מתקרבת לירך הקטנה של התינוק, שוהוא שוכב רגוע ואפילו לא יודע שעוד רגע זה יכאב, ממשיכה להדהד גם הרבה אחרי שהחיסון מתסיים.

רוב האוכלוסייה בישראל בוחרת לחסן את ילדיה, וההתמודדות לא פשוטה: בשבועות הראשונים לחייו התינוק מקבל לא מעט זריקות ואפילו עובר בדיקות דם שגרתיות, ובדיוק כמו לנו, גם להם לא נעים כל עניין המחטים הזה. כדי להקל עליהם (ועליכם), קבלו כמה טיפים להקלה על דרמת החיסונים.

1. להניק תוך כדי החיסון. בניגוד לשמועה הלא מבוססת, לפיה הנקה בזמן החיסון עלולה לגרום לחנק, המלצות משרד הבריאות בעניין הנן חד משמעיות: הנקה בזמן מתן החיסון מפחיתה את הכאב, ולכן יש לאפשר למי שמעוניינת בכך להניק במקביל להזרקה. השילוב בין הטעם המתוק, רפלקס המציצה המרגיע ומגעה של האם מקלים על כאב הדקירה ומנחמים את התינוק. חשוב לבוא עם חולצה נוחה לשליפה, מכיוון שחלק מהחיסונים דורשים את שני הפולקעס, ותצטרכי לתמרן בין שני צדדי החזה במהירות. 

2. ולמי שלא מניקה, או לאבות בחבורה: מי סוכר. בשלב זה אין לתינוק שיניים שעלולות להיפגע מהנוזל המתוק, ומכיוון שחיסון הוא עדיין פעולה נדירה יחסית, לא יקרה כלום אם תזליפו מעט מי סוכר (בריכוז של 10-25 אחוז – או 2 כפיות סוכר ב-30 מ"ל מים, למי מאיתנו שלא עובד במכון וייצמן) לפיו של התינוק כשתי דקות לפני החיסון. הסוכר מעודד הפרשת חומרים מרגיעים במוח, מעין מורפיום בקטנה, וממסטל קצת את התינוק כך שלא יסבול מהחיסון.

3. הסיחו את דעתו. למרות הדחף הטבעי לנחם, להתנצל ולהזיל דמעת הזדהות, מחקרים שונים מראים כי דווקא  "התנהגות מסיחה" – לשיר שיר מוכר, לדבר אל התינוק או לתת לו לשחק עם חפץ מעניין מפחיתים את תגובת הכאב אצל התינוק. מכיוון שאצל תינוקות קטנים מאוד אין ממש משמעות לעבודת הכנה מראש (בסגנון "מחר נלך לטיפת חלב, נעשה חיסון ואחר כך תקבל גלידה"), אין מתחרים אמיתיים לגישה המסיחה. כדאי לבחור מראש שיר וחפץ, כדי לא לאלתר ולהיתקע עם "יונתן הקטן" ומצית.

4. אל תוותרו על מגע. בדיוק כמו אצל פגים, גם אצל תינוקות "רגילים" מופחתות תגובות הכאב משמעותית כאשר אחד ההורים מחזיק אותם עליו בזמן הדקירה. גם אם זה פחות נוח לאחות או לרופא, וגם אם אומרים לכם שזה שטויות – אל תוותרו על קצת מגע הורי בזמן החיסון.

5. כדאי שתכירו: משחת אלחוש. אמהות (ואבות?) שעברו טיפולי אפילציה ולייזר ודאי מכירים את "אמלה" - משחת אלחוש שעושה פלאים. בתוך חצי שעה מהמריחה המשחה מרדימה מקומית את העור ומאפשרת מריטה (כמעט) נטולת כאבים. במקרים של תינוקות (והורים) רגישים במיוחד, ורק בהתייעצות מוקדמת עם רופא הילדים, יש אפשרות לאלחש מקומית את מקום החיסון לפני הזריקה, כדי להפחית חרדה אצל ההורים והיסטריה אצל התינוק.

 אין באמור לעיל להוות המלצה רפואית או תחליף לייעוץ רפואי.

ואיך מתמודדים עם המקלחות הראשונות? טיפים לתרגול על רטוב